Opdracht
Na de verschillende bijeenkomsten hebben we de opdracht gekregen om werk te maken van dat wat we geleerd hadden. Hoe breng je terug naar je werkgever (als je die hebt) wat je hebt opgestoken en hoe zou de digitale transformatie er bij jullie uit kunnen zien. De vorm was volledig vrij waarbij wel meteen duidelijk moest zijn wat het doel was van je product. Ik vond dit best lastig. Wat ga ik nu doen? Hoe groot zal ik het maken? Als zzp-er ten dienste van het onderwijs beschouw ik eigenlijk mijn hele doelgroep (funderend onderwijs in Nederland) als mijn opdrachtgever, mijn baas. Hiermee maak ik het natuurlijk ook wel meteen heel erg groot voor mezelf. Het belemmerde me om te beginnen. Wilde ik een podcast serie maken? Een reeks webinars met mijn inzichten? Ik wilde graag iets visueels en tijdens een klets-wandeling met Nanon kwam ik tot het besef dat ik het beste mijn eigen toolbox kon vullen met de kennis die ik had opgedaan. Ik zou mijn gereedschapskist visueel maken en duidelijk omschrijven welke tools ik in handen heb gekregen en hoe ik die ga inzetten in de toekomst. Zo ontstond voor mij ogen zo'n muur waar elk stukje gereedschap zijn eigen plek heeft. Het resultaat hiervan is hierboven te zien.
Gereedschap
Dat is meteen een van de gereedschappen die aan mijn muur een plekje krijgt: tijd! Wees je ervan bewust dat een transformatie tijd nodig heeft, zowel voor de lange termijn, meerdere jaren dus, als wel de korte termijn, waar maak je tijd vrij voor activiteiten die je gaat aanpakken?
Naast een klok hangen er nog meerdere herkenbare gereedschappen zoals 'een plan' een 'verrekijker' die gaat over visie, de 'boeken' staan voor kennis van zaken. Daarnaast hangen er ook nog aan aantal onduidelijke zaken op het bord, wat doen die handen daar? En die link? In een interactieve presentatie kan ik zelf doorklikken naar de achtergrondinformatie behorend bij het stuk gereedschap. Deze muur met stukken gereedschap gaat me helpen om scholen beter te ondersteunen.
Begeleidend schrijven
Eindgesprek
Woensdag 22 januari was ik in de ochtend als eerste aan de beurt om het afrondende gesprek te voeren. De week voorafgaand aan het gesprek kregen we nog wat aandachtspunten mee waardoor ik meteen in de stress schoot! Zo had ik het helemaal niet bedacht en ook al helemaal niet voorbereid. Ik had er nog wel wat tijd voor vrij gemaakt in mijn agenda maar er speelde ook nog wat dingen om me heen die me van mijn werk/studie hielden. Door aansluitend aan mijn gesprek naar Londen te vertrekken voor de BETT maakte ik het mezelf ook niet echt makkelijk. Aan de ene kant kon ik niet wachten tot het gesprek voorbij was en andere kant zag ik er enorm tegen op om het gesprek in te gaan. Zou ik wel het goede zeggen? Zou ik de antwoorden wel weten? Zouden de antwoorden wel goed genoeg zijn? Zou mijn product wel goed genoeg zijn? Heerlijk al die piekervragen!
Het gesprek verliep goed! Ik had het eigenlijk op willen nemen want nu ik zo terugdenk kan ik me niet meer zo heel goed herinneren wat we allemaal besproken hebben. Wat ik me nog wel kan herinneren: ze lazen veel boosheid in mijn stuk. Ik herkende dat wel. Over een aantal zaken ben ik gewoon ook echt teleurgesteld. Er liggen duidelijke aanbevelingen voor alle betrokkenen en daar wordt niet echt iets mee gedaan. Zolang het leergebied digitale geletterdheid nog geen verplichtend karakter heeft, valt het op veel scholen buiten de boot. Er is in de scholen te weinig kennis over het leergebied en over hoe dit aangepakt kan worden. Hierin kan ik zeker een rol spelen binnen die organisaties, aan mij dan wel de schone taak om dat duidelijk te maken aan de scholen. Storytelling kan me hierbij gaan helpen. Deze tip heb ik meegekregen om in de praktijk te gaan brengen. Laat van je horen! Dat ga ik doen!