De plenaire start was in de handen van de 12-jarige Lonneke die ons in een kleine 20 minuten meenam door haar activiteiten, van hockey en skiën tot klooien met een stofzuiger, een arduino en een microbit. Ze was actief tijdens girlsday waar ze dan weer werkte met een sway. Hier waren al wat mensen die met hun oren klapperden en ik kan me voorstellen dat wanneer ik dit vertel aan mijn collega's op school dat ze zich ook afvragen waar dit allemaal over gaat. Lonneke krijgt op haar Daltonschool, Helen Parkhurst in Almere, binnen het technasium het vak O&O onderzoek en ontwerpen. Mooi om van haar te horen hoe ze aan de slag is.
Na het plenaire gedeelte was het tijd om te kiezen:
- classroom
- minecraft
- office mix
- sway
- skype
- OneNote
- MIA
Wing Kan Lai neemt ons mee naar zijn dagelijkse lespraktijk op het MBO. Soms doet hij weleens een weekje geen OneNote, dan vragen de leerlingen er toch om. De reacties bij mij in de klas zijn nog wel wat negatief: Oh nee geen OneNote! Hoewel ze ook steeds meer merken dat het eigenlijk wel heel fijn werkt. Volgend schooljaar 1 OneNote per klas! Het hele jaar door! Nog gestructureerder aanpassen voor de leerlingen! (mijn eigen doelstelling!) Ik leer hoe ik een microsoft form kan embedded, er zit alleen helaas een bug in het systeem. Dat heb je dan soms weleens als het allemaal net nieuw is.
Ik vind het opvallend dat er bij de aanwezige docenten (en coördinatoren) veel wantrouwen heerst richting de studenten/leerlingen. Maken ze er geen misbruik van? Waarom zouden ze is de reactie van Wing. Hij is anders naar zijn vak gaan kijken, naar de lesinhoud, is meer formatief bezig en heeft dus meer overzicht op de voortgang van de leerlingen. De leerlingen ervaren ook dat ze hun vaardigheden vergroten voor zichzelf en niet voor de docent!
Na OneNote schuif ik aan bij Sway. Marien Zonnenberg laat ons mooi zien hoe een sway is opgebouwd. Ga uit van de inhoud en niet van hoe het eruit komt te zien is zijn tip. Het lukt niet altijd om plaatjes te verplaatsen of om teksten aan te passen. Dat doet Sway wel voor je. Het is geen powerpoint waar je eeuwig kunt blijven schuiven in de lay-out. Marien heeft een mooie website met de uitleg van de tools waar hij mee aan de slag gaat. Ik maak kennis met de mogelijkheden van forms en zie toch wel potentie om dat wat we deden met google formulieren om te zetten naar microsoft forms.
Tijdens de lunch (Het Was Heerlijk!) wisselen we uit met elkaar, wie is waar geweest en wat moeten we nog zeker zien? Ook wisselen we codes uit waarmee we punten kunnen scoren op education.microsoft.com.
Als laatste sluit ik aan bij Jaimie Prigge van Config Educatief om te leren en te ervaren wat classroom is. Nou....dat is eigenlijk heel handig! Ik maak ondertussen ook kennis met PollEverywhere en aangezien je dit kunt embedded in een sway maakt dat veel losse apps (zoals mentimeter) overbodig. Alles wat ik gezien heb kan gewoon allemaal bij elkaar gebracht worden met classroom. Daar ga ik dus de komende weken nog even flink mee oefenen. Wel even vragen aan systeembeheer om even het schuifje open te zetten.
De zon roept mij naar buiten dus ik laat de borrel schieten! Genoeg geleerd vandaag! Opvallend dat de leeftijdsgrens iets hoger lag dan ik normaal zie en er waren ook erg veel mannen, bij 1 van de sessies was ik maar met 1 andere vrouwelijke collega. Opvallend ook het wij/zij gevoel tussen docenten en systeembeheer. Ik hoor van verschillende docenten dat de ondersteunende functie niet altijd naar tevredenheid wordt uitgevoerd. Jammer eigenlijk!