Deze week stond begrijpend luisteren op het programma. Ik lees een tekst voor (over het ontstaan van de aarde) leerlingen denk voor de tekst na over en schrijven op wat ze al weten over het ontstaan van de aarde. Ik bespreek vooraf op welke manier de leerlingen het beste kunnen luisteren: actief met pen in de aanslag of handen op het toetsenbord. Tijdens het luisteren is het de bedoeling dat ze een aantal zaken opschrijven: woorden die ze niet kennen, woorden waarvan ze denken dat die belangrijk zijn, vragen die ze hebben naar aanleiding van de inhoud van de tekst.
Ik heb de opdracht weer in Schoolwerk klaar gezet. De inleverdatum is niet dezelfde dag zodat leerlingen hun werk nog kunnen intrekken mochten ze het per ongeluk ingeleverd hebben. Wederom een pages bestand als format waar ze zelf in kunnen werken. Onderdelen die ik heb aangegeven: voor het luisteren, tijdens het luisteren, na het luisteren - uitwisselen, na het luisteren - opzoeken, na het luisteren - verwerken.
Voor deze klas is 'luisteren' al een hele opgave ook weet ik dat nadenken over wat je weet, wat je hoort en wat je doet erg moeilijk is voor deze leerlingen. Niet dat dat een reden is om ze niet uit te dagen maar het is voor mezelf wel goed om dat in mijn achterhoofd te houden wanneer ik de resultaten bekijk.
Er zijn resultaten! Alle leerlingen hebben hun document actief ingeleverd en ik zie vooruitgang ten opzichte van vorige week. Er is namelijk informatie met elkaar gedeeld. Ze hebben samen gesproken over het onderwerp 'het ontstaan van de aarde' en hebben dat summier samengevat in korte zinnen. Het is de meeste ook gelukt om een passende afbeelding te vinden en die te plaatsen in het document. De informatie die ik uit de documenten haal is de basis voor mijn volgende les. Dan ga ik weer aan de slag met Schoolwerk maar dan ga ik andere apps gebruiken eens kijken hoe dat werkt.
Mijn huiswerk was om te controleren wat leerlingen eigenlijk allemaal kunnen met schoolwerk: niets dus. Er staat bij hen geen +-teken in de rechter bovenhoek dus ze kunnen alleen maar participeren in een opdracht die is klaar gezet door hun docent. Als iemand anders andere ervaringen heeft dan hoor ik het graag! Het zou bijvoorbeeld super tof zijn als leerlingen tijdens een les kunnen aangegeven dat ze hulp nodig hebben. Digitaal hun vinger opsteken zeg maar!
Wat ik ook nog bedacht: zou het niet tof zijn als leerlingen het hele jaar door hun werk via Schoolwerk bij mij kunnen inleveren? Dan hoef ik niet altijd fysiek aanwezig te zijn voor Airdrop. Helaas werkt Schoolwerk niet als een soort brievenbus waar je eindeloos materiaal in kunt droppen. Jammer want dat leek me wel wat. Een andere manier zou kunnen zijn dat er een soort van portfolio gemaakt wordt in Pages/Keynote/Numbers met inleverdatum laatste dag van het schooljaar en iedere week inleveren en vervolgens weer intrekken om aan te vullen. Krijg je daar dan een notificatie van vraagt PA Frank zich af. OneNote is voor ons al het portfolio waar we mee werken dus dit is misschien niet helemaal waar wij naar op zoek zijn (maar je snapt natuurlijk wel dat ik het toch ga proberen!)
Wat we ook nog getest hebben: 2 leerlingen hebben bij het vak mediawijsheid een filmpje gemaakt met de greenscreen en bewerkt met iMovie. 272,9 MB is het. We deden een test met inleveren via Schoolwerk of delen via Airdrop. Daar zaten we dan met z'n 3-en over 3 iPads gebogen vlak voor het einde van de les. Via Airdrop ontstond het eerste probleem: juf ik heb hem naar docent S1B gestuurd, dat is toch goed? Ja kan maar stuur maar liever naar iPad van SRF. Ik heb het filmpje via Airdrop ontvangen als docent van S1B en dus staat ie in mijn klaslokaal app. Wanneer ik 'beëindig klas' klik krijg ik een waarschuwing dat ik een bestand heb ontvangen en of ik daar iets mee wil. In the heat of the moment klik ik verkeerd.....helaas die poging is mislukt. Het duurt lang om het filmpje te Airdroppen, langer dan de les nog duurt dus we cancelen het verzoek. Ook die poging is mislukt! Gelukkig is het delen via Schoolwerk wel goed gegaan en krijg ik meteen te zien dat het bestand is gedeeld in mijn bestanden app. Mooi, tot het einde van het jaar ga ik deze manier van inleveren gebruiken bij mediawijsheid!
Conclusie na 2 lessen: werkt fijn! Uitdaging voor komende week: leerling die ook met een eigen laptop werkt laten inloggen op iCloud.com met zijn MAID en dan kijken of hij ook aan de opdracht kan werken. We hebben zo snel niet gezien of de optie Schoolwerk daar ook staat. Hoe doen jullie dat, delen van bestanden? Waar heb je van geleerd? Wat is je beste tip om aan de slag te gaan?