Aanpak
Op diezelfde 15e mei stuurde ik een enthousiaste mail naar al onze 212 leerlingen. Ruim 30 leerlingen hadden er meteen zin in en gebruikte het formulier om zich aan te melden. 2 collega's van tekenen sloten aan om de leerlingen te kunnen begeleiden in hun creatieve proces. In de week van Hemelvaart hebben de leerlingen de kans gehad om zich aan te melden. De vrije dagen heb ik gebruikt om een vlogje te maken en om de leerlingen toe te voegen aan Teams.
Teams
Terwijl we al een aantal weken met leerlingen aan het werk waren in Teams en ik ze toch op verschillende manieren heb uitgelegd hoe dat allemaal werkt en wat er allemaal kan, blijkt dat Teams toch nog steeds lastig is. Misschien heb ik toch niet zo goed uitgelegd hoe dat dan werkt met een agenda-uitnodiging en een RSVP. Een aantal leerlingen hebben laten weten in Teams dat ze er zin in hadden, het grootste gedeelte hield zich stil. We hadden leerlingen uit 11 verschillende klassen bij elkaar zitten dus misschien was het ook wel een beetje spannend om jezelf kenbaar te maken in het openbaar?
Online overleg
We hadden de drempel vrij laag gehouden, weinig verplichting, als je mee wilt doen met het overleg is dat leuk, en anders niet. Dus tijdens het eerste overleg op 25 mei was lang niet iedereen er, 18 van de 30 leerlingen. Met behulp van LessonUp hebben we de leerlingen laten nadenken over het onderwerp dat ze wilde gaan filmen, wat hun aanpak zou zijn, en op welke manier wij zouden kunnen helpen. Was dit misschien te schools?
Faalangst?
Tijdens het eerste overleg werd het voor de leerlingen ook duidelijk dat WIJ als school niet verantwoordelijk zijn voor deze winactie maar dat dit een landelijk iets is. 'Oh maar dan win ik nooit!, dan laat maar!' Op deze manier haakte er een aantal leerlingen af. Jammer! Zelfs met onze overtuigingskracht: het is toch leuk om te doen? Het gaat toch niet om te winnen? Helaas!
Te druk!
Sinds de online start bijeenkomst van 25 mei hebben we op 29 mei het volgende moment maar het animo daalt verder terug. Nog 9 leerlingen sluiten aan bij dit moment. We delen tips die Amac Onderwijs op hun twitter account delen en leerlingen delen hun opbrengsten tot nu toe. Er zijn een paar leerlingen actief en enthousiast aan de slag. Na de vergadering melden zich een aantal leerlingen in de privé chat: Juf ik wil niet meer, ik heb het veel te druk, mag ik uit de Teams? Euh....tja....goh....ik kan je niet verplichten maar jammer vind ik het wel.
'Welcome in our world' hoor ik van mijn collega's van tekenen: zolang het niet voor een punt is dan is de motivatie weg, zo bleek de afgelopen Corona periode.
Weer naar school
In de week van 2 juni beginnen bij ons op school de lessen weer. Leerlingen komen 2 dagdelen per week naar school. Dan kunnen we mooi gebruik maken van onze Greenscreen ruimte! Maar helaas. De leerlingen mogen zo min mogelijk bewegen door het gebouw en niet meer dan 9 leerlingen in een lokaal. Dat plannentje gaat dus niet door. En de online overleg momenten worden nu lastiger inplannen. Het aantal leerlingen dat nog actief deelneemt, neemt af en ook mijn collega's krijgen het niet meer gebolwerkt om aan te sluiten. In de eerste weken van juni plan ik nog 3 keer een online moment waar tekens 3 (dezelfde) leerlingen aansluiten. Dit zijn leuke korte uitwissel momenten waarbij de leerlingen vooral hun ideeën uitwisselen en vooral thuis aan de slag zijn, of van plan zijn om aan de slag te gaan.
School bijdrage
De 3 leerlingen die nog actief zijn moedig ik aan om vooral door te gaan. Ook probeer ik te sturen naar een gezamenlijk product. Ik vraag de leerlingen wat hen opgevallen is op school (de receptioniste is helemaal uit haar dak gegaan en heeft de muren van het schoolgebouw echt super mooi gemaakt met prachtige schilderingen, de conciërge heeft alle bankjes op het schoolplein van een nieuwe (zeer opvallende!) lik verf voorzien. Het is de leerlingen niet opgevallen. Misschien kunnen we een interview houden met de receptioniste en de conciërge over hoe het was in een lege school? Of misschien kunnen we docenten vragen stellen? De jongens willen best editten maar vragen stellen liever niet. Daar gaat mijn plan! Ik zal me erbij moeten neerleggen dat we vanuit het Antoon geen bijdrage gaan leveren. Jammer!
Inleverdatum
In de laatste week voor het inleveren spreek ik nog verschillende leerlingen aan: hoe is het met je filmpje? Lukt het? Heb je nog hulp nodig? Je kunt komen filmen na school bij de greenscreen! (dat mocht weer!) Maar ach....de leerlingen hebben andere dingen te doen. Op zondag 21 juni is de uiterste inleverdatum en ik plaats nog een oproep in Teams. Ik deel nogmaals hoe de leerlingen thuis hun bijdrage in kunnen leveren, via hun ouders. En dan is het nu afwachten. Ik weet van 2 leerlingen zeker dat ze hebben ingestuurd waarvan 1 leerling net na 21 juni. Van de rest weet ik het niet. Binnenkort worden de winnaars bekend. Heel stoer riep ik iedereen op om te voorkomen dat de prijzen allemaal naar Eindhoven zouden komen.....nu is het nog maar afwachten of er iets onze kant uit komt.
Meedoen is belangrijk dan winnen!
Ik heb natuurlijk gewoon gewonnen! Deze hele opdracht was een leerzame wijze les. Met een geweldige prijs. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik zelfs met mijn enthousiasme niet iedereen in de aan-stand kan krijgen. Ook al is de opdracht nog zo leuk en goed vormgegeven als deze! Op een aantal factoren heb ik geen invloed.
- dat we vanaf de start van de opdracht niet 'live' bij elkaar waren.
- hoe vol de agenda van de leerlingen is
- hoe moeilijk ze het vinden om aan de slag te gaan
Wanneer er nog zo'n winactie voorbij komt zal ik net zo enthousiast zijn als ik nu ben, ik zal weer leerlingen uitdagen om mee te doen en ik zal weer plezier beleven aan het plezier wat de leerlingen beleven. Ik zal weer trots zijn op de leerlingen die hun inzendingen vol trots met mij delen. Maar misschien heb ik nu wel een meer realistischere kijk op de aanpak. Misschien kleinere stapjes? Je leest het al, een hele hoop misschien. 1 ding is zeker, je gaat het weer lezen!