Tijdens mijn opleidingen (PABO van 2001-2005, Master SEN 2006-2008 en 2e graad aardrijkskunde 2008-2010) heb ik geen enkele kennis opgedaan over het inzetten van technologie tijdens mijn lessen, toch kan ik mij nu niet voorstellen dat ik nog lessen draai zónder technologie.
Toen ik kwam werken op mijn huidige school zat er bij de methode een CD-rom met daarop digitale toetsen waar leerlingen zelf mee konden oefenen. Met heel veel leerlingen met dyslexie in de klas is het frustrerend om te zien dat alle spelfouten fout werden gerekend, ze zagen zelf de fout niet en kregen veel weerstand tegen het gebruik van de CD-rom. Ik zag eigenlijk ook de meerwaarde niet zo.
de hele methode?
Terwijl we ons oriënteerde op vernieuwde versies en andere uitgeverijen vroegen we ons af of dat boek zijn geld wel waard was. We gebruikten niet alles, we vonden niet alle opdrachten geschikt voor onze leerlingen of de opdrachten waren alles behalve actueel. We keken ook naar alternatieven zoals VO-content maar we waren niet echt te spreken over de kwaliteit van het aardrijkskunde materiaal wat ook nog eens verstopt zat in Mens&Maatschappij.
Technologie
Omdat niet alle opdrachten uit de methode zo geschikt waren zochten we opdrachten bij elkaar, internet stond er vol mee. We gingen met aardrijkskunde 50% van onze lestijd in een computerlokaal lesgeven zodat leerlingen daar aan de slag konden met verdiepende opdrachten of digitale toetsen.
Door het inzetten van technologie merkten we dat we tijd over hielden in de lessen, we gingen meer en meer op zoek naar 'grotere' opdrachten waarbij leerlingen aan het werk waren en niet alleen maar reproduceren.
Dit was ook het moment dat we nieuwe computers kregen, hmmm, dat zou in de toekomst anders kunnen. Ik heb de vraag gesteld: wat doen we een volgende keer? is een mobiel device niet beter geschikt voor het onderwijs wat we willen geven?
Scholengroep
Als je onderdeel bent van een scholengroep kan het zijn dat er verschillende pilots lopen met devices: school 1 had laptops, school 2 ging met Windows surface aan de slag, school 3 besloot met iPads te experimenteren. Wegens tegenvallende resultaten op school 1 en school 2, sloten wij aan bij school 3. Eerst 1 klassenset van 16 iPads en een clubje kartrekkers; dat groeide uit van 2 naar 3 klassensets en nu sinds dit schooljaar hebben alle leerlingen 1 iPad (van school) tot hun beschikking.
Gevolgen
Van feb-2015 tot sep-2017 waren er maar een paar klassen en een paar docenten betrokken bij deze vernieuwing. Dit jaar heeft iedereen er mee te maken en dat heeft gevolgen voor de leermiddelen: aardrijkskunde en biologie hebben het materiaal van methodes aan de kant geschoven en zijn op basis van de kerndoelen zelf aan de slag gegaan met het samenstellen van materiaal.
Dat we met een iPad werken maakt het makkelijk om het leren van leerlingen zichtbaar te maken er zit namelijk een camera op. Dat, in combinatie met Clips en iMovie maakt het voor leerlingen erg makkelijk om hun leerproces in beeld te brengen.
De iPad is heel makkelijk uit en super snel weer aan waardoor schakelen tussen online en offline activiteiten super makkelijk is. De iPad is een meerwaarde in onze klassen, hij is in gebruik wanneer hij een meerwaarde heeft voor het leerproces en anders niet.
Tips
bedenk eerst wat je met je onderwijs wilt bereiken, op welke manier kan technologie daarbij ondersteunen? Een boek achter glas (tegen dezelfde prijs als een boek) kan NOOIT de bedoeling zijn, er is zoveel meer mogelijk!
Neem de tijd om dat te ervaren of laat je inspireren door anderen, genoeg voorbeelden door het hele land van docenten die mooie dingen doen met technologie in de klas.