Deze editie van EdCampNL vond plaats op mijn school. Wanneer je een EdCampNL wilt organiseren is het vaststellen van een datum en een locatie een goed startpunt. Deel deze gegevens met Frans Droog en hij past de gegevens dan aan op de website van EdCampNL. Er zijn geen regels over de spreiding in het land en het moment gedurende het jaar.
Kon je er niet bij zijn? Vond je Eindhoven te ver weg? Voel je vooral vrij om zelf een datum te prikken en een locatie aan te dragen. Om je een idee te geven over de voorbereiding die ik had:
- vragen aan directeur of het goed is om de locatie beschikbaar te stellen
- leuke poster maken met de juiste locatie en tijden
- blaadjes printen met tijdsloten (maar je kunt dit ook gewoon opschrijven)
- EdCampNL delen in mijn netwerk (Twitter, LinkedIn, algemene mail naar alle collega's van de Scholengroep)
- Collega's per mail op de hoogte brengen van het feit dat er gratis scholing is op school en dat ze kunnen aanmelden maar ook vooral met de vraag of de lokalen netjes kunnen zijn.
- Aan de conciërge vragen of hij even met me mee wil kijken of ik alles weet als het gaat om binnenkomen in de school (codes en de juiste sleutels) en de verwarming
- Aan systeembeheer vragen of het in orde is of ik het wifi wachtwoord van ons netwerk mag delen met de aanwezige deelnemers.
- EdCampNL blijven delen in mijn netwerk via social media,
4 mailtjes, een poster maken en wat PR op social media dat was het. Het resultaat was weer een mooie zaterdag!
Gimkit
In de eerste ronde sluit ik aan bij Glenn die ons kennis laat maken met Gimkit een soort Kahoot2.0 zoals hij zelf zegt. In een sessie van ongeveer 30 minuten spelen we zelf een spel (waarbij ik echt nog wel weer wat leer over het periodiek systeem) en zijn we met elkaar in gesprek over de toegevoegde waarde. Wat leren leerlingen hier nu van? Is dit meer dan leuk? Hebben leerlingen een account nodig? Hoeveel data wil je eigenlijk verzamelen als docent? Wat ga je dan allemaal doen met die data?
Kortom, we zijn met elkaar aan het ontdekken. Ik ga natuurlijk zeker een account aanmaken en komende week even testen met de leerlingen in de klas. Gewoon om het zelf te ervaren en dan te bepalen of ik me hier nog verder in ga verdiepen. Dit is precies wat EdCampNL voor mij altijd is geweest: iemand deelt een potentieel leuk nieuw 'iets' en ik ga er zelf mee aan de slag om de verdieping in te gaan.
In de andere sessie vertelde Liesbeth over haar ervaringen met Close Reading in de klas. Hier kon ik helaas niet bij zijn maar Eddy Erkelens was er wel en schreef er al over.
STEAM
In de tweede ronde was het Inger die (voor het eerst zo lees ik later!) een presentatie hield over STEAM bij haar op school. Het begon eigenlijk als een gedachtenspinsel, een idee: moeten we niet iets met STEAM bij ons op school? Ja oké en hoe dan? Na een inspiratie sessie buiten school had Inger wat meer aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Fijn wanneer je met een flink budget kunt shoppen maar het is goed om te kijken wat je nu aanschaft en hoeveel je ervan aanschaft. In eerste instantie was het idee om dit schoolbreed aan te pakken maar al snel blijkt dat dit met de hoeveelheid materiaal niet handig en haalbaar is. Met een Micro:Bit kun je in duo's werken, met meer is te veel. 3 dozen Lego WeDo is te doen met 24 leerlingen. Werken in circuit kan maar brengt ook weer nadelen met zich mee: iets wat gebouwd of geprogrammeerd is door een klein groepje is leuker om te bewaren voor een volgende keer.
Zowel voor leerlingen als voor Inger is het STEAM project erg leerzaam. Vooralsnog is dit project nog niet in plaats van iets anders maar Jorrit geeft aan dat dit goed aansluit bij tekenen en handvaardigheid.
Leerlingen ervaren dat andere kinderen werk kopiëren en nadoen. In eerste instantie vinden ze dat niet leuk maar wat is er nu een mooier compliment? Het is ook meteen een goede gespreksstarter: van wie is een idee?
Inger zelf geeft ook aan veel te hebben geleerd tot nu toe: ze heeft leren loslaten en is meer gaan begeleiden dan de instructie die ze normaal altijd geeft. Dit heeft vervolgens ook invloed op de andere vakken. Mooi hoe ze dit zo heeft ervaren en deelt met ons.
