Een maand voor vertrek zijn we met de hele club bij elkaar gekomen om kennis te maken met elkaar en af te stemmen wat de doelen van de reis zijn. Tijdens een speeddate hebben collega's met elkaar kennis gemaakt en vertelde ze wat hopen te halen op de beurs. Niemand is ooit eerder op de beurs geweest dus het is lastig in te schatten wat je kunt verwachten. We hebben een padlet aangemaakt waarop de planning te vinden is en waarop we met elkaar briljante ideeën kunnen delen. Er heerst een prettige sfeer en iedereen heeft er zin in! Dat is mooi, ik ook!
Woensdag - reisdag
We hebben ervoor gekozen om met de trein te reizen. Hiervoor hebben we een groepsticket aangevraagd via NS international. Dit ticket hebben we ruim van te voren geboekt hierdoor valt de prijs mee. Onderweg voelt het als een schoolreisje en het is gezellig. Ondanks dat niet iedereen elkaar kent gaat het kletsen erg gemoedelijk. Om de gesprekken wat inhoud mee te geven heb ik klets-kaartjes gemaakt. Iedereen krijgt een kaartje met daarop een vraag over onderwijs en technologie om met elkaar in gesprek te gaan. 'Welke technologische toepassing die je nu gebruikt, had je vroeger ook wel willen hebben en waarom?' of 'Op welke manier zou AI een plek kunnen krijgen in het onderwijs?' of meer praktisch 'Wat vind jij dar leerlingen zouden moeten kunnen op het gebied van digitale geletterdheid?'. Na het gesprek schrijf je je naam op de achterkant van het kaartje en wissel je om. Zo kun je met verschillende mensen verschillende gesprekken voeren. Bij aankomst in Londen gaan we onderweg naar ons hotel. Ondanks dat reizen met het OV zou moeten kunnen met je (contactloze) betaalkaart lijkt dat toch niet bij iedereen te werken maar uiteindelijk kan iedereen onderweg. We hebben nog even twijfel over welke metro we moeten nemen en dus zijn we ineens met maar een deel van de groep maar dat zorgt gelukkig alleen maar voor meer groepsgevoel dan voor gedoe! Na het inchecken vertrekken we voor een heerlijke maaltijd naar een restaurant in de buurt.
Schoolbezoek
Donderdagochtend moeten we extra vroeg uit de veren want we hebben maar van 7.00 tot 7.30 om te ontbijten, daarna staat de bus klaar om ons op te pikken om naar Bohunt Liphook te gaan. De reis duurt lang maar gelukkig is er wat te zien onderweg in Londen. De school blijkt ook echt wel de moeite waard om ver voor te reizen. We worden welkom geheten door Nigel Wright en krijgen vervolgens een korte introductie in de school waarna we in kleine groepen rondgeleid worden door leerlingen. We kijken bij verschillende lessen mee en kunnen in gesprek met leerlingen en docenten over de dingen die ze doen. Het gebouw is oud en niet perse heel erg schoon maar de lessen lopen soepel, de leerlingen zitten gemotiveerd in het lokaal en doen actief mee met de les. Soms worden iPads ingezet en soms ook niet. Docenten en leerlingen geven aan hoe fijn het is dat die iPad er is, je pakt hem er makkelijk bij maar hij is ook even snel weer aan de kant zodat er ruimte is om andere activiteiten te doen. Net als tijdens een vorig schoolbezoek valt me het gebruik van de muren me op. Die hangen vol met het werk van leerlingen maar ook visuele ondersteuning voor de vakken. Zo is het curriculum inzichtelijk gemaakt en is er een opsomming te zien van het belang van het vak en wat je ermee kunt. Natuurlijk ook inspirerende quotes, houd ik van!
