En Wat Er Toen Gebeurde.....
Whatsapp en communicatiebeleid op mijn school.
Bij ons op school is er nadrukkelijk gekozen om niet via whatsapp contact te onderhouden met leerlingen en ouders. Een aantal redenen die hierbij belangrijk waren (en ook genoemd zijn door een aantal mensen op Twitter)
- De leeftijdsgrens van Whatsapp is 16, onze leerlingen zijn tussen de 11 en de 15.
- Vanuit het oogpunt van de AVG mogen we deze app niet gebruiken voor contact met leerlingen
- Werk en privé kan het beste gescheiden blijven, docenten hebben geen telefoon van het werk.
Bij ons op school zijn de lijntjes kort. De mentor pakt snel de telefoon en is goed per mail te bereiken.
In de eerste weken van het schooljaar vind er een kennismakingsgesprek plaats met ouders+kind+mentor waarin afspraken gemaakt worden voor het komende jaar. Tijdens dit gesprek wordt ook gesproken over de manier van contact hebben. Mailtjes over de stand van zaken worden geregeld verzonden als daar vraag naar is van een van beide partijen. Wanneer er zaken spelen die invloed hebben op het gedrag van de leerling dan is hier telefonisch contact over. Vaak tussen 8.00 en 8.30 als het kind thuis minder fijn weg gegaan is wat invloed kan hebben op de schooldag, of aan het einde van de dag wanneer er op school iets is voorgevallen.
Teams
Sinds half maart maken we intensief gebruik van Teams. Hierdoor zijn docenten en leerlingen makkelijk en laagdrempelig voor elkaar te bereiken voor vragen over de lesstof. Deze manier van communiceren werkt fijn. We hebben gemerkt dat leerlingen veel actiever met Teams aan de slag zijn dan met mailtjes die wij als docent versturen. Op dit mailtjes werd eigenlijk niet zoveel gereageerd, terwijl docenten dit wel verwachten van leerlingen.
Magister kan ook gebruikt worden voor het versturen van berichten, maar dat hebben we eigenlijk zo min mogelijk gedaan. Wij vinden het belangrijk om 1 kanaal te hebben voor de communicatie om verwarring te voorkomen.
Het gevaar van Teams is dat de scheiding tussen werk en privé weer wat lastiger is aangezien sommige docenten Teams ook op hun telefoon gebruiken. De meldingen kun je natuurlijk uit zetten.
Bovenstaande is het beleid zoals wij dat op school handhaven en ik sta daar achter. Ik ben het ermee eens en kan dit ook goed verwoorden naar leerlingen toe.
Maar....ik ben geen mentor....en ik weet ook niet of alle mentoren zich aan het beleid houden.....misschien zijn er ook wel leerlingen in benarde thuissituaties die een extra korte lijn hebben met hun mentor, leerlingen die dus wel het mobiele nummer hebben en daar gebruik van maken om te bellen of te appen.
Wat ik wel weet is dat wanneer er sprake is van een zorgelijke situatie dat onze zorgcoördinator daar dan ook van op de hoogte is. Door de korte lijnen binnen onze organisatie hebben we best wel in de gaten wat er speelt thuis en niet alleen de lijntjes tussen mentoren (school) en ouders zijn kort maar ook die tussen de (externe) instanties die bij zouden kunnen springen wanneer de zorg onze pet te boven gaat als school.
'je blijft zitten'
Het artikel dat gedeeld werd door TeacherTapp gaat voornamelijk over hoe en wat je communiceert naar leerllingen vanuit school. Met daarin eigenlijk vooral een voorbeeld van hoe het niet moet. Hoe je als mentor niet met een kind moet communiceren niet via whatsapp maar ook niet via Teams of iMessage. Bellen zou in dit geval ook niet de juiste manier zijn. Voor een gesprek als dit moet je elkaar in de ogen kunnen kijken en lijkt het me wenselijk dat ouders bij aanwezig zijn.
Twitter meldingen
De vragen op TeacherTapp, mijn tweet, het artikel, er werd nogal op gereageerd en soms behoorlijk tegenstrijdig. Op andere scholen gelden andere afspraken, op het PO/VO/MBO is dat allemaal anders. Er zijn mooie momenten te zien wanneer whatsapp een goede uitkomst heeft geboden en er zijn zorgen. 53% van de respondenten (169) van TeacherTapp geeft aan nooit individueel met leerlingen te communiceren via Whatsapp. 49% van de respondenten (169) geeft aan dat leraren op hun school zelf verantwoordelijk zijn voor het beleid met betrekking tot het gebruik van Whatsapp.
Ouders
In het verleden (schooljaar 1819) ging ik met ouders van leerlingen van onze scholengroep in gesprek. We spraken daar met name over digitalisering op de verschillende (6) locaties. Ouders hadden goede vragen en fijne input. Ik ben benieuwd of die 49% van de leraren die zelf verantwoordelijk zijn ook ouder contacten hebben. Als mentor of als vakdocent? En dan met name ouders van kinderen die nog geen 16 zijn. Misschien dat die vraag ook nog eens bij TeacherTapp aan de orde kan komen.
Maar als je hieronder vast wilt reageren dan is daar ook ruimte voor.