Vandaag ging ik met een opdracht: ga eens op zoek naar het verhaal achter de leermiddelen.....genoeg mensen om ervaringen mee uit te wisselen.
We begonnen de dag met een keynote van Pedro De Bruyckere. Hij begint met het bekende OESO rapport waar alle media zeer ongenuanceerd over bericht hebben: ICT op school zorgt niet voor opvallende verbetering. Pedro laat weten dat de eigenlijke conclusie van het rapport is: er is veel technologie in scholen en die wordt niet efficiënt gebruikt. Dat is een stuk positiever. Het is er dus wel maar niet iedereen weet het om te zetten naar de praktijk waardoor het significante verbeteringen laat zien.
De kinderen van nu, ze leren helemaal niet anders dan voorheen, er zijn nu alleen veel meer zap-mogelijkheden. Je zult moeten blijven boeien, laat kinderen zich verbazen en verwonderen. Dat is een goed uitgangspunt voor het geven van onderwijs.
Om teleurstelling voor te zijn is het belangrijk om onze verwachtingen aan te passen.
Na deze inspirerende keynote is het tijd om op te splitsen, mijn collega gaat met iPad het park in (op zoek naar de wolf die er niet is begrijp ik later) terwijl ik mag aanschuiven bij de ronde tafel gesprekken waarbij het 4 in balans model centraal staat.
Als link tip bij dit onderwerp: Simon Sinek en het grote WAAROM
Tijd voor een lekkere lunch terwijl ik bij praat met mijn collega die het park is in geweest. Hij heeft een maatje gevonden en dat kletst makkelijk. Op zijn school zijn ook ontwikkelingen en ik vind het fijn om te horen hoe dat bij hem gaat.
Na de lunch is het tijd voor Bas Haring, een stukje filosofie naar de mensen toe! Erg interessant om zijn verhaal te horen en de vragen die hij stelt zetten me aan het denken. Precies zijn doel!
- Moeten we in de toekomst nog alles weten?
- Stel je nu voor dat we leven dat doordrenkt is van ICT, is het dan nog wel onze wereld?
- Is wat we leerlingen NU leren nog wel relevant voor de toekomst?
- is programmeren DE nieuwe taal in het onderwijs?
- Moeten we creatief zijn/worden of is kritisch kunnen denken misschien beter?
- Waartoe geef JIJ onderwijs? (ik kan hem zo 1-2-3 niet beantwoorden)
De laatste sessie ronde tafel gesprekken begint met het onderwerp Deskundigheid. We delen aan tafel de good maar vooral ook de bad practices. Bij niemand werkt het om de samenschool momenten vast te leggen. Wat wel werkt, vertelt Elle Peters van de onderwijsspecialisten, is kijken in de klas en praten over kleine aanpassingen die gedaan kunnen worden. Samen met de leerlingen op zoek gaan! Basisvoorwaarde lijkt me een veilig klimaat. Niet iedere schoolcultuur leent zich hiervoor. Ik zal eens kijken hoe dat bij ons op school is. Conclusie is wel: wanneer je ICT als een extraatje aanbiedt aan docenten blijft het niet 'plakken'.
De laatste ronde tafel sessie gaat over ICT infrastructuur. Helaas zijn er veel voorbeelden te zien van scholen die devices het lokaal in mikken en maar afwachten/hopen dat er iets positiefs uitkomt. Aan mijn tafel zit een Icoach die heel duidelijk kan aangeven dat dit uiteindelijk het tegenovergestelde tot gevolg heeft: weerstand! Dat willen we natuurlijk niet!
Tafelgenoten zijn erg enthousiast over Zuludesk. Gelukkig gaan wij er maandag ook mee aan de slag! Het gaat ons vast helpen om nog meer grip te krijgen op OICT.
Helaas heb ik niet aan de tafel van digitale leermiddelen kunnen zitten. Het gesprek aan de tafel Visie was erg interessant. Het belangrijkste ook, en uitgangspunt voor welke keuze dan ook. De conclusie van de tafel was: we willen af van de HARDE, VASTE methodes, niemand wil een methode slaaf zijn. We willen meer flexibiliteit, als docent heb jij de regie over dat wat er in de klas gebeurt met welk middel dan ook!
Voor we aan de borrel gaan spreekt Kees Versteeg over de ontwikkelingen op zijn Hondsrugcollege. Een inspirerend verhaal waarbij nog eens stil gestaan wordt bij de waarde van big data en learning analytics. Ik weet er te weinig van. Dat is zonde want ik wil niet blijven toetsen. Wat zou er gebeuren op school als we niet meer toetsen? Als we de ontwikkelingen van de leerlingen monitoren en bijspringen op het moment dat het nodig is.
We moeten ons niet laten weerhouden door het excuus van geld. In iedere school is genoeg geld. Als we maar de juiste keuzes maken.
Genoeg informatie om mee terug de school in te nemen. Geen concrete antwoorden op mijn vragen over leermiddelen maar wel weer veel contacten opgedaan. Collega's in het hele land die óók bezig zijn met ontwikkelingen in hun onderwijs. Het was een leuke dag!