Op loop afstand van het hotel zit de University van Rhode Island. Het pand was voorheen in gebruik als warenhuis en nu zit er dus de University meer specifiek: de Alan Shawn Feinstein college of education and professional studies, met bijbehorende shop waar je truien en petten kunt kopen. Rondkijken in zo'n winkel is toch wel leuk maar mijn geld blijft in mijn zak.
Media Education Lab
We komen deze ochtend samen in het Media Education Lab, een lokaal met 6 tafels tegen de muur waar elk een scherm boven hangt. Op de tafels een toetsenbord en muis: samenwerken in een groepje met 1 computer. We zien het helaas niet in werking. We beginnen met een voorstel rondje en aan alles is te merken dat er zoveel meer rust is dan tijdens de andere bijeenkomsten: we hebben namelijk van 9.00 tot 16.00 de tijd om met elkaar uit te wisselen. De wijze les van Renee: asking questions create new knowledge: vraag, vraag en vraag door!
Het lijkt wel of in deze bijeenkomst alles bij elkaar komt. We krijgen gratis kritische adviezen over de projecten waar we al geweest zijn en we worden uitgedaagd om na te denken wat we gaan doen met de kennis die we opgedaan hebben.
Hot mess
Van alle standaarden die er in Amerika te vinden zijn, moeten we het niet hebben. Dat is door alle gelaagdheid een grote puinhoop (een hot mess) geworden. Heel lang stil staan bij de invulling of de betekenis van het begrip digitale geletterdheid wordt ons ook afgeraden: het is een moving target. Voordat je op papier hebt wat het moet zijn is het hele digitale landschap alweer verandert. Dat wil niet zeggen dat je niet met elkaar in gesprek moet zijn over wat we vinden dat leerlingen eigenlijk zouden moeten kunnen als het gaat om 'online'. Moeten we dat dan ook testen? Niet op de manier zoals we dat nu gewend zijn. Maar we moeten wel aan de slag!
Young people know how to push the buttons better but they don't know how the media pushed their buttons!
Tijdens een korte pauze spreek ik Mark J. Davis aan, hij is leerkracht op een Middle School en doet onderzoek naar digital literacy. Op deze manier is hij verbonden aan het team van Renee Hobbs. Hij vertelt over zijn dagelijkse praktijk: hij geeft het Digital literacy als los vak 1 trimester per jaar. Heel graag zou hij zien dat het anders is en door met hem in gesprek te zijn kom ik ook meer tot het besef dat Digitale Geletterdheid als los vak niet de gewenste/beste oplossing is.
Wanneer leerlingen het als een los vak zien, dan zal de transfer van dat wat geleerd is lastiger gaan. Het is dan eerder iets leuks en anders dan de andere vakken. Mark geeft aan dat het nog lastig is om zijn collega's te overtuigen van het belang van vak-integratie. Ze zien geen ruimte in hun eigen curriculum of ze voelen zich niet zeker genoeg over zichzelf als het gaat om digitale geletterdheid.
Opvallende zaken
Een aantal zaken die nog opvallen tijdens dit eerste deel van de bijeenkomst:
Wees kritisch naar en over online toepassingen voor je het weet heb je te maken met een Crazy Edtech Entreperneur with a solution for no Problem!
Laten we vooral niet uit het oog verliezen dat we een prijs betalen voor het gebruik van (gratis) technologie zoals dat van Google.
Wil je personalized learning of personal learning?
Digitale geletterdheid zou een plek moeten krijgen binnen de moedertaal, dat is altijd verplicht!
En toen ging het brandalarm en besloten we de lunch iets naar voren te halen.
Na de lunch beginnen we aan het laatste inhoudelijke deel van deze reis. We staan stil bij het 'waarom'. Wat is mijn motivatie om bezig te zijn met digital and media literacy. We doen dit aan de hand van 12 profielen die we met elkaar doornemen. Op deze website vind je er meer informatie over. Mijn topprioriteit is 'techie'
'you have a passionate curiosity about new digital tools and platforms and you like to be the first one to discover and use them. You experiment with how digital technologies can promote learning and you see much potential to engage students with learning through the use of apps, tools and digital platforms'
Om met de woorden van Renee te spreken: every school needs a techie!
Na deze activiteit is het tijd voor mij en 2 anderen om naar Boston te vertrekken. Afscheid nemen is niet leuk en al helemaal niet wanneer dit eerder is dan de rest. Gelukkig zijn er opnames gemaakt die vast terug gaan komen in een podcast.
Ik heb de komende tijd echt nog wel nodig om alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan een plek te geven. Het was fantastisch!