Liesbeth en ik nemen eerst even lekker een bakkie om even lekker bij te kletsen, hoe is dat nou gegaan hier op school? Die ontwikkelingen?
Toen kwam de aap uit de mouw: hoe een prijs winnen tot een grote verandering heeft geleid!
Liesbeth won een iPad, beetje wat apps mee bekeken en snel gezien. Toen maar eens proberen wat je met een ipad in de klas kon doen. Dat is nu 5 jaar geleden. Ondertussen zijn we 95 iPads verder en beleven de leerlingen veel plezier en gemak aan het gebruiken van de iPad en ook de leerkrachten zien er steeds meer het nut van in!
Mooi bijkomend voordeel was nog een prijsvraag! 3 jaar geleden deed de klas van Liesbeth mee aan een tekenwedstrijd…..en won!!! €2.500,- om uit te geven aan technologie! Daar kun je heel wat iPads voor aanschaffen!
De uitbreiding van 1 naar 95 heeft natuurlijk wel meer achtergrond dan alleen maar een iPadje winnen. Iedere 4 jaar een visiestuk schrijven helpt om na te denken over de toekomst. Waar willen we eigenlijk heen? Hoe willen we dat leerlingen leren? Dat wat er is (computers op de gang) nodigt nu niet echt uit om lekker aan de slag te gaan! Het gemak van de iPad is echt een meerwaarde: je hebt hem zo te pakken, je kunt een camera gebruiken en het gebruik van iMovie is echt heel makkelijk!
Rekenen, taal en 21ste century skills staan centraal bij het ontwikkelen, ontwerpen en onderzoeken van leermateriaal. Uitgangspunten: waar scoren we niet zo goed op of waar zouden onze leerlingen het beter kunnen doen? De collega's zijn allemaal verdeeld in een PLG', professionele leergroepen. Waar ze samen aan de slag gaan met het maken van hun eigen materiaal op basis van de kerndoelen van het SLO. Daarmee kan de methode de deur uit en komt er geld vrij voor investeringen in iPads of andere technologie hulpmiddelen. Naast de iPad is er ook enorm veel ruimte voor andere zaken die met technologie te maken hebben: lego mindstorms, makeymakey, osmo en ga zo maar door.
In de vensterbank staan uitdagingen van Lego mindstorms. Leerlingen kunnen vanaf de speelplaats naar binnen kijken en nieuwsgierig zijn naar wat het is, of ze kunnen trots vertellen dat ze daar mee werken met juf Liesbeth! Zo makkelijk om de leerlingen nieuwsgierig te maken!
Het is best spannend om zo'n traject in te gaan, techniek is niet de norm in het onderwijs, het kan zijn dat deze zoektocht dus een beetje pijn gaat doen, dat mensen er wat onzeker van worden. Geeft natuurlijk niet! Je kunt het altijd leren! Daar komt Liesbeth om de hoek kijken. Ze duwt en masseert en kietelt haar collega's om eens wat anders uit te proberen. Daarbij luistert ze goed naar wat ze voor vragen hoort bij collega's en komt dan met een kleine aanpassing waar de leerkracht zelf mee aan de slag gaat: guerilla game changer. Stiekem wat aanpassingen doen, zonder dat ze het merken. Minimale input met maximale output zou het mogen zijn!
Zo zijn de leerlingen in de kleuterklas enorm bekend met qr-codes, daar staan ingesproken boeken achter. Wat dacht je van het maken van een boek-trailer? In plaats van een boekverslag maak je nu een trailer over het boek met behulp van iMovie! Meer verdieping, maximale opbrengst. Nakijken gaat nu op een zaterdagmiddag onder het genot van een bak popcorn!
We lopen een rondje door het gebouw en ik ga bijna watertanden van de uitgebreide bibliotheek: 10.000 boeken!!! Prachtig! De hele school laat me trouwens watertanden: er is ruimte! Op de gangen is er ruimte voor verwerking door de leerlingen. Dat kan op verschillende manieren. We passeren 2 leerlingen die Osmo coding aan het doen zijn, maar ook 1 leerling die met een timer haar schrijfsnelheid gaat verbeteren. Omdat ze haar tempo wil verhogen, nu is ze namelijk heel nauwkeurig maar ook traag! Ze kan het goed verwoorden. Op een andere plek zijn 2 jongens bezig om een waterbaan te creëren voor een maquette van een attractiepark. In elk lokaal is een scherm aanwezig dat ondersteunt tijdens de instructie. De Apple TV is vaak aanwezig om de iPad op het scherm te laten zien. Mooi om te zien hoe flexibel je als docent door het lokaal kunt bewegen met je 'bord' in je hand!
Ik zie in het lokaal van groep 8 een kiesmuur waar leerlingen op aangeven wat ze aan het doen zijn. Het laat mij nadenken over wat ik wil dat de leerlingen doen. Heb ik daar eigenlijk zicht op? Ik heb het idee van niet namelijk.
Terwijl we terug lopen komen de ouders nog ter sprake: hoe zijn die eigenlijk betrokken? Liesbeth organiseert door het jaar heen verschillende bijeenkomsten voor ouders. Zo heeft ze ook een iPadPalooza gehouden waar ouders kennis kunnen maken met de manier waarop de leerlingen met de iPads in de klas aan het werk zijn. Deze laat me ook nadenken! Hoe krijgen wij dat georganiseerd?
Voor we afscheid nemen hebben we het ook nog even kort over de moeilijke zaken: niet iedereen ziet de meerwaarde in van de technologie in de klas. Mag dat? Of zul je uiteindelijk wel moeten! Ook hier weer volop herkenning naar mijn dagelijkse lespraktijk!
Genoeg inspiratie om met elkaar te delen! Liesbeth komt in december bij mij op school kijken! Benieuwd hoe ze het bij ons gaat ervaren!