Nu ik het boek didactisch coachen heb gelezen ben ik me meer bewust van de verschillende vragen die ik aan leerlingen kan stellen en wat dit voor effect heeft. Als docent is het voor mij van belang dat ik heel duidelijk de leerdoelen voor ogen moet hebben. Wanneer ik deze helder voor ogen heb en gedeeld met de leerlingen ben ik beter in staat om vragen te stellen, feedback of aanwijzingen te geven die de leerling verder helpt. Een compliment als: goed zo! of Lekker bezig! is niet echt helpend voor het leerproces van de leerling. Complimenten die ik toch nog best vaak maak.
Ik ga meer effectieve feedback geven:
- specifiek, doelgericht en niet te lang,
- gericht op progressie en/of discrepantie t.o.v. het doel
- gegeven in een verhouding 3:1
- gaat over inhoud of de taak
- gericht op de gekozen strategie
- gaat over modus of leerstand
- over persoonlijke kwaliteiten van de leerling (of lerende want ook als trainer kan ik hier mijn voordeel mee doen)
Ik heb nu meer zicht op de verschillende categorie vragen: stel ik gesloten vragen? vragen die gaan over de reden ten aanzien van de inhoud, strategie en modus? of stel ik vragen over zelfregulatie?
Komend schooljaar ga ik hier mee oefenen.
Ik vind dit boek een aanrader omdat het aansluit bij mijn lespraktijk en omdat er duidelijk omschreven staat op welke manier je deze aanpak kunt toepassen in je les. Wil je meer weten? Kijk dan ook op de website didactischcoachen.nl