Die pandemie loopt op zijn einde en heeft de afgelopen (ruim) 2 jaar veel invloed gehad op ieders leven. Vanwege betrokkenheid bij verschillende scholen ben ik echt wel onder de mensen geweest maar echt reizen zat er niet in. Dit was weer een eerste keer! Voor het eerst het land uit, voor het eerst met het vliegtuig, voor het eerst naar een beurs en voor het eerst onder heel erg veel mensen zijn. Daar zag ik best een beetje tegenop als ik eerlijk ben. Bang om overweldigd te raken door alle informatie, drukte en mensen om me heen. Ik nam mezelf dan ook voor om op tijd te stoppen. Ja dit is wel werk maar ik zie het ook wel een beetje als vakantie.
Woensdag 23 maart is het reisdag, ik vlieg vanaf Eindhoven naar Londen Stansted en van daaruit ben ik nog een uurtje onderweg naar mijn AirBnB in de buurt van Canary Wharf. Tijdens het avondeten kan ik aansluiten bij oud collega Marco en zijn collega's. Ze hebben er al 1 dag beurs op zitten dus ik laat me door hen graag bijpraten over hun eerste indrukken. Marco gaat nu voor de 4e keer en geeft aan dat het kleiner is dan normaal gesproken. Zijn collega's zijn nog wel onder de indruk van de hoeveelheid stands en informatie. Ik hoor hen over een dyslexie-pen die toch wel heel handig is. Verder zijn ze erg nieuwsgierig naar het schoolbezoek dat voor donderdag op de agenda staat. We treffen elkaar vrijdagochtend weer en besluiten dan even verder bij te praten.
Donderdag 24 maart gaat al vroeg mijn wekker. Sinds de ingang van de zomertijd in 2021 is mijn ochtendroutine aangepast: 6.05 de wekker en meteen mijn bed uit voor een wandeling. Dus ook in Londen! Een ochtend wandeling langs de Thames is een prima start van de dag. Na mijn ontbijt neem ik de DLR richting ExCel om daar een praktische plek in te nemen zodat ik Denise aan kan zien komen. We kennen elkaar nog niet live maar hebben afgesproken om samen de dag te starten. Ze is iets later maar dat geeft mij de tijd om op mijn gemak een kop thee te drinken en de mensen te bekijken die binnen komen. Ik zie heel wat bekenden en spring op van enthousiasme als ik mijn oud collega's van SG het Plein tegenkom! Wat leuk! We spreken af elkaar later te treffen en in ieder geval vrijdagavond samen te eten.
Wanneer Denise mij heeft gevonden (toch een beetje gek als iemand naar je gaat zwaaien en je niet zeker weet of het de persoon is met wie je hebt afgesproken!) gaan we samen de beursvloer op, ze neemt me mee naar de Nederlandse stand en ondertussen kletsen we over haar ervaringen op dag 1. Ze is tot nu toe nog wat teleurgesteld in wat ze heeft gezien. Ze is zeer specifiek op zoek naar VR content (of de mogelijkheid om het zelf te maken!) om mee aan de slag te gaan voor het Edulab van het ROC Twente waar ze werkzaam is. Na even staan kletsen op de Nederlandse stand, (de lijst met Nederlandse start-ups hebben we even bekeken, indrukwekkend!) komen we oud collega Tom tegen die op zoek is naar portfolio toepassingen. Ik vertel hem over Peppels maar ik neem hem ook mee naar Showbie als mogelijke toepassing. Leuk om daar op de stand wat bekende ADE-ers tegen te komen en te luisteren naar de mooie integratie die er ondertussen is tussen Showbie, Socrative en Explain Everything.
Implementing Digital Citizenship with Common Sense education
Tijdens deze sessie maken we kennis met de mogelijkheden die Common Sense te bieden heeft als het gaat om (gratis) bronnen en lestips voor het onderwijs, van kleuters tot VO.
Education for a connected world
YouTube kanaal Common Sense Education
Website Common Sense Education
Tijdens de lunch is er tijd om even bij te praten met oud collega Tom, hoe is het op het Antoon? Hoe gaat het met de ontwikkelingen die gestart zijn? Naar aanleiding van dit gesprek bezoeken we de stand van Jamf om wat meer te leren over de mogelijkheden. Dit krijgt nog een vervolg want er is schijnbaar een online community waar je bij kunt aansluiten en waar collega's met elkaar uitwisselen en kennis delen. Ik ben benieuwd!
Na het bezoek aan de Jamf stand is het weer tijd voor een praatje, deze keer van Jennifer Marshall van Apple over de visie op leren van Apple. Hoe kunnen we alle leerlingen in hun kracht zetten en hen voorbereiden op morgen? Apple doet dat met 4 pijlers in het achterhoofd: verbinding, samenwerking, creativiteit en persoonlijk. Met behulp van deze 4 pijlers delen ze bronnen voor docenten om hen te helpen het beste uit de leerlingen te halen met de inzet van Apple technologie.
