Het orakel van Delphi
Jan Nekkers is vandaag onze docent, hij is verbonden aan Futureconsult waarbij dit strategic foresight bureau organisaties helpt om grip te krijgen op de toekomst. Om ons te leren kennen daagt hij ons uit om onszelf voor te stellen op basis van de vraag waarmee we naar het Orakel van Delphi zouden stappen. Met andere woorden, wat houdt ons bezig? Ik zit er vandaag lekker praktisch in dus ik formuleer een vraag die op 1 van de scholen speelt: hoe krijgen we iedereen mee in de digitale transformatie. Uit de vragen die studiegenoten stellen merk ik op wat voor verschillende niveaus we opereren. Reflectiemoment voor mezelf: en dat is prima! (want ik bedacht me natuurlijk dat ik ook een grotere vraag had kunnen stellen, een die meer strategisch is, die groter is dan deze praktische situatie. Tijdens het schrijven van dit blog merk ik dat dit is wat het is: scholen spelen met dit soort praktische vragen, het belemmert hen op enige wijze om ontwikkeling door te maken of om aan te sluiten bij de huidige technologische ontwikkelingen) Behalve weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, vindt Jan het ook wel interessant om te horen wat ons bezig houdt. Probleemanalyse en de juiste vragen stellen hoort daar ook bij. In dat kader moet ik altijd met een glimlach terugdenken aan een fragment uit de film Hitchhikers guide to the galaxy: the answer to life, the universe and everything!
Gespreksstarter
In het eerste deel van de middag worden we meegenomen in de achtergond van de toekomstscenario's. We leren dat het geen wetenschap is maar dat dit een kunde/vaardigheid is die kunt leren. Medewerkers van Futureconsult zijn ook geen inhoudsdeskundigen maar facilitators van het gesprek. Een toekomstscenario heeft ook als doel om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe de toekomst er uit zou kunnen komen te zien en welke gevolgen dat dan heeft voor je organisatie. We leren over forecasting, foresight, omgevingsscenario's en doelscenario's. Geïllustreerd met allerlei voorbeelden uit de dagelijkse praktijk komt het voor mij tot leven. We leren over de 4 stappen van scenario's maken:
- Voorbereiden
- Verkennen
- Maken
- Gebruiken
- demografie
- economie
- sociaal-cultureel
- technologie
- ecologie/leefomgeving
- politiek-institutioneel
Ook krijgen we tips om op mega, meso en micro niveau te kijken naar deze ontwikkelingen. We leren over de assenkruismethode en waar een goed scenario eigenlijk aan moet voldoen. Een goed scenario is radicaal, plausibel en relevant.
Aan de slag!
Voor een deel van de opdracht hebben we als groepje gebruik gemaakt van ChatGPT-4o dat heeft in zekere zin geholpen want na een beetje sleutelen met de prompt en het aanscherpen van de output hadden we best een interessant scenario maar.....we hebben onszelf een kans ontnomen om met elkaar in gesprek te gaan en op die manier te komen tot een beter scenario. Het gebruik van AI was niet verboden, er hing al niets af van de opdracht, maar met terugwerkende kracht hadden we beter kunnen kiezen om AI niet te gebruiken op deze manier. Van de 3 groepjes hebben er 2 gekozen om gebruik te maken van AI ook nog om illustraties te genereren om het verhaal meer te ondersteunen. Het was ook meteen een reden om met elkaar in gesprek te gaan over het gebruik van AI. Waar zet je het wel voor in en waar niet? Wanneer zet je het wel in en wanneer niet is misschien een betere vraag. Eerst vakmanschap leren en daarna leren op welke manier AI als hulpmiddel dat vakmanschap kan versterken? Mooie gedachten-oefening ook om met collega's in het onderwijs over in gesprek te gaan.
Het gaat niet om wat je weet, maar om wat je doet met wat je weet!
Heeft dit college me kennis en vaardigheden gegeven waar ik vandaag of morgen mee aan de gang kan? Op dit moment ervaar ik dat niet zo. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar de werkwijze en heb het boek Wijzer in de toekomst aangeschaft om nog op terug te kunnen vallen. Ben ik anders gaan kijken naar waar ik mee bezig ben? Ja ik geloof wel dat ik een meerwaarde zie voor een aantal onderwijsorganisaties. Voor het hele onderwijs misschien wel. Zelf voel ik nog niet het vertrouwen om dit toe te voegen aan mijn tasje vol activiteiten. Daar heb ik meer oefening en afkijken voor nodig. Misschien zou ik weleens zo'n traject in het onderwijs willen volgen. Dat is een interessante gedachte! Via LinkedIn heb ik een connectie gemaakt met Jan Nekkers en ik voel me vrij om me met vragen tot hem te richten.