Kennismaken
Tijdens een eerste activiteit gaan we in tweetallen met elkaar in gesprek op basis van een ludieke vraag: wat was je laatste grumpy-moment en waarom? Wat was je laatste sprankel-moment en waarom? Als je een t-shirt zou laten bedrukken, wat zou je daar dan op zetten? Leuke vragen om een kennismaking eens anders te laten verlopen.
Ter voorbereiding hebben we de opdracht gekregen om in een korte presentatie jezelf voor te stellen, de branche waarin je aan het werk bent, welke uitdagingen er liggen en met welke persoonlijke leervragen je aan deze opleiding gaat beginnen. Slides uit mijn presentatie heb ik hier opgenomen. Toen iedereen was geweest kwam ik tot de conclusie dat ik helemaal niets over mijn privé-leven heb gedeeld. Typisch! (for the record, 45j, woonachtig in het prachtige Loon op Zand met een uitwijk-plek in Hummelo, actief met gezellige mensen, sportief, hardlopen, padel, wandelen en fietsen, zoekt en vindt ontspanning in de natuur en in een boek, gaat binnenkort op roots-reis met mijn vader naar Indonesië Java en Bali).
Inhoud
- blok 1: waarom transformeren?
- blok 2: wat transformeren?
- blok 3: hoe transformeren?
Sander Duivestein Echt Nep
En dan al die mogelijkheden op het gebied van AI, op welke manier kan dat een toevoeging hebben in het onderwijs? Ik heb tijdens een sessie het voorbeeld van de hologram docent wel eens genoemd, kan het helpen bij het lerarentekort? En dat 'beleven' van immerseve technologie, kan dat bijdrage aan het onderwijs? Verrijkt het de leeractiviteit? Beklijft het geleerde beter of is het nu nog vooral een gimmick? Hoe belangrijk is het eigenlijk dat niet alles meer 'echt' is, is 'echt' niet gewoon een label wat jij als gebruiker zelf aan 'iets' hangt?
Het is een intensieve ochtend geweest en het is goed dat we hier tijdens de lunch en in de middag nog even tijd voor nemen om met elkaar te verwerken tijdens een wandeling. Wat bij mij blijft hangen: als de jeugd hier in mee genomen moet worden, door wie dan? Wat is dan belangrijk, hoe pakken we dat aan? Kan dat eigenlijk wel? Is het niet ook gewoon zo dat hun hersenen nog moeten groeien en dat het dan vanzelf wel goed komt als hun prefrontale cortex volledig volgroeid is? En wat als wij als volwassen hier nu ook al in falen? Als we niet goed om kunnen gaan met al die parallelle realiteiten? En wat is eigenlijk 'goed' en 'niet goed' in dit geval? Later in het weekend valt mijn oog op dit artikel uit de Groene Amsterdammer: Rappen over Andrew Tate. Ik heb meer vragen gekregen. Ik denk dat we in het onderwijs hier wel iets mee moeten en in mijn rol als onderwijsadviseur kan ik scholen hierin advies geven en mijn kennis en expertise delen maar het is best groot! Zo groot dat ik eigenlijk geen antwoord kan geven op de vraag wat ik hierover nog meer zou willen leren. Waarom we moeten transformeren is me door deze ochtend wel duidelijk geworden.
De digitale netwerkmaatschappij
We zien de verschuiving naar de (hyper)connected samenleving. Van traditioneel (1.0) naar online (2.0) en nu de connected (3.0). We krijgen hier ook een aantal voorbeelden bij van verschillende branches, van reisbureau (1.0) naar booking.com (2.0) naar AirBnB (3.0). Van papieren krant met vacatures (1.0) naar meesterbaan.nl (2.0) en dan nu LinkedIn (3.0). Hoe zit dit er voor het onderwijs uit? Of is dit (ondanks de lockdownperiodes en het onderwijs op afstand) nog steeds heel traditioneel? Zelf weet ik wel gebruik te maken van de 3.0-versie door middel van mijn zorgvuldig opgebouwde netwerk maar of dit al te koppelen is aan het funderend onderwijs? Ik vraag het me af. Wellicht wel als het gaat om het leren van en met elkaar als onderwijsprofessional maar voor de leerlingen zie ik nog wel wat beren op de weg.
Het nieuwe speelveld met de nieuwe spelregels, van transactioneel naar relationeel vind ik mooi. Ik geloof in de connected 3.0 versie van de wereld, ik heb alleen het idee dat collega's in het onderwijs dat nog moeilijk voor zich kunnen zien. De torenhoge drempel die in de weg zou kunnen liggen is het huidige systeem met de afrondende examens. In mijn ogen zijn die examens de innovatie-killers van het eerste uur. Best een uitdaging dus!
Ik had de hoop om in tijdens deze opleiding antwoorden te krijgen op de vragen die ik in het veld zie, of de vragen die ik wel zie maar het veld nog niet. Vooralsnog heb ik er meer vragen bij gekregen.
Op de laatste slide staat de nieuwe titel van onze leergang: mentale transformatie in de digitale netwerksamenleving.
Past misschien nog wel beter omdat hier de nadruk op de technologie en de digitale component verdwenen is.
Ik neem de inhoud van dit startweekend mee en bekijk eens even hoe dit in mijn werkzaamheden aan bod kan komen, daar reflecteer ik dan komende week weer op. Voordat de volgende bijeenkomst is.