Digitale transformatie?
Heb ik het wel helder eigenlijk? Zou ik nu zo on the spot aan je kunnen uitleggen wat nu precies de definitie is van digitale transformatie? Heel eerlijk? Het antwoord is nee. Nee ik kan niet zo even 1, 2, 3, uitleggen wat digitale transformatie nu eigenlijk is en wat het betekend voor het voortgezet onderwijs.
Het zou kunnen zijn dat met digitale transformatie bedoelt wordt dat in alle activiteiten die er binnen de onderwijsorganisatie plaatsvinden een stevige digitale component te vinden is. Dat deze digitale component doet wat het moet doen, dat op een goede manier doet en het liefst nog beter doet dan een mens het kan doen.
Een fundamentele verandering van de samenleving door het gebruik van digitale technologieën schrijft Marco Derksen op zijn blog. Hij heeft er ook een voorbeeld staan voor het (hoger) onderwijs en ook een link naar een bijdrage van Wilfred Rubens op LinkedIn.
Als ik dit soort bijdrage lees kan ik alleen maar denken: de dagelijkse realiteit is hier nog zo ontzettend ver van verwijderd! Er is eerst nog heel veel digitale reparatie nodig om een stevig fundament te leggen waarop verder gebouwd kan worden. Want er moet wel gebouwd worden, dat was mij al duidelijk maar dat is het door de afgelopen college's nog veel meer duidelijk geworden.
Waarom dan?
Nou, omdat de ontwikkelingen in de maatschappij zo ontzettend razendsnel gaan daar hebben we ons als onderwijs wel toe te verhouden! Er zijn wel wat uitdagingen te noemen in het onderwijs en het lerarentekort is er daar één van, de belangrijkste. Het lastige is alleen, wanneer je ook maar iets met digitaal, ICT of technologie in een adem noemt met het lerarentekort dan gaan de luiken dicht. NEE, de docent is niet te vervangen door een robot! Edtech heeft nog nooit de belofte waargemaakt dat het onderwijs radicaal anders zou gaan worden, sterker nog, we moeten de invloed van Big Tech aan banden leggen in het onderwijs.
Daarmee kun je eigenlijk ieder gesprek over de inzet van ICT in het onderwijs wel laten stoppen.
En ik merk ook dat ik er stil door val. Alsof het niet lukt om verder te denken dan de huidige situatie. Misschien komt dat ook omdat het ik het sowieso lastig vind om de verbinding te maken met het onderwijs bijvoorbeeld tijdens de bijeenkomst bij Business Models Inc. Misschien is het juist de bedoeling dat ik me even niet focus op mijn branche, mijn vakgebied en juist even andere perspectieven aangereikt krijg? Misschien is dat juist wat ik te leren heb? Geduldig zijn en 'trust the proces?'
In het volgende blok gaan we kijken naar 'What to transform?' geeft vast ook weer nieuwe inzichten!
En de praktijk dan?
Merk ik tijdens mijn werkzaamheden al iets van de kennis die ik heb opgedaan in de opleiding? Ga ik andere vragen stellen? Kijk ik anders naar de organisatie? Ben ik nieuwsgieriger naar 'het waarom' van een school en hoe ze dat vormgeven? Misschien wel, ik kan het nog niet echt zeggen. Misschien is dat ook wel een leuke om eens in de gaten te houden de komende periode.
Wisdom of the crowd!
Nu ik deel uit maak van een groep studenten kan ik daar ook maar beter gebruik van maken. Ik ben nieuwsgierig naar de kijk van mijn medestudenten op digitale transformatie. Ervaren zij ook een groot verschil tussen de informatie en de inhoud tijdens onze bijeenkomsten op de opleiding en de dagelijkse werkzaamheden? Zijn er tips te delen?
Mijn eigen leerproces
Het voelt goed om weer actief te zijn in de blog-o-sfeer. Ik merk ook echt dat ik het nodig heb om een college of onderwerp af te hechten in mijn hoofd, om ruimte te maken voor een nieuw onderdeel. De komende weken tot aan de zomervakantie is het ook druk met opdrachten en ik merk dat dat best veel is allemaal bij elkaar. Voor het nieuwe schooljaar lijkt het me verstandig om daar in mijn agenda wat meer rekening mee te houden. Meer ruimte voor de opleiding. Ik kijk nu al uit naar de zomer-periode waarin ik lekker op mijn gemak kan lezen en dots kan connecten. Zoiets gaat nu eenmaal heel makkelijk als ik wat afstand heb kunnen nemen! Een beetje extra voorbereiden in de vorm van wat boeken lezen gedurende de zomer kan ook vast geen kwaad.