Bij binnenkomst mocht ik eindelijk eens de hand schudden van mede Brabander Henk van Gils. Ik volg hem al een tijdje en we zijn vaak bij dezelfde bijeenkomsten aanwezig en toch had ik nog nooit met hem de hand geschud. Dat gaat wel vaker gebeuren want ik ga me echt meer verdiepen in Prowise. Dus een vervolg van onze korte kennismakingsmoment komt er zeker!
De #omoicto15 dag begon overigens met een key-note van Eric Slaats, gewoonte getrouw heb ik een samenvatting van zijn verhaal zitten tweeten. Dat leverde reacties op. Op het podium werd het voorbeeld van Sugata Mitra's Hole in the wall geprezen terwijl uit de twitter-reacties bleek dat het verhaal van Sugata Mitra hopeloos achterhaald is: Leraren zijn juist heel hard nodig! Ik denk dat ook, maar ik vind het fijn dat twitterende collega's de moeite nemen om mijn gevoel te ondersteunen met een link naar een artikel. Dát is voor mij de kracht van Twitter.
Daarnaast vind ik het ook erg leuk om mensen uit mijn twitter netwerk tegen te komen op bijeenkomsten zoals de #omoicto15. Na de key-note was het tijd voor workshops, ik begreep dat niet alle workshops vol zaten dus ik ben nog op het laatste nippertje geswitcht van de workshop van Michel van Ast en Patricia van Slobbe: Kleppen dicht! (omdat die eind januari toch bij ons op school komen!) naar een workshop over webwalk. Ik kende het niet, nu weet ik wat het is maar is er bij mij niet echt een zaadje geplant waardoor ik denk dat we er mee aan de slag moeten. Het fenomeen is mooi: stapsgewijze handleidingen over het gebruik van programma's zodat leerlingen (maar ook zeker collega's) zelfstandig aan de slag kunnen met een nieuw programma. Het kwam dus alleen niet zo goed uit de verf omdat er eigenlijk wel wat haken en ogen zaten aan het gebruik ervan. Nou, dan wacht ik het dus nog wel even af....
Workshop ronde 2 was het mijn beurt. Het vloog voorbij. Daarna was het tijd voor de broodjesbar en het netwerken. Ik had een afspraak met de werkgroep OMO ICTO om ze kennis te laten maken met The Crowd. Samen met wat crowdies hebben we het concept van The Crowd duidelijk gemaakt en dit heeft tot resultaat dat we een vervolg afspraak op het bureau maken om de mogelijkheden voor partnerscholen nog eens uit een te zetten. Een goede ontwikkeling, daar ben ik als ambassadeur van The Crowd blij mee!
De laatste workshopronde was bij Q: herontwerpmethodiek voor meer motivatie en maatwerk. Paul Vermeulen, oprichter van Q heeft met behulp van duplo laten zien waar ons onderwijs uit bestaat. Door keuzes te maken om bepaalde zaken meer via ICT aan te bieden kan er meer ruimte overblijven voor betekenisvolle activiteiten: met een drone de lucht in om een foto te maken om er vervolgens een kaart van te maken, of met de klas op het schoolplein carbidschieten. Activiteiten waar leerlingen óók van leren terwijl het niet in het boek staat. Paul geeft aan dat docenten zich soms te veel vastklampen aan een methode. Hij wil docenten uitdagen om weer de regie te pakken over de lesinhoud, om ze meer te laten nadenken over de vorm van de les. Ik vind het een mooie uitdaging die ik graag aanga. Ik ga nadenken over de inhoud van mijn lessen.
We sloten de avond af met de tombola, en er waren mooie prijzen te winnen!! Een chromebook, een drone, een ipad, begeleiding van Paul Vermeulen om meer na te denken over herontwerp en natuurlijk ook de ge-ijkte iTunes kaarten en pluimen. Helaas: mijn collega;s en ik hebben niets gewonnen. Toch ben ik wel geprikkeld: ik wilde die drone echt super graag winnen! Volgend jaar zetten we hem op de begroting!