In mijn klas kom ik leerlingen tegen die een DLE hebben van 6 voor lezen (dat is vergelijkbaar met het niveau van half groep 3!). Toch functioneren zij goed op het vmbo-niveau waar ze les op krijgen: met hulp van voorleesprogramma's. Daarnaast heb ik ook leerlingen die erg slecht zien. Waar voor de een een filmpje met instructie een goede ondersteuning kan zijn, is dat voor de ander juist niet. Waarom dan geen gesproken instructie van mij? Bereikbaar voor leerlingen. Ik wist alleen niet hoe.
Don Zuiderman weet dat gelukkig wel. Hij heeft al een behoorlijke tijd een zeer succesvolle podcast die ik graag beluister. Ken je hem niet? Moet je zeker eens kijken op: De anonieme orang oetan. Hartstikke leerzaam om deze gesprekken te beluisteren.
Tijdens deze activiteit neemt hij ons mee in de wondere wereld van podcasten. Hij vertelt over zijn ervaringen en leert ons de fijne kneepjes van het vak.
Waar te beginnen? Met bedenken WAT je wilt gaan laten horen. Bedenk je script en werk dat uit. Vervolgens zorg je voor de juiste apparatuur. Zorg ook voor een plek waar je in alle rust je audio kunt opnemen. Neem je verhaal op. Daarna kun je je verhaal bewerken. (of, zoals ik altijd als tip geef bij het maken van een filmpje, oefen eerst 3 keer!) Je kunt een muziekje toevoegen en eventueel nog wat zaken knippen.
Ik leer over garageband, het converteren van bestanden, de kwaliteit van het geluid, over auteursrecht (en rechten vrije muziek!) en hoe ik mijn podcast kan delen. Met deze informatie wil ik snel iets doen. Ik hatseflats iets in elkaar, maak een account op soundcloud, upload mijn audio(-tje) en knal het twitter! Zo! Geleerd!!
Ik weet nu welke stappen ik moet zetten en waar ik aan moet denken. Dan is het nu het moment om te bedenken waar ik een podcast van ga maken. Ga ik mijn toetsen inspreken en deel ik die met leerlingen of pak ik het anders aan?
Wat het ook gaat worden, ik heb weer een vaardigheid geleerd en daar ben ik alleen maar wijzer van geworden! The Crowd is ZO fijn!!