We hebben afgelopen jaar in verschillende vakgroepen gekeken naar overlap en aansluiting. Door onderwerpen samen aan te pakken is er ruimte in het rooster ontstaan. 30% van het rooster zal komend jaar ingevuld worden met OLT. De bestaande klassen zijn niet leidend tijdens deze momenten. De groepsgrootte zal variëren.
Inhoud
Gedurende de OLT zullen er mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan met sociaal emotionele ontwikkeling, LOB, leerachterstanden wegwerken en het ontwikkelen van eigen interesses en talenten. Dat laatste geldt niet alleen voor de leerling maar ook voor docenten. Aangezien mijn talenten liggen op het vlak van onderwijs en technologie ga ik me ook richten op die onderdelen. Als docent ontwikkel ik een OLT-module voor 8 weken. Leerlingen kiezen op basis van bijvoorbeeld een poster (met qr-code + filmpje!) welke module ze willen volgen. Minimale deelname is 12 leerlingen en er is een maximum van 24.
DiVa = Digitale Vaardigheden
De modules die ik aan het ontwikkelen ben (ze zitten in mijn hoofd, nog niet op papier) staan in het teken van digitale vaardigheden. (bedankt Petra Holstein voor deze afkorting!) In de eerste module gaan we aan de slag met de iPad, wat kun je er allemaal mee, hoe personaliseer je hem, achtergrond aanpassen, tekst voor laten lezen, een screenrecord maken en nog een hoop praktische zaken. Daarnaast is er ook tijd om met de leerlingen in gesprek te zijn over de rol van technologie in hun leven. Wat hebben ze voor een device tot hun beschikking? Hoe lang zitten ze op een schermpje? Welke contacten hebben ze allemaal, ga zo maar door.
Na deze eerste module is er ruimte om aan de slag te gaan met programmeren, met creëren met behulp van de iPad of informatie vaardigheden. Ideeën genoeg!
Gemotiveerde leerlingen
Tijdens de OLT gaan leerlingen werken aan waar ze beter in willen worden. De lessen zullen anders zijn dan de reguliere lessen. Minder docent gestuurd en meer uitgaan van waar de leerling behoefte aan heeft. Ze zullen heus niet ineens allemaal super gemotiveerd zijn maar autonomie geven kan wel helpend zijn.
Docent als coach
Tijdens de OLT is de docent niet het middelpunt en de overdrager van kennis, de leerling heeft tenslotte zelf gekozen om deel te nemen aan deze module. Of komen de verwachtingen niet helemaal overeen met de werkelijkheid? Ik zal als docent duidelijk moeten maken wat de leerlingen kunnen verwachten tijdens de OLT, daar heb ik misschien wel wat oefening voor nodig. Mijn rol in het contact met de leerlingen zal ook anders zijn, ik geef niet meteen antwoord, ik ga leerlingen meer uitdagen om zelf tot antwoorden te komen (en die kennis vervolgens ook laten noteren in hun Routeplanner zodat ze er nog eens op terug kunnen vallen). We zullen hier het komende schooljaar ook qua professionalisering aandacht aan besteden.
Docent als ontwikkelaar?
Ja maar...Ja maar....maken jullie dan geen gebruik van methodes? Het ontwikkelen van onderwijs is echt wel iets anders dan lesgeven! Daar ben ik het niet helemaal mee eens maar ik kan me voorstellen dat veel mensen zo wel denken en er dus niets in zien. Wees gerust, veel methodes bieden grotere, vakoverstijgende projecten aan, die lenen zich prima voor een OLT-module. Een lessenserie plannen moet toch wel lukken?
Move before you're ready!
Terwijl ik dit blog aan het schrijven ben, bedenk ik me dat dit mijn idee en beeld is van hoe OLT er uit kan komen te zien. Wellicht denken mijn collega's, de ouders en de leerlingen daar wel anders over. We weten allemaal nog niet hoe het uit gaat pakken, niet dat dit een groot experiment is maar het is nu eenmaal wel anders dan we al jaren deden! We zijn klaar om de eerste stap te zetten, de modules voor periode 1 zijn klaar, die voor periode 2 staan in de steigers en zullen in de komende weken op basis van onze ervaringen in periode 1 vast nog wel aangepast of bijgesteld gaan worden.
Proces
Net als de Routeplanner is het invoeren van OLT een proces waarin alle partijen zullen leren, ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten en onze ervaringen. Het is mijn voornemen om ook over dit proces een blog te schrijven.
We zijn niet de enige die met KWT (keuzewerktijd) of OLT aan de slag zijn. We vonden wederom informatie via Leerling2020. Is dit ook een ontwikkeling die op jouw school plaats aan het vinden is? Hoe pakt het uit? Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen!