Dat is ook een van de zaken die wordt aangegeven in het boek: ontmoet de leerling. Maar ook: laat de leerlingen elkaar ontmoeten. Hoe meer je van een ander weet, hoe meer onderling vertrouwen er kan groeien. Er worden in het boek verschillende oefeningen aangeboden. Er staan leuke tussen. Wanneer we de leerlingen op dinsdag zien, wil ik graag een pasfoto van ze maken met mijn telefoon, daar wil ik een memory van maken, in combinatie met de naam van de leerling natuurlijk. Ik doe dit online met matchthememory.com. Verder wil ik iets doen met de opdracht unieke kring óf zoek iemand die. Op deze manier leren de kinderen elkaar ook beter kennen.
Het mooie uit het boek vind ik de positieve insteek. Ik probeer daar vaak op te letten. Het lukt niet altijd maar de intentie is er! Het stellen van schaalvragen lijkt me hierbij een fijne oefening. Dit wil ik gaan doen met behulp van de wijbordjes methode (bekend uit EDI) maar dan wel nieuwe stijl; met de app ShowMe op de iPad. De kinderen geven op een schaal van 1 tot 10 aan wat ze vinden van bijvoorbeeld de sfeer in de klas.
Er bleven me nog twee opmerkingen uit het boek bij: Met een compliment motiveer je de leerling in de gewenste richting.
Ouders zijn nooit 'lastig' maar hebben het soms 'alleen maar' moeilijk.
De auteurs verzorgen ook voorlichting, workshops en opleiding aan leerkrachten, docenten, studenten en ouders op het gebied van groepsvorming. Zie site