Na het bezoek aan de school worden we bij Excel afgezet en dompelen we ons onder in de wondere wereld van Edtech. Er is weer veel te zien, zoveel dat je eigenlijk door de bomen het bos niet ziet. Daarom is het goed dat we donderdag maar even kort naar de beurs gaan en we vrijdag lekker de hele dag te tijd hebben. Zo neus ik zelf donderdag langs de standjes, klets ik bij met bekende die ik tegenkom tussendoor en laat ik me inspireren door wat anderen te delen hebben. Vrijdag staat in het teken van verschillende praatjes en die zijn allemaal weer waardevol. Zo hoor ik bij Rens van de Vorst van alles over het goed doordacht nadenken over de inzet van technologie en welke kennis je nodig hebt om er eigenlijk goed over na te denken. Het filmpje dat hij deelt raakt me! De huidige technologische ontwikkelingen zijn allemaal gemaakt door blanke mannen, tijd voor diversiteit in de tech-wereld. Daar kunnen wij in het onderwijs een bijdrage aan leveren. Dus ik bezoek de stand van tech she can en hoor ik op welke manier ze scholen ondersteunen bij bewustwording. Ze komen niet naar Nederland voor gastlessen maar gelukkig zijn er ook in Nederland goede initiatieven zoals Girls day dat komend jaar op 18 april zal plaatsvinden.
Ik sloot aan bij een sessie van Microsoft over Search Coach maar kwam er tijdens het luisteren achter dat dit alleen in combinatie met het gebruik van Teams werkt en aangezien niet alle scholen gebruik maken van Teams met hun leerlingen is dit voor nu niet interessant. De ontwikkelingen bij Microsoft, de zogenaamde leerversnellers worden door andere reisgenoten opgepikt, terwijl ik net een bericht op LinkedIn van Remco Pijpers lees over het kritisch kijken naar dit soort toepassingen.
Artificial Intelligence
Er is veel te doen over het gebruik van ChatGPT in het onderwijs. Collega's hebben er vragen over, in de kranten staan brand-brieven die oproepen tot een pauze en in de verschillende app-groepjes waar ik deel vanuit maak worden tegenstrijdige berichten gedeeld. Ook op de beurs is er op veel plekken aandacht voor AI. Zo worden we enthousiast van Nolej voor het creëren van e-learning in luttele minuten met behulp van AI. Ook LessonUp maakt tegenwoordig gebruik van AI voor het genereren van lessen en ook daar zijn bezoekers enthousiast!
In het praatje van Rens van de Vorst gaat het er al over en ik besluit ook te gaan luisteren bij Dominik Lukes. Dit is ook meteen mijn laatste sessie want deze man brengt zoveel kennis samen in zo'n korte tijd en snel gesproken slecht verstaanbaar Engels. Het kost me veel moeite om het te volgen. Het helpt niet mee dat er voor mij mensen zitten die van iedere slide een foto willen maken en dat ze dan telkens net te laat zijn. Ik moet er om grinniken maar merk dat ik zelf ook mee ga doen met proberen foto's te maken. Gelukkig heeft de beste man een website waar alles op is terug te vinden zodat ik op mijn gemak nog eens kan terugkijken. De conclusie: What ChatGPT can do is a matter of experimentation. Belangrijke vaardigheid: prompt engineering.
Samen - werken - netwerken
De samenstelling en het formaat van de groep was prima. Het schoolbezoek was aanleiding om eens te kijken hoe het er in de eigen praktijk aan toe gaat. Tijdens het beursbezoek hoorde we regelmatig: "doen wij al, hebben wij al." Dat wist dus niet iedereen, met de interne kennisdeling kunnen we dus nog iets doen!
Mooi om te zien hoe PO en VO met elkaar aan het uitwisselen waren, met name over advisering werd gesproken. Wat is nu precies het verschil tussen basis en kader of wat is een technasium en wat heeft een leerling nodig die daar naartoe wil?
En nu verder!
We hebben elkaar leren kennen, dat maakt het makkelijker om elkaar op te zoeken en dat komt goed uit want we hebben elkaar nodig als het gaat om onderwijs in een snel veranderende samenleving. De groep gaat hun opbrengst teruggeven aan de collega's en we gaan er samen voor zorgen dat de warme contacten warm blijven!