De leercyclus zoals je die misschien vanuit Kleppen dicht! nog kunt herinneren, vormt het skelet van dit boek. (in de herhaling: Je doet een idee op, je gaat ontdekken en onderzoeken, je gaat ontwerpen en ontwikkelen, je gaat uitproberen (1 keer is geen keer!) en vervolgens ga je reflecteren en delen waarna je weer opnieuw begint bij: een idee of inspiratie. enz...)
Het boek nodigt je ook uit om kritisch op jezelf te zijn, om te reflecteren op de activiteiten die je in de klas met je leerlingen onderneemt en samen met je collega's. Kritisch naar jezelf kijken en bepalen waar je staat gaat heel goed met de vragenlijsten en zelfevaluaties in het boek. Lekker je antwoorden erbij schrijven zodat dit echt jouw boek wordt! Alvast een tip: schrijf de datum erbij en kijk na een bepaalde periode nog eens terug.
Wat ik zo tof vind van dit boek is dat het heel veel verschillende activiteiten bevat met complete werkbeschrijvingen voor bijvoorbeeld het maken van je eigen telefoontas (of als je liever met hout werkt een telefoonhotel!) tot een handleiding om met je team in gesprek te zijn over dropjes!
Net als in Kleppen dicht! is ook hier de theorie vermeld als bron en kort maar krachtig omschreven zodat je ermee aan de slag kunt. Mochten er over de gebruikte achtergrondinformatie nog onduidelijkheden zijn dan staan er disclaimers vermeld die erg actueel zijn. Voor ons als lezer de opdracht: blijf de huidige ontwikkelingen in de gaten houden.
In tegenstelling tot Kleppen dicht! wordt er in dit boek wel aandacht besteed aan het maken van digitaal leermateriaal. In aanloop naar het 'maken' van je eigen materiaal staan er tips en vragen die je laten nadenken wat de meerwaarde van het digitaal materiaal is ten aanzien van analoog materiaal. De zogenaamde bouwstenen worden besproken. Vervolgens volgen er genoeg voorbeelden waar je zeker een hele periode van het schooljaar mee kunt vullen. Maar dan moet je wel de volgende stap zetten: Uitvoeren!
In deel 3, Uitvoeren, worden een heel aantal werkvormen ontleed, bekeken waar de technologie meerwaarde kan hebben en uiteindelijk volgen er nog wat voorbeelden. Weer een handvol activiteiten om je les mee te vullen. Als ik goed tel, zit je al ruim voorbij de kerstvakantie met je planning en het implementeren van 'Actief leren met ICT'.
Mijn verwachting is dat wanneer je dit boek niet 'leest' maar er meteen mee aan de slag gaat, dan kan het niet anders dan dat je verschil in je lessen aan het ervaren bent. Leerlingen die meer betrokken zijn. Hoewel het voor hen ook even wennen zal zijn. Nog beter is natuurlijk wanneer je samen met een aantal collega's aan de slag gaat. Je kunt dan ook meteen bij elkaar de lesobservaties doen waar ook kijkwijzers van opgenomen zijn.
Dit boek, met al zijn activiteiten, nodigt uit om te evalueren op je eigen handelen. Tal van tips worden gegeven om aan de slag te gaan, inclusief mooie voorbeelden van Bullet Journals (niet aan mij besteed maar ik kan er prima naar kijken!) tot het schrijven van een blog (dat past beter bij mij!)
Deel 5, delen en inspireren, is een hoofdstuk naar mijn hart. Nee, laat ik dat anders zeggen: zonder delen en inspireren zou ik het aan mijn hart krijgen! Ik mag de komende tijd bij ons binnen de organisatie eens snuffelen aan de mogelijkheden van ons intranet. Vanuit de werkgroep Onderwijs & ICT is er genoeg te delen. (Reminder: om te delen heb je ontvangers nodig. Ook belangrijk de toon waarop je deelt, kleurt je boodschap!)
Deel 6 nodigt uit om samen verder te leren, om een lijst met handige websites aan te vullen (super trots dat mijn Yurls en dit blog al vermeld staan!). Wat is jouw nummer 1 place to be online om kennis op te halen? Deel het gerust hieronder in de comments zodat we elkaar kunnen blijven inspireren!
Alleen ga je sneller maar samen kom je verder! 'Actief leren met ICT' krijg je niet in je eentje voor elkaar. Al helemaal niet zonder schoolleiding. Een schoolleider met een persoonlijke visie op en kennis van de inzet van ICT in het onderwijs is nodig! Daarom is deel 7, 'leidinggeven aan leren en ICT' speciaal voor je schoolleider, misschien leuk om er samen eens voor te gaan zitten?
Ga je aan de slag en ben je bang dat je op een bepaald moment vast gaat lopen? Dan is het misschien een idee om de kleppen dicht! Alarmcentrale binnen school te hebben! Lees in het boek hoe jij de Praatpaal binnen je school haalt!
Ik hoop op beschikbare, knipbladen op PDF formaat, ik durf nooit zo goed een schaar in een boek te zetten! Ga jij helemaal los met de opdrachten in dit boek? Deel je ervaringen online met #kleppenopen.