• Blog
  • Dit ben ik
  • Digi Ditjes & Datjes
  • Mijn website
  • English
  • Privacyverklaring
  • Blog
  • Dit ben ik
  • Digi Ditjes & Datjes
  • Mijn website
  • English
  • Privacyverklaring
  RheaFlohr

Mijn ervaringen als docent

Basecamp

21/8/2019

2 Reacties

 
Vandaag hielden we voor het eerst een basecamp bij ons op school. Ik heb het idee opgedaan in Austin, Texas vorige zomer. Daar sprak ik met Lisa Johnson die een basecamp organiseert voor haar 1e jaars studenten. Via deze link kom je op haar website en lees je er meer over. Wat ik voor ogen had toen ik het hoorde (dat is dus iets anders dan omschreven in haar tekst): studenten komen op een centraal punt binnen, krijgen een iPad en lopen vervolgens via een bepaalde route langs allerlei stations om in te loggen in verschillende apps, uitleg te krijgen over de verschillende apps zodat iedereen met dezelfde basis start. Fijne inspiratie...
​
(het is een lang stuk geworden, sorry!)
Foto
S1 leerlingen = brugklassers S2 leerlingen = onze 2e klas leerlingen

Voor ons werd de noodzaak gedurende de loop van het vorige schooljaar wel duidelijk. Waar we voorheen in de eerste paar weken tijdens de lessen Mediawijsheid aandacht konden besteden aan het inloggen en het gebruik maken van een app, zou dat vanaf dit schooljaar in de reguliere lessen gaan plaats vinden. Het vak Mediawijsheid is als vak van het rooster (er komt wel iets voor in de plaats hoor!) en hiermee verdween dus ook de tijd om dit onder begeleiding van een docent te doen. Niet voor het een of ander, onze leerlingen hebben die begeleiding wel echt nodig. Dus ontstond het idee van een basecamp.

In mei had het idee echt vorm en bespraken we het met de leerjaar-coördinatoren van S1 en S2. Een basecamp zoals we dat voor ogen hadden, heeft invloed op de reguliere introductie of in ieder geval op de eerste lesdag. Ik zag het al helemaal voor me, leerlingen die door het gebouw trokken van lokaal naar lokaal (leren ze ook meteen de school kennen!) en in ieder lokaal was instructie en ondersteuning aanwezig. Leerlingen kunnen dan op eigen tempo de route lopen. Best wat weerstand: dat is best wat overweldigend voor onze S1 leerlingen, er kan veel verschil zijn in tijd, wat doen leerlingen die klaar zijn? Waar is daar ruimte voor? Hoeveel mensen hebben we nodig? Waarom doet de mentor dit niet gewoon? Nou, omdat het handiger is als er experts zijn!

Beetje schaven: waarom niet de klassen in hun eigen lokaal en dat de experts rondlopen? Dat was een mooie start om mee aan de slag te gaan.

Wat hebben alle S1 leerlingen nodig om tijdens de eerste les aan de slag te kunnen met de iPad? Die vraag stelde we aan alle lesgevende docenten. Zo wisten we precies welke apps geïnstalleerd moesten worden en welke instructie er gegeven moest worden. Pinterest was 1 van de apps maar die viel af in verband met AVG.

Docenten als expert is prima maar het is fijn als er wat helpende handjes zijn! We vroegen de leerlingen die naar S2 gingen of ze interesse hadden om te helpen, 3x 3 kwartier op de eerste lesdag terwijl de rest van je klas vrij is, maar je krijgt wel een beloning, we weten alleen nog niet wat!
Laatste lesdag voor de vakantie heb ik aan 33 leerlingen (dat is 1/3!!) een brief mee gegeven over het instructie moment op dinsdag (terwijl de rest van je klas vrij is!) en de tijdstippen van woensdag.

