Oh, en ik wilde aan de slag met de merge-cube, maar die vergat ik mee te nemen en daar heb ik dus niets mee gedaan. Jammer maar helaas, volgende keer beter!
In de auto begon eigenlijk ronde 1 al toen we spraken over digitaal toetsen en de impact daarvan. Voor mij was digitaal toetsen een papieren toets omzetten naar een digitale variant in bijvoorbeeld LessonUp en dat de computer dan nakijkt. Tijdwinst voor mij! Maar eigenlijk is digitaal toetsen iets veel groters: een item-bank, data-analyse waarmee je meer informatie krijgt over hoe je studenten hebben gepresteerd. Daar zit vooral veel tijd-investering in die niet zozeer tijdwinst oplevert. Ik denk te klein en vooral aan mijn eigen klaslokaal en klassen. Dit is groter en gaat over samenwerking tussen grote instanties. Ik weet niet zo goed hoe ik daar dan tegenaan kijk. Dat is dus alvast 1 onderwerp om nog wat verder over na te denken.
We waren welkom op de school van Rob Kobes in Enschede, maar dat bleek dus eigenlijk Glanerburg te zijn en dat is dus echt iets heel anders! Waarmee we al snel in gesprek raakte over sociaal-economische achtergronden en wat die doen in een lokaal. Daar hoef je niet voor in groot stedelijk gebied te zijn!
Van de 25 deelnemers waren er 8 die uiteindelijk toch niet konden komen, super jammer maar niets aan te doen. Ik zag voornamelijk oude bekende maar er waren zeker ook nieuwe gezichten. Tijdens de koffie en de thee dus eerst even bijpraten: "goh hoe is het nu met jou?, Leuk je hier weer te zien!"
Ronde 1 kon je kiezen uit een sessie met NAO bij Pauline Maas of met Liesbeth Breek de verdieping in met slow looking en wereldburgerschap. Ik besloot aan te sluiten bij Liesbeth. Ze vertelde ons enthousiast hoe ze met foto's van Jeroen Swolfs zijn project Streets of the world tijdens haar Franse les aan de slag ging. Doeltaal=voertaal had ik al eens eerder geleerd en hoe mooi is dat wanneer je er betekenisvolle foto's bij gebruikt. Leerlingen (en wij ook!) worden uitgedaagd om te kijken naar een afbeelding met de volgende vragen in het hoofd:
- wat zie ik?
- wat denk ik?
- waar ben ik benieuwd naar?
De tijd vliegt voorbij wanneer we met elkaar in gesprek raken over de waarde van zo'n activiteit, de tijd die het kost (niet qua voorbereiding wel met leerlingen) en wat het dan oplevert (zie we stijgende resultaten op toetsen? moeten we dat willen? zijn onze toetsen eigenlijk nog wel oké?)
Meer weten over slow looking? neem een kijkje op deze sites:
Jeroen Swolfs Streets of the world
Educatiepakket
Werkvormen Artful Thinking
Snel even naar de winkel voor de lunch maakt dat we iets te laat in de tweede ronde zijn maar even een reflectie momentje kan geen kwaad.
In ronde 2 sluit ik aan bij Andre Gilara. Hij geeft les op een montessori school en zijn sessie gaat over Kosmische educatie oftewel: onderwijs in samenhang. Andre heeft er een zeer uitgebreide yurls pagina voor gemaakt waar ook zijn collega's gebruik van zouden kunnen maken eventueel.....Je snapt dat gaat niet zomaar automatisch. Andre is geïnspireerd geraakt door het boek van Eva Naaijkens en Martin Bootsma: "en wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven". Hij is ook aan de slag gegaan met het maken van kwaliteitskaarten. Vervolgens is daar nog wel de vraag, als je gaat implementeren, neem je dan je collega's aan de hand en zet je kleine stapjes zodat je mensen niet afschrikt, óf begin je met het totaalplaatje waardoor je meer betrokkenheid creëert? Ik geloof niet dat er 1 goed antwoord is op deze vraag.
Tijd voor de lunch, uitwisselen en de groepsfoto.
In ronde 3 staat alleen mijn sessie op het programma, dat is leuk want iedereen sluit aan. Ik heb geen presentatie maar ik zet de afbeelding van het SAMR-model op het bord. Niet bij iedereen bekend dus goed om even te bespreken. Geleidelijk ontstaat er een gesprek waarin we eigenlijk allemaal hetzelfde herkennen: in de afgelopen jaren gingen we op zoek naar nieuwe tools, probeerde die uit in de klas en nu kiezen we bedachtzamer of technologie wel of geen ruimte krijgt in je les. De vraag is of iedereen deze leercurve door zou moeten maken om een goede keuze te kunnen maken.
De inzet van technologie heeft in veel klassen en lessen toch wel tot een transformatie geleid. Ik ben erg benieuwd hoe die er uitziet en heb daarom een vragenlijst gemaakt, Vul gerust in! Delen is ook fijn!
Volgend jaar is er vast weer een #EdcampNL is er al iemand die locatie en datum heeft? Het kan altijd in Brabant maar dat is misschien weer zo'n uithoek!