We werden welkom geheten door het organiserend comité (duimpje omhoog voor het Twitter-netwerk!) en door de wethouder van onderwijs uit Tilburg Marcelle Hendriks. Leuk om te horen hoe ze zich had voorbereid op deze opening, ze keek Dylan Wiliam's Classroom Experiment. In de raad gaat voortaan ook gebruik gemaakt worden van wisbordjes en beurtstokjes!
We gingen in 2 groepen uiteen om te luisteren naar Rob van Bakel of Michel Pijpers, ik begon bij Rob over peerfeedback in zijn klassen. Hij noemde de voorwaarde voor het geven van peerfeedback: een veilige groep, elkaar vooruit willen helpen en weten wat feedback eigenlijk is.
Het geven van feedback is een veel krachtiger middel dan het krijgen van feedback, mooie opbrengst uit het onderzoek van Rob voor zijn master. Er kwamen wel vragen over de leeftijd van kinderen die feedback geven aan elkaar. Kinderen beginnen daar op jonge leeftijd al mee; vaak ongevraagd en niet perse in een veilige omgeving. We krijgen de tip om Austin's butterfly nog eens te kijken. Nog niet gedaan? Doe dat vooral!
Ondertussen ontstaat er op Twitter ook een mooie verhaal, Jos, Karin en Marcel twitteren mee over het onderwerp feedback.
Even tijd voor thee-break en ruimte voor ontmoeten. Ik schuif aan tafel bij PO-lkr en samen denken we na over nieuwe onderwerpen voor een volgende #meetup013: de structuur van vrijheid wordt genoemd: de belemmeringen die we ervaren door toetsen/methodes/lokalen. Maar ook radicalisering en extremisme. Genoeg gespreksstof nu al. We hebben eigenlijk te weinig tijd
Snel door naar Michel Pijpers, de meneer zelf! Hij gaat vertellen over formatief lesgeven. Ik schuif aan tafel bij Reinier, Ronald, Angela en Adriënne. Wat willen wij eigenlijk weten? Hoe krijgen we mensen nieuwsgierig voor 'formatief'. Summatief is 'het' niet meer. Het verhaal van Michel sluit minder aan bij mijn lespraktijk dan het verhaal van Rob dat deed. Ik moet echt moeite doen om haakjes te vinden. Ik hoor genoeg maar niet alles past bij mij en laat ik dus liggen. Wat ik wel hoor: cijfers zeggen ook iets over jou als docent, accepteer de onvoldoendes van je klas als jou eigen onvoldoendes. Het gaat nog even over de cijfers, het numerieke, de 10 punten schaal, waarom geen kleurtjes of 4 punten schaal? Een PO-docent heeft het over 3 niveaus: beginner - gevorderden - excellent. Ik vind dat een mooie!
We sluiten af met een borrel. Er ligt nog (naar goed voorbeeld van het docentencongres!) een kaartje waarop je een reminder voor jezelf op kunt schrijven. Je krijgt over een paar weken een mailtje. Helaas vond ik hem nog in mijn tas bij thuiskomst. Dan maar gewoon in de gaten houden wanneer de volgende bijeenkomst is! Want die komt er zeker! en als het thema aansluit bij mijn lespraktijk sluit ik zeker weer aan!