Ik heb besloten om met Plickers aan de slag te gaan. Ik ken de tool wel, heb hem meerdere malen zelf ervaren maar dacht eigenlijk nooit: goh, laat ik dat ook eens doen in mijn lessen. Plickers wordt namelijk vaak aangeboden als tool voor een klas zonder devices. Die heb ik wel in de klas dus vandaar nooit verder in verdiept.
Toch kwam ik erachter tijdens het inloggen en voorbereiden dat ik 'ooit' in een ver verleden wel een account heb gehad én met een klas heb gewerkt. Toch kan ik de kaarten (die moet je uitprinten!) niet meer vinden dus ik print een nieuw setje uit. Ik besluit om Plickers in te zetten aan het begin van de les om te controleren wat er nog aan kennis zit van de vorige les. Het onderwerp: de opbouw van de aarde.
Uitvoering
Vrijdag tijdens aardrijkskunde, het 4e lesuur ga ik aan de slag met Plickers met een 1e klas T. De app staat op mijn telefoon, de klas is aangemaakt en de kaarten liggen klaar om uit te delen.
Als ik voor het eerst met een nieuwe werkvorm/toepassing/tool aan de slag ga, neem ik wat extra tijd om de werkwijze goed door te spreken. Zo ben ik deze les wel 20 minuten bezig geweest terwijl ik op een andere manier misschien maar 5 of 10 minuten bezig was geweest met controleren welke kennis nog in de hoofden van de leerlingen zit. Soms is er dus ook in een les nog investering in een nieuwe toepassing nodig. Zou dat een drempel zijn om iets nieuws te proberen?
Voor de leerlingen is al vrij snel duidelijk hoe het werkt, en ze werken goed mee. Het scannen gaat heel makkelijk en heel snel, op het digibord (heb je dus ook wel nodig!) krijgen de leerlingen die ik scan een kleur (je kunt ook kiezen om meteen het goede of foute antwoord te laten zien, doe ik niet om onrust te voorkomen!).
Ervaring
Wanneer ik de werkvorm afrond en de blaadjes weer ophaal vraag ik de leerlingen naar hun ervaringen, die willen ze maar wat graag delen:
- het was leuk omdat het weer eens wat anders is
- het was fijn omdat je niet bij elkaar af kunt kijken
- het was leuk omdat het een keer niet op de iPad is.
- het was leuk omdat het anders is dan normaal, en u bent de enige die het gebuikt.
- het was wel oke, het was makkelijk om te doen.
- ik vond het echt een super leuk spel omdat je niet op je iPad kon maar het was sociaal
- ik vind het geweldig en leuk omdat je het met een kaartje doet.
- ik vond het erg leuk om met Plickers te werken vooral omdat je je eigen helemaal moet concentreren op je eigen antwoord en iemand het fout/goed heeft kan hij of zij de beurt krijgen en kan het uitleggen waarom hij of zij dat vindt, ik vind dat je op die manier veel dingen beter binnen komen en kan leren.
- Ik vind plickers ook wel fijn maar het word wel druk van in de klas.
Conclusie
Ik ga Plickers zeker vaker in de les inzetten. Hiervoor ga ik de kaarten wel wat steviger maken door ze te lamineren.
Tijdens de uitvoering kwam een collega binnen om een leerling te halen, ze heeft even meegekeken en aan gevraagd hoe het werkt. Misschien is ze nu ook wel geïnspireerd om aan de slag te gaan.
De naam van de tool zorgde wel voor wat hilariteit: plicker op! of plicker Maastricht (ipv Flikken) en zo hadden de leerlingen al snel wat meer associaties. Het was een leuke les!