Reis
Vlak voor mijn bezoek aan de BETT had ik nog even wat te doen! Ik voerde het eindgesprek van mijn opleiding in de ochtend in Arnhem. Daar moest ik vroeg zijn! Met de bus en de trein bepakt en bezakt op pad naar Arnhem. Je kunt in mijn vorige blog lezen hoe het gesprek is verlopen.
Na het gesprek door naar Amsterdam om daar nog even een paar uurtjes te werken voordat ik de trein naar London nam. Reizen met de trein is echt heerlijk! Helemaal als je verder met niemand rekening hoeft te houden. Ik hoefde geen collega's in de gaten te houden en kon gewoon lekker in mijn boekje duiken! Aangezien ik pas laat in de middag de trein had, en dus ook pas in de avond in Brussel de overstap ging maken was ik pas tegen half twaalf in mijn hotel. Prima locatie vlakbij het station.
Beurs
Voor donderdag en vrijdag had ik een aantal sessies gepland om te gaan bezoeken. Daarnaast waren er van verschillende scholen waar ik actief ben collega's aanwezig met wie ik wel even af wilde spreken en ik wist dat er ook een aantal internationale ADE-ers rondliepen op de beurs.
Donderdag begon ik bij Rose Luckin (meer informatie). Learn fast, act slow is blijven hangen van haar interessante praatje in de Arena. AI is hier, het gaat niet meer weg en het gaat zeker invloed hebben op de maatschappij en het onderwijs. Leer snel hoe je ermee omgaat en neem de tijd (zen-momentje!) om de meerwaarde te bepalen en dat te implementeren in je onderwijs. Er zijn wel een aantal safeguarding priorities waar we niet te snel overheen moeten stappen:
- Protecting children from mis-placed trust
- Protecting children's personal data
- Protecting children from becoming 'de-skilled'
- Protecting children's agency
- Protecting children's intellectual property
- Protecting children from inappropriate tools
- Protecting children from 'fake' news/images
- Protecting children from profiling
- Protecting equal access and opportunity
- Protecting children from bias
- Protecting children from a lack of transparancy
- Protecting children from over-reliance.
I am confident that I:
- monitor and evaluate the impact of the AI that I use
- understand how to make wise decisions about what AI to buy
- have received training to use AI safety and effectively
- understand the potential threats from AI
- understand how to safeguard myself and onthers against potential threats from AI
- know how to assess the pedagogical value of an AI product/service
- have or my institution has, an effective AI strategy and policy in place
- leverage AI tools to bring positive impact
- developers
- Leaders
- Educators
- Policymakers
- Learners
- Parents
Per whatsapp wisselen we al wat tips uit. Zo ging ik langs bij Brisk teaching een Chrome extension die je kan helpen bij het maken van lesmateriaal. Ik zag het online al meerdere malen voorbij komen en was benieuwd naar hun verhaal.
Het is fijn als je mensen kent! In een drukke lunch-ruimte zijn er toevallig net wat OMO-collega's klaar met hun lunch dus kunnen wij hun tafeltje overnemen. Heel fijn om even te zitten en samen ervaringen uit te wisselen. Van de Amsterdamse collega's zijn er al die ook op woensdag al geweest zijn. Toen voornamelijk op zoek naar digiborden. Jammer dat ze daar als individuele school weinig zeggenschap over hebben binnen een grote organisatie waar met aanbestedingen gewerkt wordt. We hebben een mooie uitwisseling tijdens de lunch. Na de lunch neem ik een van de collega's mee naar de stand van Brisk Teaching en het leuke is (net als voorgaande jaren) anderen mensen stellen andere vragen! Daarom is het fijn om samen op pad te zijn.
Ondertussen lopen we ook nog even langs bij Laurens van classroomscreen.com hij staat er voor het eerst hoewel hij toch al een aantal jaren meegaat. Super om van hem te horen dat docenten uit Zuid-Korea hem aanspreken om hem te bedanken!
Via een appgroepje houden we contact met elkaar om uit te wisselen over opgedane ervaringen. We hebben het onder andere over de mogelijkheden binnen Microsoft 365, Copilot en Teams. Daar blijven voldoende vragen open die hopelijk in de komende dagen nog antwoorden krijgen.