De volgende sessie is in de Arena waar het geluid super slecht is en de mensen moeilijk verstaanbaar zijn door de snelheid waar ze mee praten en de tongval die luid en duidelijk te horen is. Het kost me moeite om mijn concentratie erbij te houden. Ik neem de website van Digital Promise mee als inspiratiebron.
Ik besluit na deze sessie om de beurs voor vandaag te verlaten. Ik wil wel even de stad in en vanavond sluit ik aan bij een kleine informele borrel met een aantal gezellige ADE-ers. Het is fijn om hen weer live te zien en bij te kletsen over de gevolgen die de COVID-pandemie heeft gehad op hun werk en leven.
Ontbijt op BETT
Vrijdagochtend start ik natuurlijk weer met een ochtendwandeling langs de Thames om vervolgens aan te sluiten bij het netwerk-ontbijt dat Dieter heeft georganiseerd. Al snel raak ik in gesprek met Marielle van KIEN en we hebben het over de implementatie van digitale geletterdheid, dat blijft nog steeds wel een ding, men is zoekende! Het komt dus mooi uit dat ik al een en ander gevonden heb waar ik scholen mee kan helpen. Het implementeren van digitale geletterdheid staat niet op zichzelf, het heeft natuurlijk ook te maken met de vaardigheden van leerkrachten en docenten op het gebied van digitale geletterdheid. Dit blijft een punt van aandacht ook (of misschien wel juist!) in een strategisch HR-beleid. Daarnaast wordt ook nog aangegeven dat het zo goed en mooi zou zijn als leerkrachten en docenten meer met elkaar gaan delen. Dat blijft toch wel de heilige graal in het onderwijs! Er zijn ontzettend veel online plekken waar gretig materiaal met elkaar uitgewisseld wordt zoals in Facebook-groepen en dergelijke, maar het zou zo fijn zijn wanneer dit intern binnen de school of het eigen bestuur een plek kan krijgen. Over dit soort zaken ga ik graag in gesprek en denk ik graag mee! We ontvangen een uitnodiging voor de lunch sessie van Smart in hun ruimte.
Voor die tijd luister ik naar het verhaal van Abdul Chohan en Chris Lawson over het inzetten van Showbie. Vervolgens is Jan-Wolter Smit aan de beurt om LessonUp te laten ervaren. Tijdens beide praatjes gaat het niet om de toepassing maar om dat wat je ermee doet: feedback geven bijvoorbeeld of interactie realiseren in de les. Het gaat niet om de toepassing maar om dat wat je er mee doet waardoor je het leren van je leerlingen kunt bevorderen.
Er zijn dus effectieve onderwijs interventies die je goed kunt vormgeven met behulp van technologie en daarnaast is er technologie die in je school gebruikt wordt en het is goed als je daar op een goede manier mee om kunt gaan. Daarom ga ik voor het eerst eens een kijkje nemen bij Promethean. De school waar ik actief bij betrokken ben heeft deze borden hangen en ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er nu allemaal nog meer mee kan. Fijn dat die demonstratie gewoon kan! Voordat ik de lunch sessie induik loop ik een rondje over de beurs en bekijk ik de interactieve vloeren en muren voor de combinatie van bewegen en technologie. Voor mij niet relevant maar toch altijd weer leuk om enthousiaste schoolkinderen te zien!
Tijdens de lunchbijeenkomst deelt Dieter zijn ervaringen van de afgelopen 2 jaar, van Onderwijs met ICT naar pizzabezorger en weer terug! Urgentie is sterker dan ambitie blijkt uit zijn verhaal. Joris Jeurlink deelt het verhaal van Smart onderwijs. Eenvoud! Eenvoud! Eenvoud! luidt het credo. Hij deelt een onderzoek uit 2018 en geeft aan hoeveel er in de afgelopen 2 jaar verandert is. De vraag blijft: hoeveel houden we vast van die veranderingen? Na deze lunch bijeenkomst is er gelukkig tijd om een en ander te laten zakken in de zon op het gras. Ik zou eigenlijk nog.....maar ik merk ook dat...... Het is klaar met alle informatie, er past gewoon niets meer bij! Het heeft geen zin om te twijfelen aan de #FOMO die zeker gaat komen. Ik stop! Vanavond nog eten met de oud-collega's van het Plein en dan zaterdag weer terug naar huis. Om alles te laten bezinken.
Volgend jaar ga ik zeker weer! Het zijn niet de gadgets of de nieuwe ontwikkelingen waar ik meteen in de praktijk mee aan de slag wil. Ik leer hier echt, door in gesprek te zijn met collega's door met en van elkaar te leren. Het waardevolle zit hem in de tussenmomenten. Waar ik tijdens mijn eerste bezoek nog vooral onder de indruk was van wat er allemaal te zien en te doen is, merk ik dat ik nu anders kijk naar de dingen, ik kan zaken beter op waarde schatten, dat maakt voor mij de beurs nog steeds heel waardevol. Net zoals ik de IPON over een paar weken zeer waardevol ga vinden. Ik kijk ernaar uit!