Er is tijd om met elkaar in gesprek te zijn en dat is een goed startpunt. We zijn een scholengroep van 6 scholen maar we weten elkaar nog niet altijd te vinden terwijl we veel met elkaar kunnen delen. Op deze eerste dag hebben we het vooral over de verwachtingen van de dagen die komen gaan. Ter voorbereiding heb ik wat tips gegeven voor sessies en bijeenkomsten daar hebben collega's wel naar gekeken en verder gaan ze er allemaal vrij open in.
Donderdag vertrekken we erg vroeg met de bus naar Bohunt Wokingham om deze school te bezoeken. We delen de bus met 3 mensen van Windesheim en 10 personen uit Zweden. In de bus raak ik in gesprek met Thora van Windesheim, we hebben het over de nieuwe profielen op het VMBO en wat lerarenopleidingen zouden kunnen doen om docenten in opleiding te leren omgaan met de mogelijkheden van technologie in de klas. Ze hebben een mooie locatie om studenten kennis te laten maken met de verschillende aspecten van digitale geletterdheid, verschillende vakken maar hier ook gebruik van door hun onderwijs te verweven met de mogelijkheden die er zijn. Kennismaking met jeugdliteratuur en de verwerking daarvan kan bijvoorbeeld ook met een filmpje in plaats van een verslag of een powerpoint. Digitale geletterdheid zou meer geïntegreerd in de vakken kunnen worden in plaats van geïsoleerd of als los vak. Daar ligt nog ruimte voor ontwikkeling. We gaan eens kijken hoe dat op de school tot uiting komt
De school is nieuw, de wijk eromheen is nog volop in ontwikkeling, er is dus ook nog genoeg ruimte in de school voor groei. Momenteel zit hier year 7, year 8 en year 9. We worden ontvangen door de teamleider die ons eerst wat uitleg geeft over het ontstaan van de school en het toekomst perspectief. Komend jaar komt er weer een year 7 bij en start voor het eerst year 10.
We horen over de 3 kernwoorden van Bohunt Wokingham: Enjoy, respect, achieve. Tijdens de rondleiding zien we hoe dat vorm krijgt in de school
De school werkt met iPads, 1:1 maar die zijn van de leerlingen zelf en er is geen MDM of andere manier van management op de iPads. Wel zijn er wat beperkingen in het netwerk gedaan zodat leerlingen niet uitgebreid op social media hun tijd kunnen verdoen. Overigens ziet de teamleider wel dat er verschillende leerlingen inloggen met een VPN verbinding, daar gaat hij later die dag nog een gesprekje mee aan.
De visie van de school voor de inzet van iPads heeft 3 belangrijke punten:
- To extend learning beyond the classroom
- Maximize opportunity for challenge based learning
- Student-centred learning.
In 3 groepjes krijgen we een rondleiding door 2 leerlingen. Vol trots vertellen ze over hun school, de lokalen, de vakken en hun klasgenoten. Naast al het gewone (zoals wij het in Nederland, binnen onze scholengroep, kennen) is er ook veel ruimte voor na-schoolse clubs en zijn er verticale verbanden. Kinderen zitten met hun klas bij elkaar en tijdens verschillende vakken wordt er gedifferentieerd en worden klassen op niveau gesplitst. Zo is dat bijvoorbeeld bij gym (in een fantastisch prachtige gym accommodatie met bijbehorende sportvelden!) waar de klas elke periode van 10 weken een test doen voor conditie, motoriek en nog wat zaken en op basis daarvan worden ze ingedeeld in 3 niveau groepen.
Naast deze horizontale verbanden is er dus ook een 'huis' zoals in Harry Potter. De leerlingen geloven dat dit random is ingedeeld maar de teamleider gaf aan dat dit niet het geval is (maar dat hun missie is geslaagd omdat de leerlingen dat wel geloven!) Met hun huis doen leerlingen ook verschillende activiteiten, ze maken hun eigen logo, hebben hun eigen goede doel waar ze geld voor inzamelen en hebben uitjes passend bij de persoon naar wie het huis vernoemt is. Huis Einstein gaat bijvoorbeeld naar het science museum.
Het valt me op hoe de muren in de gangen en de klaslokalen gebruikt worden, enorm! Overal goede voorbeelden, inspiratie of nadenkertjes.
Mijn vraag gaat natuurlijk over professionalisering en hoe dat vorm krijgt. Iedere dag start met 10 minuten met het team samen en op woensdag is het 20 minuten. Op die dag kun je kiezen uit 3 verschillende workshops gegeven door collega docenten. De inhoud is gebaseerd op de geldende 'teacher standards' en de visie van de school.
We zijn maar een paar uur aanwezig geweest en toch stromen we over van enthousiasme en inspiratie. Het is maar goed dat we nog een uurtje moeten rijden voordat we de BETT gaan bezoeken. Leuk om in de bus nog met de Zweedse bezoekers in gesprek te zijn: wat zouden jullie laten zien? Waar zijn jullie trots op en wat heb je gehad aan dit schoolbezoek. We raken in gesprek over passend onderwijs, passende gebouwen en een passend curriculum voor alle leerlingen. Passende antwoorden hebben we overigens niet maar erover in gesprek zijn is al een eerste stap.
Het schoolbezoek hebben we geregeld met Polka dot planning