We pakken het komend schooljaar iets anders aan. We moeten wel want er is sprake van een begrotingstekort. Afgelopen schooljaar hebben we met het hele team goed nagedacht over hoe we ons onderwijs zouden kunnen aanpakken waardoor het begrotingstekort zou verkleinen maar we toch onze leerlingen helpen om het beste uit zich zelf te halen. In dit artikel in het Eindhovens Dagblad lees je er meer over. Naast de Routeplanner hebben we afgelopen jaar ook gekeken naar hoe onze lessen beter kunnen en hoe we dat kunnen borgen in de toekomst.
Voorgeschiedenis
De afgelopen 2 jaar hebben we het geluk gehad dat er meerdere externe partijen betrokken waren bij ons onderwijs. Vreemde ogen kwamen in onze lessen kijken, hielden ons een spiegel voor en gaven ons feedback op ons handelen. Het is niet altijd leuk om te horen wat beter kan, zeker niet als je zelf het idee hebt dat je het heel goed doet. Soms was het dus best even slikken voor we onze schouders er onder konden zetten om samen aan de slag te gaan.
Aan de slag
In ontwikkelgroepen zijn we aan de slag gegaan met 'bouwstenen' als: 'gewoon goed onderwijs en mentoraat als basis van de school' en 'samenwerken aan de ontwikkeling van de leerling'. We kunnen wel zeggen dat we dat doen, maar hoe ziet dat er dan uit in onze lessen? Spreken we wel met elkaar dezelfde taal en verwachten we hetzelfde als het gaat om 'goed onderwijs'? Het was goed om deze gesprekken met elkaar te voeren.
De 'goede' les
we verwoorden met elkaar het volgende:je geeft doelgericht les en maakt daarbij gebruik van activerende werkvormen. Je lessen stemmen af op verschillen in niveau en leerbehoeften van de leerlingen. Om dat te bereiken zet je digitale leermiddelen optimaal in. Jouw lessen dagen alle leerlingen uit. Je hebt het klassenmanagement zó op orde dat leerlingen motivatie en betrokkenheid in je lessen laten zien. We noemen dit de Antoonles.
Papier is geduldig
Alles mooi verwoorden is prachtig maar daar verandert natuurlijk niets aan in de lessen. We zullen ons als docenten moeten scholen op de vaardigheden die we benoemen. Ons scholingsplan voor het komende schooljaar heeft speciaal ruimte voor professionalisering op dit gebied. We zijn hier voor de zomer al mee begonnen en pakken het na de vakantie weer op.
Collegiale consultatie
Een goed scholingstraject is een prima basis maar we zullen het toch echt in de klas moeten doen. Dan is het goed om samen met elkaar aan de slag te zijn. We hebben een kijkwijzer gekregen (beetje aangepast aan onze Antoonles) waar we mee aan de slag kunnen. "Kom jij bij mij kijken, heel specifiek naar het begin van de les, of juist bij de afsluiting." Die vragen moeten we elkaar stellen. Ik geloof dat dat het moeilijkste zal zijn maar als we nu al weten dat dit moeilijk gaat worden kunnen we er ook een prioriteit van maken. Een afsprakenlijst zichtbaar in de personeelskamer, met onze namen erop en ruimte om afspraken te noteren. Zo snel mogelijk in de eerste weken. Dan is het voor de leerlingen ook niet meer raar dat we bij elkaar in de les zijn.
Inspiratie
Over dit onderwerp is zo ontzettend veel te vinden online en in boeken. Zo las ik al het boek: activerende en passende werkvormen. We vonden ook veel inspiratie op de site van Leerling2020. Ook hiervoor blijkt, we zijn niet de enige school die volop in beweging is.
Net als met de Routeplanner is deze Antoonles ook niet meteen geregeld in week 1, het zal een proces zijn waar we komend schooljaar hard mee aan de slag gaan. We zetten onze schouders eronder en we gaan ervoor!
Hebben jullie ook op papier staan hoe een goede les erbij jullie uit hoort te zien? Wat kunnen we van jullie leren?