Ik neem tijd om op bezoek te gaan in de Arena bij de sessie van Adobe. Deze sessie gaat over Creativity with AI in education.
Lopend over de beurs kom ik nog een mooie vraag tegen, een want vol met vragen en cirkels waar je stickers kunt plakken bij het antwoord wat jij belangrijk vind. De vraag die mijn aandacht trekt: Who should be primarily responsible for providing EdTech training in your institution? De keuze mogelijkheden: EdTech companies - Schoolleadership - IT departments - EdTech specialists - Teachers themselves. Het merendeel van de stickers zijn geplakt in de cirkel van Schoolleadership. Ik heb mijn stickers verdeeld want ik denk dat het een joined effort is van leiderschap, i-coaches en docenten. Je kunt dit niet alleen dragen!
Dan Fitzpatrick
Vrijdagochtend start ik ook weer met Dan Fitzpatrick in de Arena. Het verhaal wat hij hier verteld komt heel erg overeen met het verhaal van vorig jaar. Dat is best jammer gezien het veld volop in ontwikkeling is en er echt wel nieuwe inzichten te delen zijn. Ik lees zijn nieuwsbrief en volg hem op LinkedIn en daar heb ik toch echt wel nieuwe toepassingen gezien heb. Wel merk ik aan de reacties vanuit de het publiek dat deze boodschap nog nieuw is. De volgende bronnen worden gedeeld:
AI re-creates what people see by reading their brain scans.
Laatste rapport van OpenAI
The 3 box solution
The future of jobs report 2025 World Economic Forum.
Na de sessie op donderdag namiddag en de start op vrijdagochtend zou je zeggen dat ik wel klaar ben met Dan Fitzpatrick maar ik heb mijn zinnen gezet op een hardcopy van zijn nieuwe boek. Ik maak kans om er een te winnen door te gaan luisteren bij een stand waar ik anders nooit langs zou lopen maar goed, alles voor een boek. Ik heb de kans om nog weer even met Dan Fitzpatrick te kletsen en ik vraag hem hoe we het beste om kunnen gaan met de grote kloof tussen de voorlopers (die eigenlijk aan het rennen zijn) en de rest van de collega's. Dan geeft aan dat dit all over the world speelt. Op iedere school zijn collega's die vooraan lopen en die hebben al het idee dat ze de snelle ontwikkelingen nauwelijks bij kunnen houden en daar achter volgt dan een grote groep collega's die wel zien dat er iets nodig is maar niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Inzichten uit zijn boek kunnen helpen om hier vorm aan te geven. Dat is mooi! Helemaal als ik zijn boek ook daar win! Ik heb het boek al via Kindle gelezen en heb ondertussen toch ook maar gewoon het boek besteld dus het ligt ook klaar voor me als ik thuiskom. Een gesigneerde copy is natuurlijk wel veel leuker!
Vrije tijd
Net als vorig jaar heb ik wel de VrijMiBo georganiseerd. Wederom bij The Lockdown Room wat een prima locatie is zo vlakbij de beurs en onderweg richting de stad. Er zijn dit jaar wat minder mensen aanwezig maar het is enorm gezellig met Marco en zijn collega's van het Maurick, met de collega's van OMO en de collega's uit Amsterdam die lekker kunnen kletsen met de collega's van Microsoft die ook zijn aangesloten voor de borrel. Erg leuk en waardevol! Er ontstaan mooie gesprekken en fijne contacten waar we in de toekomst zeker iets aan hebben.
Na de borrel zoeken Tessa en ik een lekker restaurantje op en nemen daar nog een lekkere hap voor we naar ons hotel vertrekken. Zaterdag besluit ik om me ook weer bij Tessa en Pauline aan te sluiten en we struinen door Londen, bezoek Tate Modern, drinken een cocktail en genieten van Indiaas eten in SoHo.
Zondag is voor mij de dag dat ik alle boekwinkels afstruin! Dat had ik mezelf beloofd! Ik verwen mezelf met een flinke stapel extra sjouwwerk door 15 boeken mee te nemen. Dat gaat genieten worden!