Nu we al ruim een week met elkaar optrekken en al veel gesprekken hebben gehad, lijken de gesprekken dieper te gaan. We weten ondertussen ook al meer en hebben dus meer zicht op het onderwijs systeem in Amerika (of eigenlijk, het gebrek aan een landelijk beleid). Daarnaast weten we ook meer van elkaar en waar ieders interesse naar uitgaat. Leuk om dat te ervaren.
Een afspraak die helemaal niet op ons programma stond, maar ontstaan is tijdens ons Home Hospitality van afgelopen zondag. (daarover in een ander blogje meer) Vandaag ontmoeten we Head of IT Department Daniel en zijn team van 2 tech instructors. Ik stel ons even voor, vertel wat we tot nu toe gedaan, gehoord en geleerd hebben en vooral waar we nog vragen over hebben: Hoe gaat dat nou die integratie van technologie in de klas? Het trainen van docenten en het implementeren van devices? Het is het begin van een fijne uitwisseling.
Daniel begint zijn verhaal met de stelling dat de hardware eigenlijk het kleinste probleem is en zou moeten zijn. Het moet allemaal werken! Dus hebben ze in alle lokalen op de verschillende scholen dezelfde set-up als het gaat om audio visuele apparatuur. Een behoorlijk scherm, een sta-tafel met een vaste computer en door het lokaal heen 6 plekken waar geluid uit het plafond komt. De docenten werken allemaal met een microfoontje zodat ze overal in het lokaal goed verstaanbaar zijn. Om dit allemaal aan te sturen is er een display met 6 knopjes waarmee alles geregeld is. Standpunt van Daniel: het moet voor docenten zo makkelijk mogelijk zijn: meer dan 5 stappen moeten zetten (zowel letterlijk in het lokaal als digitaal) kost te veel kostbare onderwijs tijd.
Binnen de organisatie zijn 8 Elementary schools, 3 middle schools en 3 high schools. 9 duizend leerlingen en 13 duizend devices. Chromebooks voor leerlingen om mee te werken. In de Elementary schools zijn er klassensets, op de Middle en High schools betalen ouders deels mee en gaan de Chromebooks mee naar huis. Sinds 2015 zijn ze bezig met deze ontwikkelingen en sinds afgelopen jaar is er spraken van een 1:1 situatie (+ meer dus eigenlijk). Voordat de leerlingen met een device aan de slag gingen hebben de docenten een Chromebook gekregen en werden ze gedurende het schooljaar uitgedaagd om hier al mee aan de slag te gaan. Het IT team had schoolleiding nadrukkelijk de opdracht gegeven het goede voorbeeld te zijn in vergaderingen.
Met alleen een device aanbieden kom je er natuurlijk niet en dat weten ze hier ook. Alle docenten krijgen dus een training aangeboden. 2 dagen van 8 uur een in de herfst en een in de lente. Tussendoor is er coaching on the job voor wie daar behoefte aan heeft. Deze training gaat overigens uit van onderwijs inhoud; instructie principes en blended learning. Tijdens de 8 uur training op een dag zal er maximaal 1 uur 'knoppen-training' zijn. Verder zijn de docenten tijdens deze scholingsmomenten vooral met elkaar in gesprek over onderwijs en op welke manier technologie een meerwaarde zou kunnen hebben. Practice what you preach is tijdens deze studie activiteit ook belangrijk. Je weet niet wat je niet weet tot je het zelf ervaren hebt.
Aangezien de 2 tech instructors dit samen op pakken voor 580 docenten (en dat dus niet helemaal lukt binnen een bepaalde tijd!) maken ze ook gebruik van ambassadeurs op de verschillende locaties.
Iedere locatie heeft wekelijkse overleg momenten waar tijd is om met elkaar nieuwe ontwikkelingen uit te wisselen. Voor de mensen die nog een stapje verder willen zijn er in de zomer ook nog verschillende teachcamps waar docenten uit het hele district met elkaar uitwisselen.
Ik vraag me af of ook leerlingen geschoold worden in het omgaan met devices, werken met Google Classroom en dat soort zaken. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, eigenlijk in de kleuterklas al. Nu de leerlingen sinds dit jaar allemaal een device hebben kun je nog niet terugvallen op kennis die ze al eerder opgedaan hadden moeten hebben. Dit jaar hebben ze daarom ook met bootcamp gewerkt. Leerlingen leren op een dag veel basis zaken over Google Classroom, privacy, handige short-cuts en ga zo maar door.
De rol van hun mediacentre en de bijbehorende media specialisten is aan het veranderen. Voorheen gingen leerlingen met hun docent naar het mediacentre om met computers te werken, nu hebben alle klassen die computers zelf. Er zal meer samenwerking gezocht gaan worden met de media specialisten, zeker ook voor het implementeren van projecten zoals we gezien hebben bij News Literacy of het omgaan met social media. (We geven aan dat we weten wat er is gebeurd met een leerling van de school en dat we begrijpen dat dit impact heeft).
Hoe zit het met het curriculum en zit digitale geletterdheid (computational thinking, mediawijsheid, ict basisvaardigheden, informatie vaardigheden) geïntegreerd in de verschillende vakken of juist niet? Computationial thinking komt terug bij het vak computer science, daar hebben we nog weinig over gehoord deze reis! De andere komen soms in onderdelen in de verschillende vakken voor of soms als losse projecten. Er is een curriculum Council dat iedere zomer het curriculum na loopt en update aan de hand van de Standards of Michigan. Docenten dienen dit bij te houden en doen dat door middel van de wekelijkse bijeenkomsten.
Willen/kunnen alle docenten wel mee? euhm....nee zeker niet. Deze collega's worden wat intensiever ondersteund door de coaches. Wat ze zeker niet doen: vragen van hun docenten om minstens x% van hun lessen gebruik te maken van de device. De ervaring leert dat dit geen meerwaarde heeft voor het leren van de leerlingen. Er worden zoveel mogelijk drempels weggehaald voor de mensen die niet kunnen/willen/durven. De set-up in alle lokalen is dus hetzelfde, bronnen (uit de trainingen) zijn te allen tijden online beschikbaar zodat docenten altijd bij leermateriaal kunnen. Dit gaat om uitleg videos of inspiratie. Inspiratie wordt ook gedeeld via nieuwsbrieven.
Er zijn in Nederland goede voorbeelden te vinden en te noemen als het gaat om een goed doordacht implementatie plan, het valt me op dat dit niet bij iedereen in de groep bekend is. Goed om daar over met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Heb jij een iCoach, OICT-er of bovenschools ICT-er op je school die zaken aanpakt zoals de tech instructie of een media specialist? Laat het me weten!
Het programma blijft me verrassen. Tijdens deze bijeenkomst is dat ook weer het geval. Wat me niet verrast is het klimaat in een kantoor gebouw. Het kost me meer en meer moeite om me te kunnen blijven concentreren in een ruimte zonder daglicht en frisse lucht maar met zoemen en piepen van de klimaat beheersing. Het eerste deel luisteren we naar het verhaal van PMN en leren we over de summercamps die aangeboden worden aan kinderen vanaf 8 jaar. Deze kinderen gaan aan de slag met het maken van content. Naast het summercamp programma is er binnen het gebouw ook ruimte om met klassen aan de slag te gaan. Momenteel er een club studenten aan de slag met verschillende onderdelen: animaties maken en een reportage bewerken.
Tijdens de rondleiding bekijken we hun werkzaamheden en zien we welke mogelijkheden er allemaal zijn: er zijn 2 grote studio's met groene wanden/vloeren met camera's op dollies maar ook robot-camera's, er is een regie ruimte, verschillende geluidsdichte ruimtes voor het opnemen van podcasts en dus 2 lokalen waar leerlingen aan de slag kunnen met game design, animaties of het editen van beeld materiaal. Als kers op de taart is er de 'bibliotheek' voor het lenen van tripods, camera's, laptops en microfoons. Super mooi.
Zijn dit de dingen die ze bijvoorbeeld ook doen tijdens de techplaygrounds in Eindhoven? Ik ga het Fleur Besters vragen.
School of Communication - Western Michigan University
Een goed gesprek over de ontwikkelingen zowel in Nederland als in de U.S. maar zoals gezegd wel wat 'hoog over' en weinig praktisch. Toch zet het gesprek wel aan tot nadenken. Dat blijkt ook wel uit het blog van Marieke. Wat doen we nu echt goed in Nederland? Waar kunnen we trots op zijn en waar kunnen we stappen in zetten en welke stappen gaan we dan zetten? Wie is dan eigenlijk die 'we'? Wie Gaat het doen? Dit gaat even sudderen, effekes laten betijen en nog eens een nachtje of 3 á 4 over slapen. Ik kom er op terug! Deel vooral al vast je idee als je dat hebt!
De laatste afspraak van vandaag was aan het einde van de dag, ons energie level was niet meer helemaal op peil, er was geen koffie in de buurt, de inhoud was weinig aantrekkelijk en het lukte gewoon niet helemaal. Soms is een bijeenkomst niet helemaal in je straatje en soms is een bijeenkomst voor helemaal niemand interessant. Kunnen we daarvan leren? Tuurlijk, altijd. Is het een blogje waard? Nee niet echt.
Laatste avond in Kalamazoo
We sluiten ons bezoek aan Kalamazoo af door gezamenlijk te eten en een drankje te drinken. Even lekker kletsen over de zaken die niets met het programma te maken hebben. We maken het niet te laat want op woensdag gaat de wekker heeeeel erg vroeg en de koffer moet nog gepakt en het blogje nog geschreven en.....het komt er allemaal niet meer van. Vandaag, op woensdag heb ik mijn blogje afgerond en mijn 3 leerpunten opgenomen. Vandaag was een reis dag, we zijn nu in Providence en mijn programma duurt nog 2 dagen!