Het volgende stukje schrijf ik in opperste verbazing, naar aanleiding van het bijwonen van het vakdidactisch netwerk aardrijkskunde. Hierover las ik in de Vector, het blad voor alumni en relaties van Fontys Hogescholen.
2 Comments
Vandaag heb ik in de klas voor het eerst gebruik gemaakt van todaysmeet. Ik had er al eerder als deelnemer kennis mee gemaakt maar nog nooit als docent. Vandaag was een uitgelezen kans; morgen heeft de klas so en ik wilde de leerlingen die nog vragen hadden de kans geven om die te stellen. Verder wilde ik minder tijd kwijt zijn met de klassikale centrale instructie.
Als OICT-er op onze locatie ben ik geregeld in gesprek met de directie over hoe we ICT op een onderwijskundige wijze de klas in kunnen krijgen. We willen hier eigenlijk niet te veel over praten we willen eigenlijk gewoon DOEN. Toch ontkomen we niet aan het praten over.....de grote verschillen die er zijn tussen collega's onderling in ICT vaardigheden.
Naar aanleiding van een gesprek met Juf Inger tijdens EdCampNL besloot ik om een verslag van de boeken die ik lees voor school op mijn blog te plaatsen. Hierbij de eerste. Tijdens de NOT kocht ik bij de stand van uitgeverij SWP het boek Aandacht, graag!. leerlingen ondersteunen in het beheersen van alledaagse executieve functies geschreven door Paula Moraine. Het boek is vertaald vanuit Amerika. Ik heb het boek gekocht omdat we op school merken dat niet zozeer kenmerken van een diagnose de leerlingen kunnen belemmeren maar meer de executieve functies. Moraine, P. (2013) Aandacht, graag! Amsterdam, Uitgeverij SWp
Bij het oppakken van mijn werkzaamheden horen ook studiedagen en buitenschoolse activiteiten. Dat is leuk en dus een valkuil maar ik houd het in de gaten! NOT en EdcampNL waren de snuffelmomenten, vorige week de scholing van iScholengroep was de warming up, vandaag was het game time! Ik mocht naar innovatief lesmateriaal. Dat voelt altijd als een 'mogen'. We zijn op school niet zo happig op studiedagen die gedurende lessen zijn. Ik ook niet trouwens. Ik ben namelijk docent mijn hoofdtaak is dus: lesgeven! Nu vind ik professionalisering erg belangrijk maar het moet wel allemaal passen in mijn werkweek! Maar, dat is een ander onderwerp en vast ook nog wel eens een blogpost waard.
De iPads zijn nu ruim een maand geleden afgeleverd. Sindsdien ben ik er iedere dag mee bezig geweest. De carnavalsvakantie natuurlijk niet maar verder iedere dag. Uitpakken, labelen, beschermhoes eromheen, instellen, apps zoeken en er op zetten. Hier kwam nog geen leerling aan te pas, tot afgelopen maandag; mijn rentree voor de klas en dan ook nog eens mét iPads, ik had me geen warmer onthaal kunnen voorstellen!
Afgelopen zaterdag had ik een etentje met vrienden, dat was gezellig, lekker en we hadden veel lol. Toch hebben we ook over serieuze zaken gesproken. Wij alle vier zouden bij een onontkoombare carrière move de overstap maken naar een ambacht. Houtbewerken, meubelsmaken, het leek ons wel wat. Maar nu nog niet, nu zijn we blij met wat we doen. Er is voor mij nog genoeg te dromen in huidige baan! 3 van de 4 tafelgasten zijn werkzaam in het onderwijs, 1 van de 4 is werkzaam bij een bedrijf dat opleidingen aanbied voor mensen in de zakelijke wereld. Familie van deze persoon werkt bij een grote landelijke onderwijs uitgever.. We spraken over het maken van lesmateriaal en het delen daarvan. Ik ben van mening dat mijn filmpjes, mijn opdrachten of mijn verzameling links best gebruikt mogen worden door collega's binnen school maar ook zeker daar buiten. Daar hoef ik geen geld voor te krijgen. Wanneer mensen met mijn veren gaan pronken en niet benoemen dat ik het werk gedaan heb, dan zou ik daar geloof ik wel iets van zeggen. Ik vind het ook leuk als mensen er positief op reageren en als er kritiek is, zie ik dat als een leerproces: ik kan nog iets leren en dat doe ik graag.
Vanuit de zakelijke kant bekeken is het misschien niet zo handig dat ik dit doe. Bedrijven met een winstoogmerk zullen wellicht niet de stap zetten om dit materiaal (van zich zelf, waar wellicht meer kosten aan zitten) tegen betaling online uit te brengen. Waarom zou je er voor betalen als het er ook gratis is? Misschien is de kwaliteit beter, heb je geen tijd om te zoeken of weet je niet hoe je het zelf moet maken. Allemaal vast goed onderbouwde standpunten, toch blijf ik delen. Van delen word ik namelijk rijker, niet op mijn bankrekening maar in mijn netwerk! Dat is mij meer waard! Wie denkt er ook zo over? Ik zag nog ergens een tweet voorbij komen over Malmberg die gaat samenwerken met docenten (2000!) die materiaal met elkaar delen volgens het voort-wat-hoort-wat principe. Ik weet niet zo goed wat ik daar dan van moet vinden........ |
Categorieën
All
Archieven
November 2024
|