In klassikale lessen maak ik gebruik van verschillende interactieve activiteiten: Woordweb, open vraag of een quizvraag. Sinds een tijdje is er ook de foto-vraag, leuke toevoeging die ik ook al een paar keer heb ingezet, wat ik nog niet echt gebruikte was de sleep-vraag, hierover later meer. Ik maakte van LessonUp voornamelijk gebruik in een klassikale setting, en nog niet als Toets-functie.
Ik wist eigenlijk ook niet zo goed wat het verschil was tussen de quizvragen klassikaal en de toets. Ik besloot het deze week uit te testen.
12 quizvragen over verschillende aardrijkskundige begrippen die dit jaar aan bod zijn gekomen. Eerst klassikaal doorgenomen, hierbij hebben leerlingen geen account nodig en zijn ze 'gewoon' ingelogd met een code. De vraag stond op het bord, de leerlingen hadden alleen de antwoord mogelijkheden op hun scherm. Als de vraag beantwoord was had ik 3 klikken nodig om de volgende vraag te krijgen: eerst krijg je te zien wat het goede antwoord is, dan wie het goede antwoord heeft gegeven en vervolgens (maar dat kun je uitzetten) de tussenstand. In de uiteindelijke rapportage is te zien hoe de leerlingen de vragen hebben gemaakt, er is geen score aan verbonden.
Na dit oefen-moment hebben we klassikaal een leerling account aangemaakt: hierbij heb ik het advies gegeven om het emailadres van school te gebruiken, behalve hun voornaam zijn er verder geen persoonsgegevens nodig. LessonUp maakt gebruik van het PrivacyConvenant en ook hun privacystatement geven mij vertrouwen om dit te doen.
Als docent maak ik een klas aan en ik deel de klascode met de leerling zodat ze zichzelf kunnen toevoegen aan mijn klas.
Als iedereen er is kan ik en toets met de klas delen. Hiervoor moeten zowel leerlingen als ik iets doen: ik moet delen en leerlingen moeten starten. Pas als iedereen de toets open heeft op zijn scherm laat ik de toets beginnen. Alle 12 de vragen worden in willekeurige volgorde door leerlingen gemaakt, ook de antwoorden staan in willekeurige volgorde.
Ik kan op mijn scherm de voortgang van de leerlingen zien. (omdat we met iPads werken heb ik ook de leerlingen gelocked in de app zodat ze niet ff lekker op quizlet op zoek naar goede antwoorden kunnen, ik gebruik dus 2 schermen maar dat is niet noodzakelijk)
Als een leerling klaar is met de toets moet die nog actief ingeleverd worden met een druk op de knop. Op mijn scherm heb ik een tabblad dat actief wordt als alle toetsen zijn ingeleverd: nakijken, hiermee kan ik per vraag of per leerling de vragen controleren, met meerkeuze-vragen niets aan de hand, bij open vragen iets beter kijken naar de spelling. Vervolgens kan ik klikken op cijfer geven en toets inzage zodat leerlingen kunnen zien hoe ze hun toets hebben gemaakt. Ik heb uiteindelijk nog een tabblad rapportage, hier zie ik de resultaten van de leerlingen en ook hoe lang ze met een vraag bezig zijn geweest.
Conclusie: ik vond het een meerwaarde om met de toets variant aan de slag te gaan en zal dit komend jaar meer invoeren.
Sleepvraag
Tja, die functie zat ik eigenlijk op te wachten maar sindsdien (18 april) is het er eigenlijk niet van gekomen om me er echt in te verdiepen, iets met waan-van-de-dag weet je wel?!
Maar goed, mijn collega (en LessonUp-fan van het eerste uur) liep er tegen aan dat het niet helemaal lukte zoals ze had gedacht zelfs de handleiding bood nog geen oplossing. Ik zag het ook niet zo snel maar gelukkig is mijn netwerk groot en kon ik 'gewoon' even virtueel aankloppen bij LessonUp-goeroe Jan-Wolter. Met hem kon ik even bellen en terwijl hij meekeek op mijn scherm op afstand legde hij me haarfijn uit hoe het allemaal in zijn werk ging. Ik begreep het en kon dit ook weer doorgeven aan mijn collega. De volgende les natuurlijk meteen gebruikt en het was behalve leuk ook leerzaam. Vanwege de rapportage functie kon ik goed zien welke leerlingen de sleepvraag niet goed hadden beantwoord, met die informatie kan ik wat!
Ik heb een kort filmpje gemaakt van de sleepvraag-functie. Hierbij de aanvulling dat je óók een hotspot en audio toe kunt voegen als componenten.