Vragen van leerlingen
Behalve vragen van collega's heb ik ook vragen van leerlingen meegenomen naar Amerika. Deze had ik gefilmd en ook de antwoorden/reacties van de Amerikaanse leerlingen heb ik vastgelegd op beeld. Ik heb beloofd deze beelden niet openbaar te delen maar je kunt ze komen bekijken tijdens EdCampNL op zaterdag 15 februari bij mij op school. Een transcript van de vragen + antwoorden deel ik na EdCampNL.
Reacties van leerlingen
De afgelopen week heb ik wel de filmpjes gedeeld in alle klassen. Het leverde mooie gesprekken op die mij aan het denken hebben gezet: "Horen deze vragen bij mij ter sprake te komen tijdens de les of is dit meer iets voor een mentor of een vak als maatschappijleer of burgerschap?" maar ook: "wat weet ik nu eigenlijk zelf van strafbare feiten op internet?"
Strafbare feiten
Om de leerlingen een beeld te geven van wat er speelt op school in Kalamazoo, heb ik hen verteld over het voorval op Portage Public School. (Jongen deelt een filmpje met bedreigingen op Snap, een van zijn 'vrienden' maakt hier een screen record van en deelt dit via andere socials, kijkers zijn boos op de jongen die het dreigement uitspreekt en willen hem pakken, ze delen zijn adres gegevens online, de jongen is geschorst van school.) De reacties van de leerlingen lopen erg uit een. Ze vinden de jongen 'dom' en 'strafbaar' of ze vinden het 'dom' en 'strafbaar' dat zijn adres gedeeld is. Waar de leerlingen het allemaal over eens zijn: "Juf, kunt u dat filmpje laten zien?" (euh...nee zeker niet!).
Chris Klomp
Op Twitter volg ik met interesse verschillende mensen die iets met journalistiek doen en op zoek zijn naar 'het ware verhaal'. Chris Klomp is een van die mensen. een misdaad journalist, rechtbank verslaggever en deelt graag zijn juridische kennis via Twitter, vooral aan mensen die nog wel eens kort door de bocht kunnen reageren. Ik richtte een vraag aan hem en hij reageerde:
Van onthoofding tot kinderporno
Er wordt dus echt van alles gedeeld in Whatsappgroepen. van alles waar we geen weet van hebben en wat we misschien ook wel helemaal niet willen weten. Maar helaas, die vlieger gaat voor ons als volwassen niet op en al helemaal niet als je 'ouder' bent. Kinderen in de schoolgaande leeftijd vanaf 10/11 jaar? Lees dit artikel en bekijk de bijgaande documentaire op Videoland. Niet om je af te schrikken maar om je de juiste taal te geven om met je kind in gesprek te gaan en te blijven.
De kennis die ik heb opgedaan gaat niet liggen te verstoffen op een of andere plank achter in een hoekje waar bijna niemand bij kan, nee, die kennis deel ik graag! Dat zal ik hier op mijn blog zeker blijven doen. Overigens is het niet zo dat ik nu denk dat ik het allemaal wel weet, sterker nog, door steeds meer te weten over #mediawijsheid en #digitalegeletterdheid merk ik dat ik er alleen maar meer vragen over ga krijgen. Dus ik zal niet alleen mijn kennis delen maar ook vooral de vragen die ik heb! Heb jij ook vragen over #digitalegeletterdheid of #mediawijsheid? Er zijn heel veel plekken waar je terecht kunt, bekijk de website van mediawijzer.net eens.