In mijn hoofd had ik het allemaal al op orde maar er waren nog wat cruciale zaken die behoorlijk urgent waren: welke docenten zijn aanwezig tijdens de basecamp en inzetbaar als expert? Niet iedereen werkt op woensdag ochtend dus daar kon ik niet op rekenen. 6 mentoren bij hun eigen klas en 9 docenten beschikbaar dus 9 kleine workshops van 15 minuten per klas. Digitaal materiaal bereiken in Magister (van alle vakken), Inloggen in LessonUp (en via de klascode koppelen aan de juiste klas), account aanmaken in Quizlet, OneNote notitieblokken openen van alle docenten en dat was het wel zo'n beetje.

In de afgelopen 3 dagen heb ik snoeihard gewerkt om alles in orde te maken en met alles bedoel ik: blokken schema welke expertdocent waar is, hulp leerlingen koppelen aan expertdocent, stappenplannen/presentaties maken voor de expertdocenten, instructie blaadjes met looproute, lesgevende docenten vragen om hun classnotitieblokken te delen met de klas (instructie filmpje maken hoe dat moet) lesgevende docenten vragen om hun klascodes in LessonUp naar mij te sturen zodat ik die naar expertdocent/Chef-LessonUp kon sturen. 

Maandag tijdens de plenaire vergadering korte instructie voor alle docenten wat precies de bedoeling is. Maandag digitaal lesmateriaal controleren voor de laatste schermafbeeldingen in de presentaties. Laatste instructies aanpassen.

Dinsdag stond in het teken van iPads installeren voor de S1 leerlingen: 105 gingen aan de slag met hun iPad, sommige nieuw, andere al gebruikt. Per klas (maximaal 18 leerlingen) waren er 2 docenten en een stappenplan/presentatie op het bord zodat het allemaal soepel verliep. Ik was vliegende keep en liep rond met 3 'lege' iPads. Meerdere malen kwamen we tot de conclusie dat de iPad nog gekoppeld was aan een oud leerling, de iPad niet meer op de WiFi dus ik kon hem niet legen op afstand via Zuludesk. Geen probleem hier is een ander. Ik ben gisteren met 6 iPads naar huis gegaan om ze te legen!

Gedurende de dinsdag kwamen we tot de conclusie dat 1 van de workshops eigenlijk veel langer dan 15 minuten zou duren. We hebben de workshop geschrapt waardoor er wat meer ruimte kwam in het schema. Ruimte die de mentor nog best kon gebruiken om bijvoorbeeld de iPad regels te bespreken met de klas. 
Tegen het einde van de middag bleek dat ook de rooster-mannen nog niet klaar waren met hun rooster en dus eigenlijk ook niet als expertdocent ingezet konden worden. Tja, dan zit er niets anders op ook die workshops te cancelen. Wederom geen probleem, er is in de eerste dagen zoveel te vertellen en dan komen die apps wel tijdens de vaklessen. 

Dinsdag avond stuurde ik de laatste informatie naar iedereen. (waarna ik nog appjes kreeg met vragen, fijn die betrokkenheid!) Vanmorgen was ik extra vroeg op school. Even alles controleren en gaan met die banaan!
2 klassen moesten even verhuizen zodat we wat dichter bij elkaar in de buurt zaten, dat maakte het wisselen voor de expertdocenten wat makkelijker. Dus hup, iPads mee (oh ja en je agenda want daar staat ook belangrijke informatie in!) Overigens was er al iemand zijn inlog/pincode van de iPad vergeten, en als je alleen maar je agenda en je etui hoeft mee te nemen dan kun je dat ook gewoon vergeten! En geen agenda was best lastig aangezien daar belangrijke inlog informatie op staat.

Als vliegende keep liep ik van klas naar klas en ik zag de hulp leerlingen enorm helpen en de leerlingen in de klas die hulp ook gewoon accepteren. Het liep gesmeerd. In de eerste rondes nog wat wennen maar na 2x je verhaal doen en de stappen doorlopen wist je precies waar moeilijkheden zouden kunnen ontstaan. De hulp leerlingen wisten ook precies welke stappen ze moesten zetten als iets even niet lukte. Van de 105 leerlingen zijn er 3 die nog niet bij hun digitaal leermateriaal kunnen, zijn er een aantal (2) die geen OneNote mail hadden gehad van lesgevende docenten. Ik kreeg van de hulp leerlingen screenshots via airdrop met foutmeldingen, ze leerde mij hoe je toch bij het digitaal materiaal kon komen als het niet zichtbaar was. Ze hebben hun beloning dubbel en dwars verdiend! Onze teamleider zal certificaten persoonlijk van een handtekening voorzien en dan krijgen deze leerlingen {een uur vrij}, zelf in te zetten! Benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken. 

