Het gaat niet altijd vanzelfsprekend goed met alle leerlingen op een school. Deze regio is daar geen uitzondering op. Ze hebben wel een uitzonderlijke manier gevonden om drop-outs te helpen.
“YOU has amazing programs that give youth the hope that no matter what they did in the past, they can still do something positive with their lives. They can finish school and get a job. They also have help to pursue their dreams. No matter what you need, the staff are here for you.”
- YOU Participant
Y.O.U. is geen uitzendbureau en ook geen jeugdzorg instelling zoals WIJ-Eindhoven is. Dit initiatief wordt volledig door fondsen ondersteund. (er zijn in deze regio nogal heel erg veel miljonairs die door het geven van fondsen iets terug doen voor de community) Er is op verschillende manieren ondersteuning. Lessen over carrière mogelijkheden waarbij ook je online gedrag besproken wordt. Hoe je een profiel op LinkedIn zet en op welke manier je dit voor je kunt laten werken.
Vanuit de nauwe contacten met het bedrijfsleven in de regio is duidelijk waar de vraag ligt: we zoeken medewerkers die goede soft skills hebben (samenwerken, een goede collega kunnen zijn, op tijd komen) en een leven lang leren attitude hebben.
Deze skills worden in de scholen niet, of niet echt structureel aangeboden. Bij Y.O.U. werken ze met de methode Goal4It! die erg goed werkt.
We stelde de vraag wat we nu van dit project mee naar Nederland zouden moeten nemen. Het antwoord: Break down some walls! Ga veel meer samenwerken.
De vraag die ik nog heb: welke voorbeeld projecten uit Nederland zijn vergelijkbaar?
Een busritje van 10 minuten hadden we om het eerste onderdeel 'af te sluiten' en weer voorbereid naar de volgende afspraak te gaan. Weer een High School en naar mijn idee voor een gesprek met een docent. Wat een verrassing toen we een lokaal binnen liepen en werden ontvangen door een stuk of 15 leerlingen. De (bijna) voltallige staff van Knight Life: the Voice of the Loy Norrix Community. Leerlingen tussen de 14 en 18 werken hier samen om 'nieuws' te maken voor en te delen met hun leeftijdgenoten, oud-leerlingen en de ouders van de school.
We zijn even overwhelmed bij het zien van deze hoeveelheid leerlingen maar al snel raken we met elkaar in gesprek. Wij willen graag van hen weten hoe en wat en alles eigenlijk en zij hebben ook vragen aan ons!
Leerlingen kunnen niet zomaar deelnemen aan deze journalism class. Je volgt eerst een 12 weekse introductie training en die moet je 'goed' afsluiten. Daarna kun je mee doen, je krijgt een mentor (een van de andere leerlingen ) en een taak (web editor, graphic editor, Sports editor, social media team en alle taken die horen bij het maken van een krant). Er worden stukjes geschreven, verslagen maar ook opinie stukken waarbij online bronnen kritisch bekeken worden: 1 bron = geen bron. Overigens is niet alleen internet een bron, leerlingen gaan ook de school in om met leerlingen, docenten en schoolleiding in gesprek te gaan.
Dit vak maakt geen onderdeel uit van het curriculum maar leerlingen krijgen hier wel punten voor. Ze hoeven bepaalde lessen of opdrachten in klassen (Engels bijv.) niet te doen. Er is geen huiswerk maar veel van de staff members werken thuis nog zelfstandig door aan het redigeren van een stuk. We vragen ons af of deze manier van werken ook bij andere vakken zou kunnen werken. De leerlingen denken van niet: niet alle docenten zouden dit aan kunnen en niet alle vakken zijn geschikt voor deze manier van werken.
We zijn benieuwd naar de onderwerpen die momenteel leven onder de studenten. Het lot wil dat op een school in de omgeving net een filmpje viraal is gegaan. Een van de leerlingen heeft een racistisch en agressief filmpje gedeeld via Snapchat. We hebben het over de gevolgen (zijn adres is al gedeeld online), de strafmaatregel die de school heeft opgelegd en hoe dit voorkomen kan worden. De leerlingen geven aan dat ze geen les krijgen in Social Media en online gedrag terwijl dat wel nodig is. Ze vragen zich wel af of hun docenten dat wel kunnen geven, van hun ouders moeten ze het ook al niet hebben want die weten eigenlijk helemaal niet hoe het allemaal werkt. (dit zijn de woorden van de leerlingen!)
Een van de leerlingen merkt wijs op dat het voor kinderen van hun leeftijd bijna onmogelijk is om goed na te denken over wat ze wel of niet online kunnen zetten omdat hun brein daar nog helemaal niet klaar voor is. Met andere woorden: help ons om het beter te doen!
Bijna een uur hebben we zitten praten als we het lokaal moeten verlaten om ruimte te maken voor een andere klas. Gelukkig hebben we nog tijd én zijn er 3 leerlingen vrijwillig om nog wat vragen van mijn leerlingen te beantwoorden. Ik zal deze beelden niet delen maar ik zal zeker een transcriptie maken van het gesprek.
Dat waren de afspraken die we voor vandaag gepland hadden. Lekker even vrij om daar Downtown Kalamazoo te lopen, onze tas vast in te pakken (want morgen een lange dag en woensdag vertrek om 6.30!) of gewoon even lekker te chillen. We hebben met een club van 9 mensen gegeten, de andere 4 hadden vanavond Home Hospitality: eten bij een Amerikaans gezin. Wij hebben dat gisteren in 2 groepen gedaan. Ik ga daar in een ander blogje wat uitgebreider op in. Dan zal ik ook reageren op de vraag die ik via Twitter nog kreeg van Willem Karssenberg.