In januari vond de BETT plaats waar ik weer 2 fijne dagen heb kunnen rondlopen. Een zeer waardevol moment was de vrijdagmiddag-borrel met aansluitend gezellig rooftoppen met Karin Winters, Tessa van Zadelhoff, Pauline Maas en Mariëlle van Rijn.
Op de BETT zelf was er veel ruimte om weer even contacten te leggen met ADE-ers vanuit heel Europa. Daar sprak ik ook met Jacob Woolcock die me uitnodigde om deel te nemen aan smashing apps: een video-call waarin verschillende ADE-ers verschillende apps deelde. Ik deelde mijn enthousiasme voor LessonUp in episode 4. Je kunt het filmpje hier vinden.
In februari vond de IPON plaats. Dit jaar was ik onderdeel van de jury voor de IPON Awards. De prijs voor het VO mocht ik uitreiken aan geencijfer.nl (de site is momenteel in onderhoud). Naast mijn 1 minute of fame op het hoofdpodium heb ik ook nog mijn eigen verhaal over onze zoektocht van informatica via mediawijsheid naar digitale vaardigheid mogen doen. Op het einde van de middag, tijdens de laatste ronde zaten er toch nog flink wat mensen in de zaal die hebben geluisterd.
Tijdens de IPON werd ik door Karin Winters gevraagd om een bijdrage te leveren aan VIVES magazine en samen met Marieke Simonis schrijf ik nu een briefwisseling over digitale geletterdheid. We schrijven een stukje voor de VIVES maar we hebben ook een website waar we nog een vlogje plaatsen en meer achtergrond informatie. Neem eens een kijkje.
Half februari was er ook weer een EdcampNL, deze keer bij mij op school in Eindhoven, zoals altijd was het weer een fijn, gezellig en leerzaam samen zijn.
Dit was een week voor de carnavalsvakantie hier in het zuiden van Nederland. Ik liet carnaval aan me voorbij gaan want ik nam de tijd om eens flink te brainstormen over mijn plannen om als ZZP-er aan de slag te gaan. Tja....en toen werd de wereld ineens wat anders. Als inwoner uit Loon op Zand had ik al snel te maken met COVID-19. De weken erna gaan een beetje aan me voorbij aangezien ik 10 dagen in quarantaine ben. Ik schreef er wel een (lange!) blog over. Ook in de eerste weken van het afstandsonderwijs heb ik het echt nodig om mijn hoofd leeg te schrijven.
Maart staat vooral in het teken van onderwijs op afstand en daarover lezen en leren. Mijn manier om houvast te zoeken is op zoek te gaan naar kennis. Ik neem deel aan veel webinars en lees veel blogs. Misschien wel een beetje teveel en het sluit ook niet altijd aan bij mijn dagelijkse praktijk. Belangrijkste les voor mij is om op tijd te stoppen met werken.
In april mag ik virtueel aanschuiven bij Jeroen en Frank van Amac die starten met een podcast en ik mag in de eerste aflevering vertellen over mijn ervaringen en uitdagingen op het gebied van afstandsonderwijs. Leuk om aan deel te nemen.
In mei blijf ik worstelen met het online onderwijs en hoe ik dat precies vorm ga geven. Samen met de leerlingen probeer ik verschillende aanpakken en daar leren we allemaal van. Het is hard werken en niet altijd leuk maar uiteindelijk levert het wel mooie en fijne momenten op wanneer ik met de leerlingen online ben. Zo ga ik met een klein clubje aan de slag met het maken van een TimeCapture waar 2 van mijn leerlingen een prijs winnen. Super leuk. Ik schreef hierover op de website van Suzanne Lustenhouwer: voordeklas.com
Ondertussen ben ik bij de Kamer van Koophandel geweest en heb ik mij ingeschreven als zelfstandig ondernemer op het gebied van onderwijs en innovatie. Tijd die ik niet bezig ben met onderwijs gaat naar het ontwikkelen van mijn website. Ik ben trots op het eindresultaat dus neem snel een kijkje als je dat nog niet hebt gedaan. Met de lancering van mijn website merk ik ook dat mijn online aanwezigheid een ander karakter krijgt. Ik ben meer op LinkedIn te vinden, ik besluit een maandelijkse nieuwsbrief te verspreiden en bouw een bestaand Instagram account om tot thema kanaal voor digitale geletterdheid.
De zomer verloopt rustig, we mogen weer wat meer, maar mijn plan om naar Amerika te gaan, gaat niet door. Het is mijn uitdaging om niet de hele tijd bezig te zijn met werk, de voorbereiding op het nieuwe schooljaar ziet er ook heel anders uit. Vanaf 1 september ben k niet meer in vaste dienst op mijn school. Ik mag er wel een mooie opdracht gaan doen voor 1 dag in de week en er is nog genoeg om voor te bereiden en over te dragen. 2 keer in korte tijd sta ik voor de camera. De eerste bijdrage is bij #buitengewoon over het belang van onderwijs in digitale geletterdheid. Bekijk het filmpje hier. De 2e bijdrage heeft meer bewerking en verwerking nodig dus daarvan zijn de beelden pas in het najaar beschikbaar. Cubiss heeft verschillende filmpjes gemaakt met verschillende toekomstscenario's ik mocht een bijdrage leveren aan 2 filmpjes:
Toekomstscenario 2 - Veiligheid en privacy in de digitale wereld
Toekomstscenario 5 - digitaal burgerschap
Cubiss had de afgelopen jaren een mooie opdracht in de provincie Noord-Brabant maar sluit die dit jaar helaas af. Ze doen dat met een mooi online magazine waar in ik ook een plekje heb gekregen.
Samen met Marieke mag ik nogmaals virtueel aanschuiven in de Amac onderwijs podklas. Deze keer is ons verhaal over ICT-basisvaardigheden opgeknipt een aangevuld tot 3 afleveringen:
S02 1.1 Why ICT basisvaardigheden
S02 1.2 How ICT basisvaardigheden
S02 1.3 What ICT basisvaardigheden
Mijn overstap naar het ZZP-schap verloopt zeer voorspoedig, ik heb genoeg kennis te delen over online lesgeven, digitale didactiek. en digitale geletterdheid Er volgt een mooie opdracht als iCoach die een groot deel van mijn tijd inneemt. Zo kan ik aan het einde van 2020 dus met een goed gevoel terugkijken op een bijzonder jaar. Hoe 2021 zal verlopen kan ik natuurlijk nu nog niet zeggen maar door het maken van een jaarplan volgens de GRIP methodiek kan ik wel een heleboel sturen. Benieuwd naar mijn ervaringen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of volg me op LinkedIn.