In de afgelopen jaren heb ik me bezig gehouden met OICT in mijn les te krijgen. Dat houd mij gemotiveerd en de leerlingen ook. Ook dat is natuurlijk nog niet genoeg.
In mijn klassen hangt een fijne sfeer, ik vind pedagogisch klimaat enorm belangrijk. Structuur en duidelijkheid heerst tijdens mijn lessen. Een prettig werkklimaat al zeg ik het zelf. Maar néé, ook dat is niet voldoende!
Het zal op Twitter geweest zijn (uiteraard!) dat ik voor het eerst kennis maakte me #EDI oftewel expliciete directe instructie. Ergens in januari. Op de NOT kocht namelijk íederéén het boek! Ik bladerde het door en kwam tot de conclusie dat het wellicht erg op het PO was gericht, niet mijn werkveld. Op Twitter volg ik @onderwijsgek dus ik zag zo nu en dan wel wat voorbij komen. Het bleef mijn aandacht wel trekken. Wát is het nu eigenlijk? dat expliciete directe instructie? Ik kende wel het directe instructie model maar verder kwam ik eigenlijk nog niet.
Gelukkig heeft @liesmol65 het heft in handen genomen een The Crowd activiteit gemaakt waar #EDI centraal stond. Marcel Schmeier zou op haar school komen vertellen. Leuk!
Ik heb een van de eerste (van de vele die nog volgde) tips meteen in de praktijk gebracht: laat leerlingen meeschrijven tijdens je instructie: ze kunnen het nog teruglezen, ze onthouden beter en ze hebben ook geen tijd voor andere dingen. Mijn vorm van meeschrijven was Twitter. De tips die ik daar verzamelt heb:
- laat leerlingen meeschrijven
- activeer je leerlingen
- laat leerlingen overleggen
- geef denktijd
- effectief onderwijs werkt preventief
- digibordsoftware gaat soms te snel (een flitsende prezi met een snelle opeenvolging van plaatjes zorgt dat leerstof niet beklijft)
- geef feedback (op een goede manier!) waardoor leerlingen succeservaringen beleven
- maak het lesdoel duidelijk aan leerlingen
- zorg voor een goed pedagogisch klimaat
- heb zicht op je verwachtingen ten aanzien van een leerling
- geef willekeurig beurten
- controleer het begrip, bijvoorbeeld met wisbordjes
- laat leerlingen óók bespreken waarom een lesdoel belangrijk is.
Het boek moet ik nog gaan lezen maar Marcel heeft hem gesigneerd dus nu leest het vast een stuk prettiger.
Als huiswerk heb ik nog de volgende websites mee gekregen als tip:
filmpje: The Pygmalion effect
site: wij-leren.nl
site: directeinstructie.nl
achtergrond informatie: de staat van het onderwijs
boek: Schmeier, M.(2015) Explicite directe instructie. Montfoort, uitgeverij Pica (dit is de Nederlandse bewerking)