Er is veel over te doen, over toetsen. Mij houdt het ook bezig. Als aardrijkskunde docent van een onderbouw school heb ik niet te maken met examens. Maar, de leerlingen die na 2 schooljaren bij ons doorstromen naar een 'reguliere'-vmbo school willen natuurlijk wel dat de kinderen op het goede niveau binnen komen. Die scholen worden WEL afgerekend op de verschillen tussen SE en CE en afstroom en dat soort zaken. Mijn hoofdtaak is om de leerlingen voor te bereiden op een goede overstap van een zeer gestructureerde lessituatie met maximaal 15 andere klasgenoten, naar een grote klas waarbij meer zelfstandigheid geeist wordt. De aardrijkskunde leerstof die ik aanbied wil ik ook testen, hebben de kinderen begrepen wat we besproken hebben? Kunnen de kinderen kenmerken van verschijnselen benoemen hebben ze inzicht in de relatie tussen verschillende aardrijkskundige onderwerpen? Weten de kinderen wat de hoofdzaak is van de lesstof? Kunnen ze de stof ook reproduceren? kunnen ze het toepassen? Kan ik op basis van mijn lessen en toetsen een goed helder beeld schetsen naar leerling, ouders en vervolgschool? Ik vind het lastig. Ik heb tijdens mijn lessen best wel in de gaten wie er mee kan komen en wie extra aandacht nodig heeft, als de punten goed zijn kun je aan ouders moeilijk verkopen dat T echt niet haalbaar is. De toetsen die methodes aanleveren vind ik niet goed van kwaliteit. Ik ben docent en toetsen maken is een ander vak, toch doe ik het nu maar zelf. MET hulp van de methode RTTI. Sinds 4 jaar zijn wij op school bezig om een aantal van deze toetsen per jaar te gebruiken zodat we aan leerling, ouders en vervolg school een duidelijk en helder beeld kunnen laten zien. Het ombouwen van toetsen heeft me de afgelopen jaren veel tijd gekost (ik ben de enige stabiele factor in de sectie, de rest geeft het vak als opvul-uurtjes, tot dit jaar gelukkig!) maar het geeft mij ook veel inzicht in de kennis en vaardigheden van de leerlingen.
De toetsen invoeren kost mij niet veel tijd, ik ben beter op de computer dan met rekenen/berekenen het nabespreken levert veel op, tips hoe ze een volgende keer beter kunnen leren (als het R-stukje fout is gegaan) hoe ze beter hun antwoorden kunnen verwoorden (als het I-stukje fout is gegaan) allemaal aanknopingspunten om tijdens het volgende hoofdstuk meer grip op de lesstof te krijgen. Is dat Teaching to the test? Ik denk van niet, maar als jij anders vindt, la
1 Comment
4/11/2013 14:41:43
Ik zou denken dat je juist het tegendeel doet van 'teaching to the test'. Je toets een leerproces, geeft terugkoppeling over wat er geleerd is en geeft feedback die gebruikt kan worden voor verstandige keuzes voor wat er na komt.
Reply
Leave a Reply. |
Categorieën
All
Archieven
January 2025
|