New Public Management
Voor mij een nieuwe term en gelukkig is deze werkwijze ook al los gelaten door de politiek, hoe kun je resultaatgericht werken in publieke organisaties zoals de zorg en het onderwijs?
Het bedrijf Buurtzorg
Binnen buurtzorg zijn 12.000 medewerkers aan de slag, zo'n 50 van hen werken niet met de poten in de klei maar verzorgen de back-office. Het grootste deel van de medewerkers is operationeel aan de slag. Ze doen dat in kleine teams van ongeveer 12 personen. Met die 12 personen regelen ze alles maar krijgen dus ondersteuning vanuit de back-office.
Het digitale werkgereedschap
Veel 'eerste' medewerkers van Buurtzorg zijn teleurgesteld geraakt in de zorg, ze ervaren meer administratieve last en hebben het idee dat ze minder 'echt' werk aan het doen zijn. De digitale backbone van Buurtzorg: Buurtzorgweb voorziet in de volgende 4 pijlers:
- documenting care (documenten die nodig zijn om goed werk te kunnen leveren)
- Connecting (de plek waar collega's met elkaar uitwisselen zoals bijvoorbeeld het delen van goede voorbeelden tijdens de Pandemie maar ook de blog van Jos de Blok)
- Team performance & Learning (de plek waar de ontwikkelingen van het team bijgehouden worden, wie wanneer afwezig is en wat er geleerd is)
- Planning (de plek waar de planning gedaan wordt, wie wanneer bij wie is)
Wanneer je leiding geeft aan een organisatie als Buurtzorg is het belangrijk om de balans te houden tussen de eisen uit de systeemwereld en de wensen uit de leefwereld. Fungeer als een hitte schild, stel de juiste vragen: Waarom? (x5!) en wees je bewust van de invloed van een cultuur op een strategie.
Ard deelt de geleerde lessen van Buurtzorg zodat wij daar ook weer van kunnen leren:
- Leiderschap, commitment op het hoogste niveau is belangrijk voor het laten slagen van een transformatie.
- Begin gewoon! Er is geen blauw druk, het pad zal ontstaan voor de wandelaar.
- Probeer niet te overtuigen maar probeer te verleiden.
- Het gaat allemaal om de relatie tussen de professional en de client/klant, de rest is veel minder belangrijk.
- Ruimte voor vrijheid binnen de kaders, wees strikt buiten de kaders.
- Geef het de tijd, durf op je handen te blijven zitten.
- Begin niet wanneer je geen positieve mindset hebt over mensen
- Alleen vraaggerichte service vanuit de back-office
- Geloof in het zelf-reinigend vermogen van teams.
- Nodig iedereen uit voor suggesties en antwoorden.
Het gedachtengoed van Buurtzorg spreekt me enorm aan en wederom probeer ik de link te leggen naar het onderwijs. Ik plaats een oproep op LinkedIn en wordt in contact gebracht met Mathijs Drummen, directeur van buurtcollege Agora. Ik mag zeker een keer komen kijken! Wordt vervolgd dus!