Mijn ervaringen in Amerika
Tijdens ronde 3 deel ik mijn ervaringen naar aanleiding van mijn bezoek in Amerika. We raken samen in gesprek over 'wat' leerlingen nu eigenlijk echt moeten kunnen en wat docenten/leerkrachten nodig hebben om hen dat te leren. Zoals me al eerder deze week opviel: er is geen pasklaar antwoord maar een startpunt is wel goed helder: met elkaar in gesprek zijn. Daarbij merken we ook op dat het soms lastig is te zien dat op heel veel scholen het wiel telkens opnieuw uitgevonden lijkt te worden of.....is dat juist nodig om een echte verandering voor elkaar te kunnen krijgen? Wie het weet mag het zeggen!
Tijdens deze sessie waren er ook 2 andere sessies waar ik niet bij kon zijn maar ook hier heeft Eddy Erkelens in het bovengenoemde blog aandacht aan besteed.
Tijd voor een lunch break! Het is een gezellige drukte bij ons in de aula!
Maak je punt! Aan de slag met visual notes in de klas
We deden ooit een Crowd activiteit met Kim Ravers over het maken van Visual Notes. Ik vond het een super leerzame bijeenkomst maar moet eerlijk toegeven dat ik er weinig mee doe. Afgelopen december bracht Kim een nieuw boek + werkboek uit en ik besloot het te kopen. Maak je punt. Het volledige handboek om visueel te communiceren met zakelijke tekeningen.
En toen zag ik ook ergens in december op LinkedIn dat ze een heleboel misdrukken had, gratis op te halen (na loting!) voor gebruik in de klas bijvoorbeeld. Dus ik ben vorige week dinsdag 2 doosjes gaan halen voor mijn leerlingen. En verder dan dat ben ik nog niet gekomen. Dus stelde ik de vraag: wat zou ik er mee kunnen doen in de klas, hoe zien jullie dat voor je?
We hadden een leuk gesprek waarbij de meningen verdeeld waren: zorg dat je het eerst zelf goed kunt voor je de leerlingen kunt ondersteunen vs. ga meteen aan de slag! Pak dit aan in een aparte OLT module (mijn idee) vs. verwerk het in je bestaande lessen door af en toe een oefening uit het boek te doen. In de week van de carnavalsvakantie ga ik me iets meer inzetten voor dit onderwerp. Je gaat er in de toekomst vast meer over lezen.
In de andere sessie was Jörgen van Remoortere in gesprek over eigenaarschap bij leerlingen. Eddy heeft er verslag van gedaan.
Wormhole challenge
Groene klei van Playdoh staat al een tijdje in het zicht thuis zodat ik het niet vergeet mee te nemen naar school om er in de lessen mee aan de slag te gaan. Zo zag ik het ook zaterdag ochtend staan en stopte het in mijn tas, misschien wel leuk om iets over te vertellen of te laten zien. Dus dat deed ik! Ik liet het gemak van iMovie zien en de greenscreen functie die daar in zit, gratis, zo uit de doos! Niets anders voor nodig. Ja klei dus, of groene stof of rietjes van Starbucks we hebben wat getest en geoefend en dat was leuk. Maar ja, niet iedereen heeft een iPad op school, maar die zou je kunnen aanschaffen voor projecten zoals dit! Ook als je hele school op Windows of Chromebooks zit dan nog kun je best een stand alone iPad inzetten om hiermee aan de slag te zijn. En "hiermee" is dan niet alleen maar een beetje pielen en spelen voor de leuk maar serieus nadenken over de impact van 'groen' op film en video en op welke manier je dat makkelijk zelf kunt inzetten.
Deze sessie heeft zelfs niet aanwezige kinderen geïnspireerd om aan de slag te gaan en ik kan je vertellen dat ziet er SUPER TOF uit! Heb je wel een iPad en wil je ermee aan de slag maar geen idee hoe te beginnen? Bekijk dan dit boek eens (Engels)
Tijdens deze sessie had ook Rob van Bakel een sessie maar helaas zat Eddy bij mij dus is er nog geen verslag van de andere sessie.
Afsluiting
Tijdens de afsluitende borrel hebben we Frans Droog in het zonnetje kunnen zetten. Hij heeft de stimuleringsprijs van de IPON awards verdiend en omdat hij tijdens de uitreiking niet aanwezig kon zijn hebben we dat verplaatst naar de borrel tijdens EdCampNL. Dat was geslaagd! Hij heeft hem verdiend! En wij ook want hij stond symbool voor alle mensen die met plezier informeel leren en dat was dit! Een hele zaterdag vol informeel leren! En het was nog leuk ook!
De volgende editie komt er zeker weer aan! Houd de website in de gaten en meld je aan!