Extra challenge is om met leerlingen aan de slag te gaan met de tool, ik twijfel daarover, benoem dat in mijn blog en post een vraag hierover op Twitter. Mijn netwerk is rijk en reageert snel. Bonus: ook Sutori zit op Twitter en is beschikbaar voor vragen, in het Nederlands. Fijn. Ze verwijzen me door naar hun terms of use (niet zo Nederlands ;-) ) maar deze zou niet vervangend kunnen zijn voor een aparte verwerkersovereenkomst. Nog een link naar een blog over het GDPR* volgt, de uitwisseling op twitter leert me veel: dat ik nog veel niet weet over de gevolgen van de AVG voor het onderwijs.
*GDPR General Data Protection Regulation in het Nederlands AVG, wet die op 25-5 in gaat.
Inzet in de les.
Ik ben toch wel benieuwd op welke manier ik hier met leerlingen mee aan de slag kan gaan. Ik besluit in mijn les mediawijsheid met als onderwerp robots een gezamenlijke tijdlijn te maken over robots. Het is helaas bij een besluit gebleven. Het is gelukt om met de leerlingen in te loggen maar vervolgens duurde het de
H E L E les om een plaatje vanuit de eigen fotobibliotheek up te loaden naar het project. Dat vond ik een beetje veel van het goede.
Conclusie.
De tool Sutori is leuk om bekeken te hebben, ik geloof dat deze een meerwaarde kan hebben voor docenten wanneer je iets duidelijk wilt maken aan de hand van een tijdlijn. Voor de inzet met leerlingen vond ik de tool niet geschikt.
De opzet van deze eerste challenge heeft me ook laten nadenken over welke tools ik allemaal inzet in de klas en op welke manier ik die dan inzet. Zijn dit dan tools die al mijn collega's zouden moeten kennen? Ik hoor tijdens het Amac onderwijs seminar over 'non-negotiables' apps/toepassingen die alle docenten van je school zouden moeten kennen. Mijn collega Lara is bezig met een onderzoek om te bepalen wat dat bij ons op school is.
Deze manier heeft me ook laten nadenken over privacy en de AVG en alles. Conclusie daarvan is: ik weet er nog te weinig vanaf. Hoe kan ik aan de juiste informatie komen, en blijf ik door de bomen het bos nog zien. Want er is natuurlijk al veel over geschreven. Nu nog alles op een rijtje krijgen en bepalen welke invloed het heeft op mijn lessen.
Wij maken bijvoorbeeld gebruik van Questbase, leerlingen vullen hun voornaam+achternaam+klas in, maken een toets en ik zie vervolgens hun resultaten. Mag dat nog? Moet daar een verwerkersovereenkomst voor komen? Of kunnen alle leerlingen ook een nummer 1,2,3 enz. tot 26 invullen en dat ik dan weet wie leerling nummer 7 is? Mag dat zonder verwerkersovereenkomst? Alle tips zijn meer dan welkom!