Dit eerste deel van de basecamp was een eitje....na 11.00 zouden ook de S2 leerlingen onder leiding van hun mentor een korte basecamp doen, klascodes in LessonUp, OneNote openen, inloggen in Magister en digitaal materiaal controleren.... en dat liep niet zo soepel.... 

Ik was bang voor 86 leerlingen die hun wachtwoord vergeten waren, dat waren er uiteindelijk maar 4 (maar kunnen er nog meer worden aangezien er nog 2 klassen morgen starten, die bespraken vandaag andere zaken).
Toen was er een klas waar een boel apps niet geïnstalleerd waren, ook niet te vinden in de Zuludesk student app, ook niet na herinstalleren. 
Vervolgens een klas waar verschillende leerlingen niet meer bij hun mail konden komen, gelukkig wel na het opnieuw pushen van het profiel.
Uiteindelijk bleken er dus 2 klassen die vergeten waren hun iPad kast aan de lader te doen dus die iPads hadden geen batterij....morgen verder.

Al met al heb ik veel positieve reacties gehad van collega's. Fijn dat het zo strak was georganiseerd, fijn dat er duidelijke stappenplannen waren, fijn dat je in de buurt was voor leerlingen die niet in hun iPad konden, fijn dat er hulp leerlingen waren zodat leerlingen niet lang hoefde te wachten. Fijn dat leerlingen hun wachtwoord en inloggevens nu al helemaal uit hun hoofd kennen (Zou voor docenten misschien ook handig zijn ;-) )

We hebben hiervan geleerd: de eerste rondes duren misschien 15 minuten (die je nodig hebt!) maar wanneer je vaker je stappenplan doorneemt met de klas kun je dit terugbrengen naar 4 minuten! Komend jaar eens goed naar kijken. Voor het komende jaar is het misschien ook interessant om wat meer de diepte in te gaan van de apps. Genoeg om over na te denken!

Hoe pakken jullie dat nu aan? Ik ben benieuwd naar andere ervaringen al kan ik dit wel enorm aanbevelen! We hebben alle nieuwe leerlingen nu een keer gezien, voor de mentor was er tijd om te signaleren hoe leerlingen reageren op dit drukke ochtendprogramma.
Misschien wel het belangrijkste: morgen starten we in de les gewoon met aan de slag gaan, als je de iPad gaat gebruiken kan dat meteen. 
2 Reacties
Ans Aalbers
22/8/2019 12:08:19

Hoi Rhea,
Dank je voor dit duidelijk verslag. Wat een tijdsinvestering! Maar dan heb je ook wat..! Fijn dat het zo goed verlopen is. Een goed format voor de komende jaren, lijkt me. Ik zal deze blog ook aan mijn ict-collega’s laten lezen, een goed uitgangspunt voor onze uitrol.
Hartelijk dank, groet, Ans

Antwoord
Liesbeth Mol
22/8/2019 18:51:01

Hoi Rhea, dit heb je duidelijk weer met je bekende enthousiasme aangepakt. Fantastisch om te lezen wat je er allemaal voor gedaan hebt en hoe het uiteindelijk uitpakte!

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Foto

    Categorieën

    Alles
    Aardrijkskunde
    ADE2017
    #ADE2018
    ADE2019
    Boekbespreking
    #digitalegeletterdheid
    EdcampNL
    Invaljuf
    IPads
    IVLP
    Leerlab
    LOF
    Mediawijsheid
    Mentor
    OICT
    Professionaliseren
    Reflectie
    The Crowd

    Archieven

    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    Juli 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.