- Hoe leer jij het beste?
- Welke leermethoden- en bronnen gebruik je het meest?
- Welke digitale leermiddelen en -platforms gebruik je?
- Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe (digitale) ontwikkelingen?
- Wat is jouw aanpak om continue te leren en kennis up-to-date te houden?
- Hoe voorkom je informatie overload?
- Geef tips of adviezen voor effectief leren in het digitale tijdperk.
Mijn voorbereiding
Hoe ik in het verleden leerde en hoe ik dat nu doe is niet meer te vergelijken. Vroeger leerde ik omdat het moest, ik moest mijn diploma halen, ik had punten nodig om over te gaan naar de volgende klas. Nu kies ik er zelf voor om een opleiding te gaan volgen en zijn er geen toetsen, tentamens of essays waardoor ik stress hoef te ervaren. Ik ben gemotiveerd om te leren omdat ik daadwerkelijk vaardiger wil worden.
Door middel van boeken, podcasts, allerlei artikelen en het bezoeken van meerdere events heb ik me de laatste jaren verdiept in verschillende onderwerpen zoals digitale didactiek en digitale geletterdheid. Ook online communities zoals voorheen op Twitter en de bijbehorende uitwisseling heeft me geholpen in mijn leerreis.
Het college
Hoe anderen leren.
Het is mooi om meegenomen te worden in de hoofden van anderen. Om van hen te leren welke keuzes ze maken en hoe ze te werk gaan. Welke uitgangspunten ze hebben zoals de verwondering of juist het geen wat op hun pad komt. Er worden verschillende systemen ingezet zoals OneNote of Miro maar ook gewoon old school notitie-boekjes. Vrijwel iedereen geeft aan dat het inplannen van tijd in de agenda helpt om focus te krijgen. Vastleggen of visualiseren gebeurt op verschillende manieren maar iedereen heeft wel een vorm van verwerken genoemd. De conclusie die ook bijna iedereen wel heeft: leren is een worsteling en het is niet altijd leuk.
De algehele conclusie is dus dat iedereen leert en iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Wat is het dan eigenlijk gek dat er binnen organisaties e-learnings worden aangeboden of een soort van wasstraat waar iedereen doorheen moet en een certificaat aantoont wat je 'kunt'. Dat wasstraat-denken is ook voor mij een doorn in het oog al begrijp ik wel dat (onderwijs) organisaties voor deze oplossing kiezen. Het geeft aantoonbaar niet het gewenste resultaat. Een e-learning over phishing-mails heeft maar korte tijd invloed. De podcast van The Brain Bakery helpt me wel om mijn gedachten hierover scherp te houden. Ik heb er nu (nog) geen antwoord op en dat is okay!
Wat ga je nu doen?
Op basis van de gedeelde lessen heb ik mij voorgenomen om ook tijdens de zomer te blijven lezen/leren/reflecteren/luisteren. Ik neem er de tijd voor om stil te staan bij dat wat ik leer en wat ik vervolgens ook ga doen. Welke actie ga ik ondernemen? Ik blijf oefenen met zakelijk tekenen wat me gaat helpen om het verhaal over digitale transformatie in het onderwijs voor iedereen helder te krijgen.