IQ, EQ en AQ
We beginnen de ochtend in de Rijtuigenloods met luisteren naar het verhaal van Amac. Hierin wordt aangestipt dat naast ons intelligentie quotiënt en het emotionele quotiënt er nu ook sprake kan zijn van een Adaptibility Quotiënt: je mogelijkheid om je aan te passen. Wat kun je leren van een kameleon? Met alle veranderingen om ons heen zal het niet meer gaan om de survival of the fittest maar om de persoon/school/organisatie die het beste in staat is om om te gaan met verandering. Hoe is met jouw AQ gesteld?
Wat werkt in het onderwijs?
Pedro de Bruyckere trapt af met een heerlijke binnenkomer: ik kom uit het land dat wél naar het WK gaat.....
Pedro neemt ons mee door verschillende onderzoeken, hij prijst zijn boek Klaskit aan (nog niet gelezen? doen!), toont aan wat werkt met technologie, laat zien dat je eigen context heel belangrijk is, geeft een lesje CTML en sluit vervolgens af met de conclusie:
Activeer voorkennis, automatiseer, spaced repetition met technologie en maak gebruik van woord én beeld.
Meer ga ik hier niet opschrijven, zorg dat je hem een keer te zien krijgt want het verhaal én de manier waarop is zeer de moeite waard!
Het begint met het Waarom!
Eerste sessie van de dag begin ik bij Marco Damen, (je kunt van te voren kiezen voor workshops/sessies, daar staat aan gegeven wie de presentatie geeft, op basis daarvan kun je zelf bepalen of het gaat om een 'verkoop' praatje of over het delen van een mooi verhaal) hij is van Amac en hij neemt ons mee langs de 9 elementen van succes. De eerste is het 'Waarom'. Waarom geven wij onderwijs? Wat is eigenlijk de meerwaarde van het samenzijn van leerlingen in een lokaal met een docent? Goed om te bedenken dat met de komst van technologie er meer mogelijkheden zijn, belangrijk om die mee te nemen.
The power of choice
Na de heerlijke lunch ga ik luisteren naar het verhaal van Michelle Thomas, headteacher bij The New Wave Federation in Londen. 3 basisscholen die in de afgelopen jaren bekroond zijn met de titel Apple Distinguished schools. Dat wil niet zeggen dat je gebouw eruit ziet als het Apple gebouw in Cupertino. Sterker nog, de 3 scholen van Michelle staan in achterstandswijken en hebben te kampen met wat wij in Nederland groot-stedelijke problematiek zouden noemen. Michelle schetst de route die ze met de scholen, de docenten en de leerlingen heeft afgelegd om dit te bereiken: van 30 iPads naar 1:1 iPads voor alle (bovenbouw) leerlingen in haar scholen. Ze laat ons zien dat ze met slechts een paar apps een grote impact heeft: de kinderen hebben nu de mogelijkheid om te kiezen hoe ze hun leren vormgeven. Docenten hebben leren werken met de iPads, daar zijn goede afspraken over gemaakt. Dit zijn de apps die je MOET kennen. Aan de wifi is gewerkt en dat werpt zijn vruchten af. Michelle kan met harde cijfers de groei laten zien. Wat vooral van haar gezicht af spat: de liefde voor leren en hoe dat op haar scholen vorm krijgt.
iPadonderwijs? NEE!
Na het inspirerende Engelse verhaal schuif ik aan bij Mark van de Mortel. Ook hij laat zien hoe op zijn school het St. Ursula te Horn technologie een meerwaarde heeft in de lessen. Hoe een goede les van 'als het maar stil is' naar 'als de leerlingen maar gemotiveerd zijn' veranderde. Ook bij hem spat de liefde voor leren van zijn gezicht af, prachtig! Mark komt net terug van SXSW en heeft nog verse mooie ideeën om te delen: Speed-geeking, een soort van speed-date met je collega's en dan vertel je kort je laatste succesvolle technologische toepassing in de les en vervolgens schuif je door. Ultieme inspiratie, mooie vorm van professionaliseren.
Hij laat ons ook zien dat ze op de SAQI (schoolvragenlijst) kunnen zien welke leerlingen met de iPads werken. De relatie leerling-leraar is namelijk verbeterd. Dit past precies bij wat Pedro in de ochtend aanstipte: het digitale afwas-moment. Communiceren via een scherm, als je elkaar niet hoeft aan te kijken kan de relatie helpen verbeteren. Daarnaast: een leraar die zich iets laat uitleggen door een leerling, het toppunt van een goede relatie!
Nog een wijsheid die beide heren aanstippen: Als je het een doet, moet je iets anders laten. Stel prioriteiten, je K U N T N I E T A L L E S D O E N!
Op het St. Ursula is de mediatheek helemaal aangepast, van een verzameling boeken waarom niemand echt graag kwam naar een inspirerende werkomgeving met verschillende werkplekken én een echte helpdesk waar de helpdesk voor klanten (docenten én leerlingen) beschikbaar is!
Conclusie
Na het verhaal van Mark sluiten we af met De Speld live, grappig maar had niet echt meer gehoeven. Met een clubje informeel borrelen en de opbrengst van de dag bespreken is ook heel waardevol.
Voor wie was deze dag eigenlijk geschikt? Hadden we andere collega's kunnen sturen? Die daar geen behoefte aan hebben (weerstand?) die daar de meerwaarde niet van in zien (weerstand) of die geen haakje hebben waar deze kennis aanblijft haken. Was er voor mij meerwaarde? Altijd! Want ik hoor altijd wel weer iets nieuws en luister graag naar de ervaringen van anderen. Die leg ik dan natuurlijk wel naast onze eigen ervaringen, een soort van formatief testje. Waar staan wij nu? Zijn er andere wegen te bewandelen? Hoe pakken we dat aan? Nu nog deze kennis doorgeven aan mensen met een beslissingsbevoegdheid. Zouden die eigenlijk hier moeten zijn? Misschien wel