Er waren 8 webinars opgenomen (niet allemaal van de beste geluidskwaliteit) die we konden bekijken op het moment dat ons dat het beste uitkwam (PD in PJ's zoals getipt werd!). Daarnaast konden we natuurlijk op Twitter met de #DitchSummit onze ervaringen uitwisselen.
Tijdens de webinars hoor ik veel herkenbare dingen die ik ook in Austin gehoord heb: technologie is NIET de oplossing, het kan een oplossing zijn. Goed om die nuance te blijven zien. In de eerste webinar zijn Cate Tolnai en Jon Corippo te gast. Ze benadrukken dat echt niet alles anders hoeft, dat wat je deed moet je zeker niet meteen de prullenbak in gooien maar het is wel goed om te kijken wat er nu daadwerkelijk echt werkt en waar je zaken kunt schrappen. Ik hoor over een eduprotocol (werkvormen?) zoals 'fast and curious', in deze podcast zegt Jon er iets over. Beide presentatoren zijn enthousiast over de werkvormen die ze in de les gebruiken met hun leerlingen. Ze hebben er tijd voor want de tekstboeken hebben ze aan de kant gegooid.
Het tweede webinar is met Jennifer Gonzalez van Cult of Pedagogy. Hier gaat het in de introductie voornamelijk over pedagogy en vooral niet over technology. Alleen toepassen als het meerwaarde heeft, anders: 'kleppen dicht!".
Het onderwerp dat uitgebreid besproken wordt is op basis van een blogpost 'Frickin' packets' waarbij de titel verwijst naar een uitspraak die een student naar zijn docent doet terwijl hij verwijderd wordt uit de klas. Dit blog raakt me. Ik beken, in mijn lessen is er ook ruimte voor busy-sheets, niet meer op papier maar online (scheelt in ieder geval papier) maar het doel is hetzelfde, de leerling bezig houden. (zodat ik met andere leerlingen instructie kan herhalen/pre-teachen/verdiepen)
Hoe deze blogpost invloed gaat hebben op mijn dagelijkse lessen ben ik nog aan het bedenken maar het gaat zeker invloed hebben. Ik zal hier op mijn blog zeker mijn overpeinzingen en ervaringen delen.
Het derde webinar is met de HyperDocs-girls. Het grootste gedeelte van dit webinar ben ik bezig met ontdekken wat nu eigenlijk precies een hyperdoc is. De met 'google'-reclame doorspekte webinar spreekt me minder aan dan voorgaande. Wat me wel bij blijft van dit webinar is de functies die de dames Lisa Highfill, Kelly Hilton en Sarah Landis hebben binnen hun district. Ze zijn bijvoorbeeld instructional tech-coach en doen aan lesson design als hun baan! Daar is hier in Nederland binnen het VO nog niet echt ruimte voor volgens mij. Als ik me daarin vergis dan hoor ik het graag en lees ik graag bijbehorende functie-omschrijvingen.
Tijdens het vierde webinar maak ik kennis met Kasey Bell van Shake up learning, ze is digital learning consulent (ook al zo'n mooie job title). Van haar hoor ik de volgende spreuk:
"Technology is not a solution it's an opportunity to shake up learning"
In het vijfde webinar komt een medewerker van Adobe, Ben Forta, aan het woord over het doel van creativiteit in het klaslokaal. Dat je met je leerlingen heel veel kunt creëren in plaats van dat je leerlingen alleen maar kennis consumeren, (in mijn achterhoofd hoor ik heel veel mensen: oh nee! Fout! niet wetenschappelijk onderbouwd roepen. En toch......ik las ook heel bewust Creative schools van Ken Robinson deze zomer.....niet omdat ik het er mee eens ben maar gewoon omdat ik wil weten hoe en wat. Creativiteit heeft meer en meer ruimte in genomen in mijn lessen en dat levert mooie momenten op, maar het schuurt soms ook wel. Ik ben nog enorm op zoek naar balans tussen directe instructie, differentiatie, formatief evalueren, leren zichtbaar maken en ruimte voor creativiteit. Op de een of andere manier bijt het bij mij niet maar de beste vorm heb ik nog niet gevonden.
Weet je nog? 2 jaar geleden ging ik met een lof (LerarenOntwikkelFonds) aan de slag om een lokaal helemaal om te bouwen. De zesde webinar is eigenlijk het verhaal van mijn leertuin: hoe je op een goede manier gebruik kunt maken van de ruimte waar je lesgeeft, de ruimte waar je leerlingen leren. Verschillende werkplekken voor verschillende activiteiten in de les: luisteren, stil-werken, samen werken. Bedenk: je nodigt een leerling niet uit om groots te denken of groots te werken op een klein tafeltje met amper ruimte voor een boek en een schrift.
Tussen de regels door nog wat mooie tips om te onthouden:
begin klein - betrek je leerlingen (hun stem telt!) - probeer iets 2 weken (ook als je denkt dat het niet gaat werken!) en zet het dan weer terug - een lokaal heeft horizontale en verticale werkvlakken (vloer/tafels/vensterbanken/de muur/ramen/kasten) laat leerlingen dan ook gebruik maken van al die werkvlakken. Dus hang eens een groot vel papier op en laat leerlingen daar eens bij staan en samen nadenken over een concept.
Webinar zeven is van Martin Cisneros oftewel @TheTechProfe die ons er op wijst dat het 2018 is. Maak dus ook gebruik van de tools die er zijn alsof het 2018 is!! Ik leer over de camera-functie in de google translate app! Nice! Maar ik hoor ook over blabberize en chatterpix om leerlingen aan het praten te krijgen. Dat is namelijk wat technologie ook kan doen! Drempels weghalen voor leerlingen. Leerlingen die niet in een grote groep durven te spreken, durven dat wel als ze bijvoorbeeld als een tomaat hun verhaal doen met behulp van een van de apps.
In de laatste (achtste) webinar komt Kristina Ismael aan het woord over O.E.R. oftewel Open Educational Resources een soort van wikiwijs. Ook in de US moet dit soort initiatieven aandacht krijgen. Ook in de US willen ze graag dat de leerling eigenaar van zijn leerproces wordt maar ja, met een standaard tekstboek lukt dat niet zo goed! 'Take back the curriculum' is de boodschap! Begin met het einde in zicht: de kerndoelen dus! Sluit aan bij de actualiteit. [een abrupt einde hoort denk ik bij deze vorm van PD]
Na het bekijken van dit laatste webinar kom ik in aanmerking voor een gratis certificaat en wat PD-credentials maar die zijn vast niet in te leveren in ons Lerarenregister dus ik laat het erbij. Genoeg inspiratie (alweer!) opgedaan, nu nog aan de slag met het aanpakken van mijn lessen!