We pakken het komend schooljaar iets anders aan. We moeten wel want er is sprake van een begrotingstekort. Afgelopen schooljaar hebben we met het hele team goed nagedacht over hoe we ons onderwijs zouden kunnen aanpakken waardoor het begrotingstekort zou verkleinen maar we toch onze leerlingen helpen om het beste uit zich zelf te halen. In dit artikel in het Eindhovens Dagblad lees je er meer over. Er komt komend schooljaar meer eigenaarschap te liggen bij de leerling. We gaan gebruik maken van een portfolio, we noemen dat een Routeplanner.
Zoektocht
Er zijn heel veel verschillende portfolio toepassingen op de markt die allemaal hun eigen sterke punten hebben. Die punten verschillen van elkaar op nuance. Laat me voorop stellen, alle verhalen die kant-en-klaar oplossingen vertellen zijn prachtig en fantastisch mooi (en kostbaar!) de vraag is alleen: wat willen WIJ als school eigenlijk bereiken? Wij willen graag dat onze leerlingen eigenaar zijn van hun portfolio, dat ze het mee kunnen nemen naar hun vervolgschool.
We hebben afgelopen jaar verschillende toepassingen bekeken zoals Peppels, Simulise, Magister.me, Learnbeat en de portfolio-site van VO-content. Daarnaast hebben we informatie ingewonnen over Vo-lution. Naast de marketing verhalen van de makers zelf hebben we ook gesproken met gebruikers van de verschillende toepassingen. iScholengroep had een webinar over digitaal portfolio en ook die input hebben we meegenomen. We zijn niet de enige die op zoek zijn naar het beste resultaat, blijkt wel uit deze publicatie van Kennisnet. De ontwikkelingen gaan ook snel, voor het einde van het schooljaar maken Simulise en Magister.me hun samenwerking bekend.
Conclusie
Aangezien de Antoonroute er anders uit gaat zien dan we normaal gewend zijn, met de nodige veranderingen en aanpassingen die dat van ons als docenten vraagt, besluiten we om dicht bij onszelf te blijven. We gaan aan de slag met OneNote Classnotebook als ons portfolio. We noemen het de Routeplanner.
Routeplanner
Iedere mentor maakt voor zijn/haar klas een Classnotebook aan met daarin 8 tabbladen voor leerlingen. Deze tabbladen zijn geïnspireerd op ons Intake Analyse Profiel en gaat ons helpen om de groei van de leerlingen zichtbaar te maken.
- Begrijpend lezen
- Zelfstandig lezen
- Rekenen/wiskunde
- Omgaan met anderen
- Wie ben ik/wat kan ik
- Zelfstandigheid
- Planning en organisatie
- Hier ben ik trots op
Scholing
Het maken van een Classnotebook zal niet de grootste inzet zijn bij het invoeren van de Routeplanner. De gesprekken die we als volwassenen met de leerlingen hebben zullen er anders uit gaan zien. Waar we in het verleden vanuit preventie zaken wilde voorkomen, is het nu zaak om leerlingen hun leermomenten te gunnen in een veilige omgeving. We gaan niet meer alles voorkauwen maar we begeleiden ze in hun leerproces. Daar gaan we na de vakantie meteen mee starten.
Proces
Het invoeren van de Routeplanner en de uitwerking ervan zal niet binnen 1 week op orde zijn. Belangrijk om voor ogen te houden is dat het hier om een proces gaat. We gaan de vinger aan de pols houden en we bekijken regelmatig of deze ingeslagen weg nog passend is. Als reflectie voor mezelf zal ik er best nog wel eens een blogje aan wagen. Doelstelling is dat de leerling eigenaar is van de inhoud van de Routeplanner, de Routeplanner is leidend in het oudergesprek waarbij de leerling zelf aan het woord is.
Hoe zit het bij jullie? Wat doen jullie met een portfolio? Verzamelen leerlingen ook bewijzen dat ze iets kunnen? Hebben ze een plek om zaken waar ze trots op zijn kunnen delen met wie ze willen?