Opvallende zaken
Vandaag is het niet alleen maar luisteren blijkt dus wel uit de eerste opdracht. We hebben ook daadwerkelijk een casus om mee aan de slag te gaan:
De transformatie paradox
We hebben een collectieve uitdaging, hoe kunnen we innoveren terwijl we ook gewoon onze dagelijkse werkzaamheden zo goed mogelijk moeten uitvoeren? Hoe kunnen we een ambidextere organisatie worden? Hoe beter het gaat (exploitatie) hoe moeilijker het is om te innoveren (exploratie). Er is dan namelijk helemaal geen reden om het anders te gaan doen. Het gaat toch goed zo? We doen het al jaren zo! Nu hebben wij natuurlijk in de afgelopen maanden gehoord dat dit niet lang meer houdbaar is met de snelle technologische ontwikkelingen.
Het gevecht met G-kracht
"In our digital economy we moved from stock to flow. Everything that can be shared, will be shared."
side-note: Grappig om tijdens de presentatie een bekende naam tegen te komen, iemand die ik op Twitter kan als een zeer conservatieve docent die eigenlijk overal tegen is, staat hier bekend als de beheerder van een Facebook-groep die reeds bestaande T-Mobile klanten bijeenbrengt.
Als afronding van dit stukje van de bijeenkomst hebben we de gelegenheid om een expert te interviewen. Als aanspreekpunt van onze onderwijsinstelling krijg ik 5 minuten om vragen aan Marco Derksen te stellen. Dit vraaggesprek geeft ons inzicht in de stap die we als eerste te zetten hebben als organisatie: "Een goed verhaal hebben om beweging voor elkaar te krijgen."
Ook de andere organisaties krijgen tijd om hun vragen te stellen en het is leerzaam om ook naar hun vragen te luisteren. Ik heb mijn eigen vragen eigenlijk niet opgeslagen en onthouden, jammer eigenlijk wel. Voor we van de lunch kunnen gaan genieten worden we uitgedaagd om na te denken over een organisatie die al doet wat nodig is in jouw organisatie. Wie kan als goede voorbeeld dienen?
Tijd voor lunch en een korte wandeling samen met Mascha, tijd om even de ochtend te bespreken en een plek te geven, zo zijn we weer klaar voor het volgende deel.....helaas 2 minuten te laat dus ze zijn al begonnen!
De kat of wasmachine
We staan stil bij de power of pull. Hoe brengen we mensen in beweging?
- Start met een gezamenlijk belang of doel
- zorg dat iedereen mee kan doen
- verzamel mensen op basis van hun persoonlijke motivatie
- stimuleer eigen initiatief en creativiteit
Dit onderdeel sluiten we af met demo's van goede voorbeelden. Iedereen heeft individueel nagedacht over organisaties waar de dingen goed gaan waar wij als organisatie van kunnen leren. Deze demo's kunnen als inspiratie dienen voor je eigen aanpak. Ze horen we over AirBnB die als inspiratie zou kunnen dienen voor de energieleverancier, waarbij AirBnB geen bezit meer heeft maar wel faciliteert. Zelf noem ik als voorbeeld Nikee in Roermond, een VO school die opnieuw uitgevonden is en nu al een aantal jaar succesvol (lees: goede examenresultaten) is en waarbij leerlingen van alle niveaus bij elkaar zitten en leerlingen eigenlijk geen lessen hebben maar hun eigen pad kiezen. Daarnaast luisterde ik afgelopen week naar een podcast waarbij gesproken werd over endogene en exogene krachten binnen een organisatie, dat vond ik wel een verhelderende manier om te kijken naar een organisatie.
Leidt met methode die werken
Mindset fitness
We hebben het natuurlijk ook over growth mindset wat mooi geïllustreerd is door Sylvia Duckworth, vanuit het onderwijs ben ik hier bekend mee. Het voelt fijn en goed om zaken te herkennen. Dat is ook het geval wanneer het gaat over het vieren van failure night. Ik heb even teruggezocht in mijn persoonlijke archief en in 2017 was ik met 3 andere collega's 2 dagen op pad en leerde ik veel! Gelukkig schreef ik er blogjes over: iCampXover deel 1 en iCampXover deel 2. Fijn om hierop terug te kunnen vallen. We ronden dit onderdeel af door met onze instelling te kijken naar mogelijke oplossingen voor ons probleem. We tekenen mogelijke oplossingen.